Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginJoodse Begraafplaats Oisterwijk

Joodse Begraafplaats, Hondsbergselaan, Oisterwijk

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Joodse Begraafplaats
Adres:
Hondsbergselaan
 
Oisterwijk
Gemeente:
Oisterwijk
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,566035 5,185774
Oppervlakte (plm.):
3.300 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Hartog (16x), Gersons (15x), Deen (11x), Hakkert (9x), Zeckendorf (7x), Lion (7x), de Jong (7x), de Vries (5x), van den Meijdenberg (5x), van Oss (5x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:

Algemene Informatie

De Joodse begraafplaats in Oisterwijk dateert van 1748 en is een Rijksmonument. Eigenaar is de Vereniging Israëlitische begraafplaats te Oisterwijk. De Stichting Behoud Joodse begraafplaats Oisterwijk heeft gezorgd voor restauratie die is aangevangen in 2012 en tijdens de Open Monumentendag 2016 officieel afgesloten. Het onderhoud wordt door de stichting verzorgd.
In 2015 is het eigendom van de begraafplaats overgegaan van de Vereniging Israëlitische begraafplaats Oisterwijk naar de Stichting Joods Begrafeniswezen Brabant waaronder nu de Joodse begraafplaatsen in Oisterwijk, Vught en Eindhoven ressorteren.

Van 1 mei tot 1 oktober is de begraafplaats elke vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur vrij toegankelijk voor het publiek. Er zijn dan gastvrouwen en gastheren aanwezig. Zij geven informatie en bij gelegenheid ook een rondleiding.

Foto's van grafstenen en algemene foto's: © Walther C.M. Jansen

Toegang Joodse begraafplaats vanaf Hondsbergselaan.

Toegangspoort naar de ommuurde begraafplaats met zicht op het metaheerhuisje.



Foto rechts: Anne Frankboom


Foto links: Doorzicht metaheerhuisje.

Een metaheerhuis of metaarhuis (Hebreeuws: Bet Tohorah) is een lijkenhuis dat zich vaak bevindt op Joodse begraafplaatsen.
Het huis is bedoeld voor het ritueel reinigen van overledenen. Bij deze reiniging wordt het lichaam geheel afgedekt met een laken terwijl er kommen warm water over worden uitgegoten. Slechts een beperkte groep speciaal aangestelde mensen is bij het reinigingsritueel betrokken. Voor de begraving wordt in het metaheerhuis een lijkrede uitgesproken. Daarna wordt de dode onder het reciteren van bepaalde psalmen ten grave gedragen.
Na het uitspreken van enige gebeden en citaten uit de Talmoed wordt het graf door de aanwezigen gezamenlijk gedicht en wordt door de meest directe nabestaande het kaddisj gebed gezegd. Het is niet de gewoonte bloemen of kransen te leggen.


Foto rechts: Overzicht op de begraafplaats


Standbeeld Anne Frank

Uit particulier bezit is dit kunstwerk verkregen met de beeltenis van Anne Frank (1929-1945). Het gezicht kijkt in de richting van de naar haar vernoemde boom.

Nieuws over deze begraafplaats

Joodse begraafplaats in Oisterwijk krijgt opknapbeurt
19-3-2024 - (bron: AD-Oisterwijk)
Joodse begraafplaats in Oisterwijk krijgt opknapbeurt door vrijwilligers

OISTERWIJK - Vrijwilligers hebben de Joodse begraafplaats vrijdag en zaterdag flink onder handen genomen tijdens een landelijke schoonmaakactie.

door: Cato van Kooten

Het onderhoud van de Joodse begraafplaats in Oisterwijk is weer uitgevoerd tijdens de NL Doet dagen. Dit is het tiende jaar op rij dat de organisatie van de begraafplaats meedoet aan de actie. Op 15 en 16 maart zijn vrijwilligers bezig geweest om de gerestaureerde begraafplaats in stand te houden.

Het doel van de actie is het in stand houden van een gerestaureerd rijksmonument. Daar werken een aantal vrijwilligers aan mee. NL Doet is een vrijwilligersactie die vanuit het Oranje Fonds is opgezet. Sjef van den Bijgaart is beheerder en bestuurder van de Joodse begraafplaats en coördineert de schoonmaakactie.

Van den Bijgaart: ,,De mannen zijn bezig geweest met het aanleggen van een hek langs het terrein. De kant waar ze het gaan neerzetten miste die nog. Het is een behoorlijke klus, de grond moest namelijk eerst helemaal plat gemaakt worden.”

Twee vrouwelijke vrijwilligers maakten ondertussen het metaheerhuisje (lijkenhuisje) bij de ingang schoon. Er waren in ieder geval genoeg klussen. Het bos opruimen, graven schoonmaken, onkruid wieden, brandnetels volledig weghalen, de poorten opruimen en nog veel meer.

,,Er liggen hier ongeveer 165 graven, maar we zijn ervan overtuigd dat er veel meer lichamen onder de grond liggen.” Achter de graven ligt een groot stuk grond waar geen grafstenen staan. ,,De studenten van de TU in Delft hebben hier een grondonderzoek gedaan om te kunnen zien hoeveel lichamen daar zouden liggen. Wij weten dat er lichamen liggen omdat wij documentatie uit de synagoge onderzocht hebben.” De Stichting Behoud Joodse Begraafplaats hoopt voor de zomer de uitslag te krijgen van de gemaakte grondscans.

In 2013 is gestart met terrein- en restauratiewerkzaamheden op en rondom de begraafplaats. Het was noodzakelijk om de bomen tegen en in de omheiningsmuur te verwijderen. Ook het metaheerhuisje (lijkenhuisje), de toegangspoort en de 200 meter lange muur zijn gerestaureerd. Dit alles heeft tot 2016 geduurd. In de periode tussen 2017 en 2020 zijn de grafstenen en grafmonumenten opgeknapt. ,,De Hebreeuwse teksten op de stenen zijn bijgewerkt. Sommige kon je bijna niet meer lezen”, aldus van den Bijgaart.

De uitstraling van de begraafplaats is er dus zeker op vooruit gegaan. Waar het voor de restauratie nog een verlaten plek in het bos was, is het voor sommige mensen nu een plek om tot rust te komen. ,,Op de graven worden af en toe nog steentjes neergelegd. Dat is een typisch Joodse traditie. Verder wordt de begraafplaats aangekleed met andere elementen. Zo staat er bij de ingang een beeld van Anne Frank dat precies uitkijkt op een bijzondere boom. Deze kastanjeboom is voortgekomen uit een kastanje van de boom die in de tuin van het Achterhuis stond.”


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies