Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Soerenseweg ApeldoornPersoonslijstGrafinformatie    

Grafinformatie

Foto grafnummer 559841 Begraafplaats Soerenseweg, Soerenseweg 71, Apeldoorn
NaamGeborenOverledenLeeftijdPartnerOpmerking
Jonkvrouwe Henriette Casimire Johanna de Bordes22-04-186804-07-193264Roosmale Nepveu5306
Mr. Willem Roosmale Nepveu23-09-186620-04-195083Bordes5306
Charles Antoine Louis Roosmale Nepveu10-04-189705-07-198386 5306


Graf id-nummer:
559841
Begraafplaatsnr.:
448
(Plaats)aanduiding:
02/1301
 
 
Omschrijving:
Mr. W. Roosmale Nepveu.
Burgemeester van Apeldoorn van 1910 tot 1934. Hij was gehuwd met Jkvw De Bordes; het paar had een zoon en drie dochters.
Tijdens de eerste wereldoorlog groeide de onrust. Apeldoorn kreeg inkwartiering van legereenheden uit het noorden. In 1915 leidde dat tot grote problemen met de openbare orde. In 1918 was dat zo mogelijk nog erger, toen sloegen militairen in De Harskamp aan het muiten. Een deel van hen kwam naar Apeldoorn, waar het erg onrustig werd. De burgemeester vormde een noodcomité, maar het ging allemaal goed.Tijdens die oorlog, in 1917, werd een belangrijke aankoop gedaan. Apeldoorn kocht toen, op aandringen van de burgemeester, het landgoed Berg en Bosch van de erven J.C. Wils.
Direct na die aankoop liet burgemeester Roosmale Nepveu het aangekochte gebied zien aan de heer K.C. (Klaas) van Nes, een plaatselijke landschapsarchitect, zoon van Hadriaan van Nes die hier in 1907 werd begraven.
In de periode dat Roosmale Nepveu burgemeester was veranderde er veel op het bestuurlijke vlak. In 1917 werd het algemeen kiesrecht ingevoerd, hierdoor kwam het aantal raadsleden van de SDAP van 1 op 8. Het College van B&W werd een afspiegelingscollege, waardoor de heer Van Trigt in 1919 de eerste socialistische wethouder kon worden.
Er kwamen nu ook vrouwen in de gemeenteraad. Het eerste vrouwelijke raadslid was mevr. Henriëtte Hoogstraal-de Haan, een jodin die voor de SDAP in de raad zat. Al op 15 juni 1933 deed zij in de gemeenteraad het voorstel geen zaken meer te doen met Duitsland waar de joden en de communisten openlijk werden vervolgd. Dat voorstel werd met twintig tegen zeven verworpen. In december 1940 werd zij door de bezetter uit alle functies ontheven. Kort daarna werd zij op transport gesteld naar een concentratiekamp waaruit zij niet terugkeerde.

De bevolking van Apeldoorn nam in de periode Roosmale Nepveu toe van 36.000 tot 67.000. Er moest dus veel gebouwd worden. Bovendien moest die bouw ook aan de nieuwe wooneisen voldoen. Woningbouwvereniging De Goede Woning werd opgericht. Er was ruimte genoeg, en daardoor kon het bekende beeld ontstaan van een stad die volgebouwd is met vrijstaande huisjes met grote tuinen.
Bij zijn afscheid in 1934 werd hem een lantaarn aangeboden die geplaatst werd op het Raadhuisplein. In 2012 heeft de lantaarn zijn plek op de kop van de Hoofdstraat bij de Vosselmanstraat. In het park, bij de grote vijver, werd een monumentje geplaatst, aangeboden door het gehele personeel van de gemeente, oud-ambtenaren en oud-werklieden. Op de zuil is zijn portret in reliëf aangebracht, gemaakt door Prof. Huib Luns, de vader van de bekende Joseph Luns.
Tot 1937 bleef hij nog wonen in zijn villa aan de Loolaan. Hij verhuisde, maakte een aantal wereldreizen. Hij overleed in 1950 in Bussum maar werd hier begraven. Burgemeester Des Tombe legde toen op zijn graf een krans die was samengesteld met materiaal uit zijn geliefde Berg en Bos, een laatste saluut van de stad waar hij zo aan was gehecht. Door de zorg van de gemeente wordt tot op de dag van vandaag zijn graf onderhouden. Een laan in de wijk Berg & Bos is naar hem vernoemd.

Deze informatie en de foto blijft eigendom van Stichting Online-Verleden en mag niet gepubliceerd of verveelvuldigd worden.
Bron: www.online-begraafplaatsen.nl een onderdeel van www.online-verleden.nl
Wilt u deze foto GRATIS in uw mailbox? Dat kan, je moet hiervoor eerst inloggen.
Voor vragen en opmerkingen neem contact op met de medewerker.

Overige bronnen: ³)

³) Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.
 
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies