Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Begraafplaats Het Stille Hofje, Pleineslaan 66/68, Den Dolder

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats Het Stille Hofje
Adres:
Pleineslaan 66/68
 
Den Dolder
Gemeente:
Zeist
Provincie:
Utrecht
Coördinaten:
52,143059 5,23293
Oppervlakte (plm.):
4.000 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
322 (Inmiddels zijn 13 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Blankensteijn (5x), Leemans (3x), Korsius (3x), Klein (3x), van Nimwegen (3x), van Amerongen (3x), Fox (3x), Prang (3x), Prins (3x), Vermeulen (2x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
06 - 8382 1905
Contact:
Dr. Ramaerlaan 60 3734 EB Den Dolder

Algemene Informatie

Zie: http://www.hetstillehofje.nl/

Ingang op Pleineslaan ( tussen huisnrs. 66 en 68) te Den Dolder
Secretariaat: Pleineslaan 61, 3734 EM. Tel. 06-50600292
Marinus van den Brink, beheerder en penningmeester Stichting Het Stille Hofje

De begraafplaats wordt in 1904 aangelegd door Christoph Pleines, de oprichter van zeepfabriek 'De Duif'. Hij wilde er zijn gezinsleden en zijn personeel begraven. De begraafplaats is in vier vakken verdeeld; een vak voor de familie Pleines, een vak voor personeelsleden en hun familie, een vak voor bewoners van Den Dolder die niet in de fabriek van Pleines werkten en een vak voor bijzondere gevallen. De vakken zijn van elkaar gescheiden door paden die 'kruiswegen' worden genoemd. In het vak voor bijzondere gevallen worden in de 'hongerwinter' (november 1944) twaalf overleden patiënten van de Willem Arntzstichting begraven. Zelf is Christoph Pleines, die in 1936 in Liechtenstein overleed, hier niet begraven, maar zijn eerste echtgenote en oudste zoon wel.

Via verkoop aan de Goudse Kaarsenfabriek in 1918 is de begraafplaats in de jaren dertig eigendom van N.V. Unilever en de directie van Unilever liet geen teraardebestellingen meer toe. Pleines wilde dat de gemeente de begraafplaats zou overnemen en als een algemene protestantse begraafplaats zou voortzetten maar de gemeente kon alleen een algemene begraafplaats exploiteren. De weduwe van Pleines wilde eventueel wel toestemming geven voor het veranderen van de particuliere begraafplaats in een algemene maar de gemeente vond dat een eigen begraafplaats voor Den Dolder niet nodig was, omdat er gemiddeld twee mensen per jaar stierven. Bovendien ligt de Gemeentelijke begraafplaats aan de Woudenbergseweg op maar acht kilometer afstand van Den Dolder. Op verzoek van de Dolderse gemeenschap koopt de Stichting Nederlands Hervormde Kerk te Den Dolder in 1944 de begraafplaats van N.V. Unilever. Door deze aankoop wordt de begraafplaats uitgebreid met het voorterrein en een even groot bosperceel achter het huidige middendeel. In de akte van verkoop werd onder meer bepaald dat het terrein een begraafplaats moet blijven en dat er mensen van elke gezindte mogen worden begraven.

In 1936 wordt wegens bouw van woningen aan de Pleineslaan een nieuwe ingang naar de begraafplaats aangelegd, tussen nrs. 66 en 68. Na aankoop in 1944 is in opdracht van de Hervormde Kerk Den Dolder in de jaren 1947-1948 de huidige poort gemaakt met de kenmerkende ronde muurtjes en het hekwerk, ontworpen door E.J. Oudenes. In 1968 krijgt de Hervormde Kerk Den Dolder toestemming van de familie Pleines de helft van het 1e kwart in gebruik te nemen. Het rechthoekige vak met het keldergraf van Pleines en het dubbele graf van familie Prang blijft privé eigendom van de familie Pleines. Om totaal verval te voorkomen is in 1988 de begraafplaats op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. De naam 'Het Stille Hofje', is het eerst gebruikt in een artikel in het Zeister Nieuwsblad in 1952. Na 1979 geeft de Hervormde Kerk te Den Dolder (nu Protestantse Gemeente Den Dolder) geen grafrechten meer uit. Er vinden nog wel enkele bijzettingen plaats.
De begraafplaats raakt verder in verval tot in 1999 een groep vrijwilligers aan het herstel begint.
Op 16 juli 2006 draagt het toenmalige kerkbestuur de begraafplaats over aan Stichting Het Stille Hofje, waarbij de naam - Het Stille Hofje - alsnog in notariële aktes officieel wordt vastgelegd.

Christoph Pleines 1857-1936

Zeepfabrikant in Den Dolder van 1902 tot 1918

Geboren in Pfalzdorf bij Goch (regio Kleve).
Na een werkkring in Wuppertal in een zeepfabriek vestigde hij zich in 1889 in Amersfoort. Met een zelf bedacht procedé maakte hij zeep in een schuurtje en verkocht het van deur tot deur. Al snel kreeg hij werknemers, waaronder Petrus Windhouwer die in 1893 als 11-jarige bij hem kwam werken.
De onderneming groeide. Tot de brand in 1902 waarna Pleines hier in Den dolder zijn nieuwe fabriek langs het spoor bouwde en huizen voor zijn werknemers. In 1918 vertrok Pleines na verkoop van zijn fabriek naar Baarn. Kort daarna emigreerde hij opnieuw: Nu naar Liechtenstein, waar hij in 1936 overleed in Schaan.


Den Dolder Het Stille Hofje

Foto: M.N. den Harder



begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies