Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Gemeentelijke Begraafplaats "Woensberg" Blaricum, Woensbergweg 11, 1261 GE Blaricum

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Gemeentelijke Begraafplaats "Woensberg" Blaricum
Adres:
Woensbergweg 11
 
1261 GE Blaricum
Gemeente:
Blaricum
Provincie:
Noord-Holland
Coördinaten:
52,2804 5,24853
Oppervlakte (plm.):
13.000 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Vries (14x), de Jong (9x), Schaap (7x), Meijer (6x), Visser (6x), Kok (6x), Raven (6x), de Beer (6x), van Dijk (5x), Bosch (5x)
 

 
Heeft u een zelfgemaakte algemene foto voor ons van deze begraafplaats, bijv. van de ingang? Stuur deze gerust op o.v.v. de begraafplaats.

Documenten

Algemene Informatie

Een vredige plek
Stelt u zich eens voor: een heuvel tussen de landbouwakkers en het bos. Op deze vredige plek eten oude paarden op hun gemakje van het ruige gras, ze hoeven niet meer te werken en mogen hier hun laatste levensdagen doorbrengen tot ze door hun hoeven zakken en worden begraven op de plaats waar ze neervallen. Het is het ‘peerdenkerkhof ’ van Blaricum. Herkent u iets van de rust en de sfeer van deze plek? Het is deze locatie aan de Woensbergweg die de gemeente aan- wees als algemene begraafplaats buiten de bebouwde kom, wettelijk verplicht sinds eind jaren twintig van de vorige eeuw. Tot dan toe werden alle Blaricum- mers begraven op het kerkhof binnen de gemeente, bij de katholieke of bij de protestantse kerk.

Het begin
Toen het IJsselmeer nog de Zuiderzee was, spoelden er van tijd tot tijd drenkelingen aan, ook in de nabije omgeving van Blaricum. Zij moesten begraven worden, maar dat kon niet in gewijde grond op het kerkhof omdat hun afkomst en hun geloof immers niet bekend was. Daarom werden zij ter aarde besteld op een algemene dodenakker bij het ‘kleine heitje’ langs de Melkweg. Dit terrein grensde aan het landgoed ‘Rozenhagen’. De eigenaar van dit landgoed, de heer De Vries Robbé, diende een bezwaarschrift in tegen deze begraafplaats in zijn achtertuin. Een compromis leidde ertoe dat De Vries Robbé de akker, in de volksmond ‘peerdenkerkhof’ genoemd, kocht en die aan de gemeente Blaricum schonk om er een algemene begraafplaats op aan te leg- gen. Hij liet bomen plan- ten, banken metselen en een bron slaan. Zijn tuinlieden hebben vervolgens een aantal jaren voor het onderhoud gezorgd. Een verdronken zeeman of een andere overledene wiens identiteit of geloof niet vastgesteld kon worden, kon nu hier zijn of
haar laatste rustplaats krijgen. In de jaren’30 is de begraafplaats overgedragen aan de gemeente Blaricum, onder beding dat er voor de familie van De Vries Robbé
 een perceel ter grootte van 30 m2 zou worden gereserveerd. De belangrijkste
voorwaarde van deze overeenkomst was echter dat de begraafplaats altijd op deze plek gesitueerd zou blijven en niet verplaatst mocht worden naar de Eemnesserweg waar De Vries Robbé woonde. Na de oorlog hebben een aantal beheerders in dienst van de gemeente Blaricum de begraafplaats verzorgd, zoals Gijs Calis, Bep Roest en Leo Bruggeman. Zo werd de Gemeentelijke Begraafplaats aan de Woensbergweg gesticht, een vredige plek waar de sfeer van toen niet wezenlijk is veranderd.

Bron: HKB-Deelgenoot-69

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies