Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Kerkhof, Kerkplein 17, 1777 CD Hippolytushoef

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Kerkhof
Adres:
Kerkplein 17
 
1777 CD Hippolytushoef
Gemeente:
Hollands Kroon
Provincie:
Noord-Holland
Coördinaten:
52,9074 4,96219
Oppervlakte (plm.):
2.200 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Lont (28x), Mulder (28x), Wagemaker (21x), de Haan (16x), Koorn (16x), Minnes (15x), Scheltus (12x), Rotgans (11x), Dekker (10x), Poel (9x)

Algemene Informatie

De Hippolytuskerk, gebouw van de Protestantse Gemeente op het voormalige eiland Wieringen, is één van de oudste kerken in de Kop van Noord-Holland. Dit oude Godshuis stamt voor een groot deel nog uit de Middeleeuwen. Gelegen op een soort van kerkterp midden op het toepasselijk genaamde Kerkplein is de kerk het middelpunt van het dorp. De onderbouw van de toren, gaat zelfs terug tot het begin van de 12e eeuw. Het 14e-eeuwse Gotische koor is opgetrokken uit de tufsteen van dit eerdere kerkgebouw. In 1574 vond de reformatie plaats. Het schip dateert uit de 17e eeuw; het werd herbouwd een jaar na de instorting door toedoen van een zware wervelstorm in 1674. Een gebrandschilderd raam aan de noordzijde herinnert nog aan de ondersteuning van de West-Friese steden bij de herbouw.

In mei 2003 heeft de Gravencommissie van Historische Vereniging Wieringen een gesprek met de stichting Terebinth, die gespecialiseerd is in het behoud en onderhoud van graven en begraafplaatsen. Aan de hand van dit gesprek werd er door Historische Vereniging Wieringen criteria opgesteld waaraan de grafzerken moeten voldoen, om te worden behouden. Getracht wordt om de grafzerken die ooit op de begraafplaats bij de Hippolytuskerk te Hippolytushoef hebben gestaan terug te plaatsen, zo mogelijk met de grafzerken van later overleden gezinsleden. In 1939 is de begraafplaats bij de Hippolytuskerk gesloten. Het kwam voor dat gezinsleden, die na 1939 zijn overleden, op de begraafplaats Zandburen werden begraven. Het graf van een eerder overleden familielid werd in die tijd dan veelal overgebracht naar Zandburen. Andere criteria waar de zerk aan moet voldoen om te worden overgebracht zijn; het gaat om een ‘echte’ Wieringer, zerken van mensen met een bijzondere betekenis voor Wieringen, de ouderdom van de zerk en zerken van een gehele familie.

De grafzerken op dit kerkhof zijn over het algemeen moeilijk leesbaar, velen zijn begroeit door mos en/of aangetast door weersinvloeden. De foto’s van grafzerken die u van deze begraafplaats op de site kunt vinden, zijn allen ingescand van beeldmateriaal uit het archief van Historische Vereniging Wieringen. Dit beeldmateriaal werd in de jaren 1998 en 1999 op traditionele (analoog) wijze opgenomen door Jaap en Nel Fijnheer-Rotgans. De foto's van de kerk en de begraafplaats zijn in 2013 opgenomen door G. van Teulingen.

De ingang van het kerkhof en naar de kerk

De ingang van de kerk en het pad naar het kerkhof. Links van de ingang het beeldhouwwerk "Dieren tezamen aan de dis", van Theo Mulder

Links van de kerk gefotografeerd vanaf de achterzijde.

De linkerzijde van de kerk, gefotografeerd vanaf de voorzijde.

Beeldhouwwerk van kunstenaar Theo Mulder. Voorstellende: Dieren tezamen aan de dis. De ezel, dom en koppig soms, maar slechtheid voor geen zier. De vos heet onbetrouwbaar, maar is een heel slim dier. Het zwijn, niet vies van slijk, maar zuiver goud van binnen. De kat, zij blaast en krabt, maar kan tevreden spinnen.
Zo heeft elk dier zijn eigen aard toch zitten zij tezamen rondom een dis geschaard.

Hieronder de plattegrond van het kerkhof. Voor een vergroting klik hier.



begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies