Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats H Willibrord Neerkant Neerkant

Begraafplaats H.Willibrord Neerkant, Moostenstraat, 5758 RX Neerkant

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats H.Willibrord Neerkant
Adres:
Moostenstraat
 
5758 RX Neerkant
Gemeente:
Deurne
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,369588 5,864186
Oppervlakte (plm.):
2.500 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Janssen (32x), Sijben (15x), Pijnenburg (13x), Joosten (13x), Verstappen (13x), Sonnemans (11x), van Rijt (10x), Beijers (9x), Heldens (9x), van Heugten (9x)

Algemene Informatie






Uiterst belangrijke wederopbouwkerk met toren.

Zaalkerk op vrijwel rechthoekige plattegrond, bestaande uit deels in het zicht gelaten betonskelet, opgevuld met baksteen. Terzijde staande vrijstaande, opengewerkte klokkentoren en semi-vrijstaande doopkapel. Voorgevel met eenvoudige narthex. De middenbeuk wordt overdekt door een gebogen betonschaaldak. Als geheel is de kerk een belangrijk voorbeeld van vernieuwing, tevens een vrij uitzonderlijk vroeg voorbeeld van modernisme in de R.K. kerkbouw van de jaren 1950.

Bouwperiode: 1955-1957
Architect: Deltrap, J.
Gevels en Materialen: Imitatie handvorm baksteen met betonskelet. Doopkapel met betonnen skelet, opgevuld met betonnen panelen.
Vensters en Deuren: Drie deuren in betonnen omlijsting. Stalen en betonnen kozijnen in muurwerk en langs dakrand kerkgebouw. Porticus aan ingangszijde over gehele breedte.
Dak en Bedekking: Platte daken, centraal op kerkzaal langgerekte kap met halfronde doorsnede. Flauwe koepel op doopkapel.
Constructie: Betonnen klokkentoren.
Bijgebouwen: Symmetrisch aangelegd kerkhof met calvarieberg met grafheuvel. Graf Snijders 1918.
Bijzonderheden: Zaalkerk met annexen, klokkentoren en doopkapel.





Het H. Hartbeeld bevindt zich in Neerkant voor het kerkhof en is van 1923.

Achtergrond
Het koperen Heilig Hartbeeld werd geplaatst tegenover de kerk, op de hoek van de Dorpsstraat en de Sint-Vincentiusstraat, waar het op 16 november 1923 werd ingewijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van Neerkant, waaronder de Sint-Willibrorduskerk en het beeld, zwaar beschadigd. Het beeld werd gerestaureerd door de Roermondse firma Jos Claessens & Zn. Op 25 november 1973 werd het op de nieuwe locatie, nabij de entree van de begraafplaats, opnieuw ingezegend.[2]

Beschrijving
Het beeld toont een staande Christusfiguur, in gedrapeerd gewaad. Hij is uitgevoerd als bemiddelaar: hij wijst met zijn linkerhand naar de hemel en met zijn rechterhand naar de aarde. Op zijn borst draagt hij het Heilig Hart, omwonden met een doornenkroon en bekroond met een klein kruis. Het hart wordt omgeven door een stralenkrans. Het beeld staat op een betonnen sokkel.



begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies