Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Mesch

RK Kerkhof, Kerkplein 1, 6245 KH Mesch

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
RK Kerkhof
Adres:
Kerkplein 1
 
6245 KH Mesch
Gemeente:
Eijsden-Margraten
Provincie:
Limburg
Coördinaten:
50,763505 5,731739
Oppervlakte (plm.):
600 m²
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
106 (Inmiddels zijn 1 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Wolfs (10x), Duijsens (10x), Weerts (8x), Vranken (6x), Houten (6x), Spons (6x), Flamand (6x), Beijers (5x), Brouwers (5x), Steffens (4x)
 

 
We zoeken nog iemand die foto's wil maken op deze begraafplaats.

Algemene Informatie






MESCH, gelegen in de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten, is het zuidelijkst gelegen kerkdorp van Nederland. In 2008 had de plaats 367 inwoners. Het dorp ligt aan het riviertje de Voer, waarnaar ook de aangrenzende Belgische Voerstreek is vernoemd. Op de Voer staat de Meschermolen, een bovenslag watermolen.





Geschiedenis
Mesch is voortgekomen uit een nederzetting bij een kerk die waarschijnlijk in de negende eeuw werd gesticht door kanunniken uit Aken. De huidige Sint-Pancratiuskerk bevat nog belangrijke delen van deze kerk en is hiermee mogelijk de oudste kerk van Limburg, zo niet van Nederland.
Tot 1794 bleef het dorp een rijksvrijheid onder de Akense proosdij. De Fransen maakten het tot een eigen gemeente in het departement Nedermaas. Van 1815 tot 1943 bleef Mesch een zelfstandige gemeente. In dat jaar ging het grootste deel ervan op in de gemeente Eijsden en kleinere delen werden bij andere aangrenzende gemeentes gevoegd. Samen met onder meer Eijsden is Mesch sinds 1 januari 2011 een onderdeel van de gemeente Eijsden-Margraten
Op 12 september 1944 was Mesch het eerste Nederlandse dorp dat bevrijd werd door Amerikaanse soldaten. Naast de openbare basisschool staat een gedenksteen ter nagedachtenis aan de bevrijding.

zie ook voor uitgebreidere informatie (ook bidprentjes) de website van de kerk/kerkhof van Mesch: http://www.pancratius-mesch.nl/


Bron: Wikipedia

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies