Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Begraafplaats Waalhoven, Tiendweg 47, 2921 LW Krimpen aan den IJssel

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats Waalhoven
Adres:
Tiendweg 47
 
2921 LW Krimpen aan den IJssel
Gemeente:
Krimpen aan den IJssel
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,905771 4,594701
Oppervlakte (plm.):
18.000 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
3.315 (Inmiddels zijn 748 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Jong (68x), Visser (63x), Heuvelman (53x), Schouten (35x), Boers (34x), van Vliet (32x), Butter (28x), Twigt (27x), Pols (26x), Goudriaan (26x)

Documenten

Algemene Informatie

Begraafplaats "Waalhoven" te Krimpen aan den IJssel.

Deze begraafplaats, gelegen aan de Tiendweg in Krimpen aan den IJssel, is sinds 1983 in gebruik. In 2008 is de begraafplaats flink uitgebreid en vernieuwd.

Door deze uitbreiding is er, volgens de gemeente, voldoende ruimte om tot zeker 2020 te voorzien in de behoefte aan graven.

Op begraafplaats "Waalhoven" vindt u Algemene graven, Huurgraven en Kindergraven.

Ook zijn er Urnengraven en Plaatsen waar as kan worden verstrooid.








Op de twee foto's rechts zijn de ingang en het afscheidscentrum te zien.

"Waalhoven" heeft een prachtig afscheidscentrum met honderd zitplaatsen,
waar plechtigheden en condoleances kunnen worden gehouden.



November 2012 is een gedeelte van het plantsoen bij de kindergraven (vak B/D) opnieuw ingericht. Dit was nodig om in het aantal beschikbare kindergraven te kunnen blijven voorzien.
Het grote groenvak in het midden is omgevormd in een "Hofje". Hier kunnen ouders, maar ook andere bezoekers van de begraafplaats, elkaar ontmoeten.

Er was naast de nieuwe graven ook plaats voor een halfverharding met zitbanken en passende beplanting. Zodoende zijn de oude en de nieuwe kindergraven met elkaar verbonden door deze inrichting.

De huidige graven blijven ongemoeid. Het geheel is verder aangekleed met mooie beplanting.

In het midden staat een beeldje van Twee spelende Beren, vervaardigd door Evert den Hartog.

Een stukje geschiedenis van Krimpen aan den IJssel.

Over het ontstaan is weinig bekend. Voor het eerst in 1277 wordt in degeschriften melding gemaakt van een ambacht, ofwel een dorp op de IJssel. De naam is door de eeuwen heen op verschillende manieren geschreven: Crimpene opte IJssel, of Crempene op 't IJssel. In de volksmond werd de plaats begin 1800 ook wel Tingenijssel genoemd. Krimpen was in het verleden een ander woord voor rivierbocht.Met de toevoeging "aan den IJssel"onderscheidt het dorp zich van buurgemeente Krimpen aan de Lek. Het dorp ligt al eeuwen ingeklemd tussen de Hollandsche IJssel en de Lek, die vanaf de achtste eeuw hun huidige bedding volgen. In 1630 wordt melding gemaakt van vijftig huizen met in totaal twee honderd bewoners. Eeuwenlang bleef het een agrarische samenleving met in 1946 zo'n 6550 inwoners. In de 15de en 16de eeuw hield men zich bezig met de hennepteelt voor het maken van touw en zeildoek voor de scheepvaart.
Er ontstond enige industrie door touwslagerijen, rietmattenmakerijen en later, door de opkomst van de stoomscheepvaart, scheepswerven en daarnaast steenbakkerijen, die werk gaven aan de bewoners. Door de bouw van de Algerabrug kwam de groei van Krimpen aan den IJssel pas goed op gang. Na de watersnoodramp van 1953 werd het eerste deltawerk gerealiseerd met de bouw van de stormvloedkering in de Hollandsche IJssel, de vaste oeververbinding kon in 1958 in gebruik worden genomen, Krimpen is uitgegroeid tot een mooie gemeente met zo'n 30.000 inwoners. Voor gegevens over de vlag en het wapen van Krimpen aan den IJssel: zie het voorblad van Begraafplaats "IJsseldijk".

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies