Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginGrafkelder Johannahoeve t Harde

Grafkelder Johannahoeve, Brandweg 9, 8084 CJ 't Harde

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Grafkelder Johannahoeve
Adres:
Brandweg 9
 
8084 CJ 't Harde
Gemeente:
Elburg
Provincie:
Gelderland
Coördinaten:
52,411938 5,873225
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Wagman (1x), de Jongh (1x),

Algemene Informatie

Buitenverblijf Johannahoeve

Christiaan de Jongh senior (sr.) is een vermogend man geworden dank zij de Engelsche Stoom Wasscherij in Den Haag. De familie neemt het besluit een buitengoed te gaan kopen op de Veluwe. De lucht is er gezond en – niet onbelangrijk – de heidegrond is er goedkoop. In de beginjaren van de twintigste eeuw hoort voor veel welgestelde mensen uit de grote stad een buitenverblijf er gewoon bij.

Op 22 november 1905 koopt Chris sr. bij een openbare verkoping in Oldebroek, van Baron van Wassenaar van Catwijck, twee boerderijen en een aantal percelen grond, totale grootte ruim 42 hectares gesitueerd in de gemeente Doornspijk.

”Johannahoeve”
Op een stuk grond van ongeveer 8 ½ hectare, wordt een buitenhuis gebouwd, omgeven door paden tuinen een moestuin en boomgaard. Het geheel omgeven door eiken- en beukenlanen. De naam van het huis krijgt als naam de voornaam van mevrouw De Jongh - Rouffaer; Johannahoeve. Het ontwerp is van Architect E. Smith uit Amersfoort en wordt gebouwd door aannemer J. Lipke uit Elburg. In de zomer van 1907 wordt het huis in gebruik genomen.

De eerste vijftien jaar wordt de Johannahoeve als zomerverblijf gebruikt en dus niet permanent bewoond.
Na het overlijden van mevr. De Jong wordt zoon Christiaan Wilhelm Albert roepnaam Chris, in 1921 eigenaar van het buitenverblijf en woonhuis. Hij besluit om permanent op de Johannahoeve te gaan wonen. Vanaf 1922 woonde hij er in gezelschap van zijn Duitse vriendin Cecilia (roepnaam Cecile) Wagman en waren daar samen heel gelukkig.

”Grafkelder”
Begin april 1940 overlijdt Cecile en wordt begraven op het Rooms-Katholieke kerkhofgedeelte in Nunspeet. Na een verzoek bij gemeente Doornspijk, krijgt Chris toestemming voor de bouw van een grafkelder op zijn buitenverblijf. Na toestemming wordt de grafkelder op ongeveer 100m zuidwestelijk van het huis gesitueerd. De betonnen grafkelder wordt geleverd door de N.V. Kool en Wildeboer uit Hoogkerk bij Groningen. Timmerman Van der Weide doet het voorbereidende werk, zoals het uitmeten en graven van de kuil. Nadat alles gereed is, vindt op vrijdag 18 oktober 1940 in alle stilte de herbegrafenis van Cecile plaats. De kelder wordt voorzien van een liggende steen met inscriptie.
Na zijn overlijden op 27 mei 1960, wordt Chris in de grafkelder van het buitenverblijf bijgezet.

Doordat in de loop der jaren de grafsteen aanzienlijk was aangetast, was renovatie nodig. Aangezien de kosten zodanig hoog waren werd door de gemeente Elburg i.s.m. de boseigenaar besloten om een geheel nieuwe grafsteen te laten maken in de stijl van de originele. De nieuwe grafsteen werd op donderdag 11 dec 2014 op de oude geplaatst, waardoor de oude niet verloren is gegaan.

bron; Oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop Elburg, uitgave 97 nov 2012.



Johannahoeve eerste 'originele' grafsteen.

Johannahoeve nieuwe grafsteen.

Grafje huisdieren

De huisdieren (honden) werden altijd bij de grafkelder begraven.
Verschillende grafstenen zijn door vandalisme verdwenen.
De nog aanwezige is van de laatste honden, Lotje van Cecile en Black van de Jongh.


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies