Online Begraafplaatsen 3.0
BeginTer Navolging Tiel

Ter Navolging , Lingedijk, Tiel

Begraafplaats:
Ter Navolging
Adres:
Lingedijk
 
Tiel
Gemeente:
Tiel
Provincie:
Gelderland
Coördinaten:
51,890418 5,427005
Oppervlakte (plm.):
4.300 m²
Status:
Volledig
Aantal graven:
574 (Inmiddels zijn 176 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Post (30x), Campagne (26x), van Lidth de Jeude (22x), Blom (18x), de Jongh (16x), van Krieken (16x), Caron (15x), Slothouwer (14x), van Keulen (14x), van der Veen (14x)

Bekende Dode Nederlanders

Algemene Informatie

Deze oude buitenbegraafplaats dateert van 1786 en is een van de oudste van Nederland in zijn soort. Daardoor kent de begraafplaats niet alleen een lange maar tegelijkertijd ook een bijzondere geschiedenis.
Gelegen in de bebouwde kom van Tiel is deze oude begraafplaats er nog steeds en het geheel lijkt op een park met veel grote en ook oude bomen.

De graven zijn niet zichtbaar genummerd in het terrein en deze bevatten veel oude zerken welke een grote lokale en tegelijk ook een historische betekenis hebben.
De meeste graven die nu nog voorzien zijn van een gedenksteen dateren echter uit de eerste helft van de 20e eeuw.

Getracht is om deze, soms moeilijk afleesbare, zerkteksten toch te ontcijferen, alhoewel dat niet altijd gemakkelijk is gebleken door een gebrek aan kontrast van de teksten.
Aanvullingen konden, waar mogelijk, soms ook nog worden gevonden met behulp van Genlias/WiewasWie.
Aanvullende gegevens konden hiermee meestal worden toegevoegd en in enkele gevallen is ook het beroep, zoals is vermeld bij het overlijden c.q. het trouwen, nog bij opmerkingen vermeld.

De inventarisatie is begonnen eind 2012 en in de eerste ronde alleen met het fotograferen van de staande grafzerken. De liggende zullen nog afzonderlijk en in een later stadium worden gedaan.

Tevens kon dankzij de medewerking van de gemeente Tiel het begraafregister worden ingezien om de daarin voorkomende en relevante gegevens ook nog in te voeren. Daarvoor dank!

Kontaktpersoon bij de gemeente Tiel is mevr. S. van Winsen, tel. 0344-637111 (op werkdagen tussen 14u.-16u.)


De toegangspoort naar deze oude begraafplaats, heden een rijksmonument.

Op de boog staat de welluidende tekst:
De menschenliefde door 't gezond verstand verlicht,
Heeft deez' begraafplaats hier gesticht


Het infobord verschaft veel nuttige (historische) informatie


Op het terrein staan imposante beukenbomen welke het terrein, het daglicht en de liggende zerken door afgevallen blad overheersen


Impressie vanaf de straat, over het rechtergedeelte


Plattegrond Ter Navolging
Voor een detailopname klik hier
Nieuws over deze begraafplaats

Stichting Ter navolging krijgt gouden Terebinth
 - 16-2-2018
De Stichting Ter Navolging is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de twee historische begraafplaatsen in Tiel. Dat zijn begraafplaats Ter Navolging, die stamt uit 1786 en daarmee een van de oudste buitenbegraafplaatsen van Nederland is, en de joodse begraafplaats uit 1827. Beide begraafplaatsen zijn Rijksmonumenten. De Gouden Terebinth bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 1000 euro. Het juryrapport prijst de talloze initiatieven van de leden van de Tielse stichting. ‘ Zij organiseren tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen en vele andere culturele activiteiten over en op de begraafplaatsen. Daarnaast is er veel gepresteerd door monumentale graven met hulp van professionals te restaureren en het dagelijks en periodiek onderhoud naar een veel hoger niveau te tillen. Ter Navolging was in 2010, toen de stichting met zijn werk begon sterk verwaarloosd en vooral een bramenparadijs. Nu is het een intiem stadspark met enkele honderden vaak eeuwenoude monumenten en monumentale bomen. Op de begraafplaats rustten veel Tielenaren van naam en bevinden zich enkele bijzondere graven. De bijzondere en sfeervolle begraafplaats is vrij toegankelijk. Dat geldt niet voor de Joodse begraafplaats. Die is slechts enkele malen per jaar te bezoeken. Ook hier hebben de vrijwilligers van Ter Navolging al veel werk verzet. In het metaheerhuisje van de Joodse begraafplaats en in het baarhuisje op Ter Navolging zijn kleine tentoonstellingen ingericht. Wethouder Melissen is er blij mee: “Als college zijn we geweldig trots op de mensen van de Stichting ter Navolging. Zij doen ongelooflijk goed werk. Ik heb respect voor de manier waarop daar gewerkt wordt. Het uit handen geven van het onderhoud van de twee begraafplaatsen aan de Stichting blijkt een goed besluit, dat u als raad genomen heeft”. Met deze woorden informeerde hij de leden van de Commissie Ruimte over de toekening van de prijs aan ‘Ter Navolging’.

 © Kineo 2005-2018
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ