Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Verenigings begraafplaats Bergklooster‎, Bergkloosterweg 92, 8034 PS Zwolle

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Verenigings begraafplaats Bergklooster‎
Adres:
Bergkloosterweg 92
 
8034 PS Zwolle
Gemeente:
Zwolle
Provincie:
Overijssel
Coördinaten:
52,5348 6,13032
Oppervlakte (plm.):
15.500 m²
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
6.577 (Inmiddels zijn 164 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Dijk (160x), Visscher (102x), Bosch (91x), Jansen (90x), van der Kolk (87x), van den Berg (83x), de Vries (69x), Meijer (67x), Westerhof (62x), Dekker (61x)

Algemene Informatie

We wijzen de bezoeker er op dat deze site niets te maken heeft met het beheer van de begraafplaats Bergklooster.

Men dient er rekening mee gehouden te worden dat de nummering die gehanteerd wordt bij de graven wel in overeenstemming is met de nummers
van de begraafplaats. Deze nummering kan men vinden met US plattegrond die te downloaden is via de site van Bergklooster of de Playstore van uw mobiele telefoon.


Indien u vragen, opmerkingen of wensen heeft, treft u bij de foto's een link aan die automatisch het bericht naar de juiste plaats stuurt.




Op de Site van de begraafplaats Bergklooster: http://www.bergklooster.nl/ staat o.a. de volgende tekst:

De begraafplaats Bergklooster vindt zijn oorsprong als de begraafplaats van het Agnietenklooster in 1398. Destijds werden de doden begraven in de Sint-Agneskapel, toen de enige gewijde plek. Het eerste kerkhof werd in 1399 gewijd, deze lag ten noorden van de latere kerk bij de Agneskapel, binnen de omheining van het klooster. In volgende jaren werden meerdere stukken grond gewijd om als begraafplaats te dienen. En naast kloosterlingen kregen ook buurtbewoners uit Haerst en Berkum bij het klooster hun laatste rustplaats.
In het klooster leefde Thomas van Kempen, schrijver van 'De Navolging van Christus'. Bij de zij-ingang staat een gedenksteen voor hem.

Uit de kloosterperiode stamt nog één zerk, die van Jan Mulert, een adellijke heer die op Kranenburg woonde. Zijn zerk ligt op het oudste gedeelte van de begraafplaats. Op de rijk versierde steen staan de tekenen van de vier apostelen afgebeeld.
Na de afbraak van het klooster is men doorgegaan met begraven. Vanaf 1683 tot 1825 is er door de schoolmeesters van de oude school, gebouwd op de plaats van één der kloosterpanden, een grafregister bijgehouden.
Eén van de weinige echt opvallende gravenVanaf 1825 dateren de overige grafstenen. Op het hoogste deel van het licht golvende terrein liggen enkele vooraanstaande families begraven in diverse grafkelders. Eén van deze grafkelders werd in de Tweede wereldoorlog gebruikt om onder te duiken. De daarin aanwezige doden zijn vermoedelijk bijgezet in naastgelegen grafkelders. Opvallende graven zijn die van dominee Vermeer van de Grote Kerk en de graftombe van historicus W.A. Elberts.

Sinds 1931 wordt Begraafplaats Bergklooster beheerd door de Vereniging Begraafplaats Bergklooster, waarvan de leden volgens de statuten uit één van de vijf omringende buurtschappen afkomstig dienen te zijn. (2001)





Hoofdingang







De zij-ingang van de begraafplaats.

Het monument Thomas van Kempen.

Plattegrond van de begraafplaats. Klik hier voor een vegroting.









KNIL monument

Ter nagedachtenis aan de Molukse KNIL-militairen uit Zwolle