Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Begraafplaats Daelwijck, Floridadreef 11, 3565 AM Utrecht

Begraafplaats:
Begraafplaats Daelwijck
Adres:
Floridadreef 11
 
3565 AM Utrecht
Gemeente:
Utrecht
Provincie:
Utrecht
Coördinaten:
52,129321 5,092069
Oppervlakte (plm.):
34.700 m²
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van der Velden (1x), Woudenberg (1x),


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Telefoon:
030 - 2863992
 

 
Heeft u een zelfgemaakte algemene foto voor ons van deze begraafplaats, bijv. van de ingang? Stuur deze gerust op o.v.v. de begraafplaats.

Nieuws over deze begraafplaats

Vandalen houden huis op Daelwijck
30-4-2022 - (bron: AD-Utrecht)
Omgetrapte urnen, vernielde vazen en kapotgemaakte foto's: de urnentuin van begraafplaats Daelwijck in Utrecht is deze week flink beschadigd door vandalen. ,,Dan heb je echt nergens respect voor", zegt Martin van Geelen (54). Het graf van zijn ouders werd vernield.
door: INDRA JAGER

Van Geelen werd woensdag gebeld door iemand die hij via de begraafplaats kent. De boodschap? ,,Er zijn vernielingen aangebracht op Daelwijck. Er is flink huisgehouden, ook bij het graf van jouw ouders is er schade", werd tegen hem gezegd. Donderdagochtend nam Utrechter Van Geelen daarom gauw een kijkje. ,,Er waren een stuk of vier urnen omgetrapt. Je zag dat het moedwillig was, dat er ook is gegooid. Bijvoorbeeld met vazen."

Op het graf van zijn ouders hingen porseleinen foto's. Daar is iets zo hard tegenaan gegooid dat de foto's zijn gebarsten. Gelukkig is de urn van zijn ouders nog wél heel, verzucht hij. Verder heeft hij alleen maar onbegrip voor de actie. ,,Dit hoor je toch niet te doen? Ik snap er niks van. Dan heb je echt nergens respect voor. Wat heb je eraan om dit te doen?"

Van Geelen besloot na zijn bezoek aan de urnentuin meteen contact te leggen met Dela, de eigenaar van de tuin. Maar zij konden niks voor hem betekenen, behalve de belofte dat ze er nu toch écht iets aan gaan doen. Maar daar heeft Van Geelen een hard hoofd in. ,,Dat zeggen ze iedere keer."

Verdrietig
Volgens de Utrechter is het namelijk al een paar keer eerder fout gegaan op Daelwijck. Dela weet daar niks van, maar heeft wél gehoord van de vernielingen deze week. ,,Deze urnentuin maakt nog niet zo heel lang deel uit van Dela. Over de afgelopen maand zijn er in elk geval niet nog meer incidenten bekend", zegt een woordvoerder.

Ze bevestigt dat er in de nacht van dinsdag op woensdag inderdaad vernielingen hebben plaatsgevonden. ,,Daarom hebben we direct contact opgenomen met de nabestaanden. Wij begrijpen hoe belangrijk zo'n gedenkplek is en vinden het heel verdrietig."

Het gaat in elk geval om vier beschadigde urnen, maar Dela onderzoekt of er nog meer schade is. Om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen, wil ze het terrein buiten de openingstijden extra in de gaten laten houden. Daarom zijn de politie en een beveiligingsbedrijf ingelicht. Camerabewaking komt er niet. ,,We willen het nabestaanden mogelijk maken om in alle rust hun dierbaren te herdenken."

Aangifte
Ook Van Geelen heeft zijn verhaal gedaan bij de politie. Zaterdag gaat hij aangifte doen en hij blijkt niet de enige. Politie Midden Nederland laat weten al een andere aangifte van de vernielingen op de begraafplaats binnen te hebben. ,,Ik kan bevestigen dat er aangifte is gedaan van vernieling, maar dat is alle informatie die ik op dit moment heb. Het wordt nog onderzocht", aldus een woordvoerder.

Wie er achter de respectloze daad kan zitten? Van Geelen heeft daar zo zijn ideeën over. Volgens hem komen er altijd veel jonge jongens het terrein op. Op de parkeerplaats van de begraafplaats gebruiken zij ook lachgas. ,,Het is daar een vrijgevochten bende."

Hij heeft wel eens iets van hun gedrag gezegd, maar dat werd hem niet in dank afgenomen. ,,Dan kan je alles krijgen wat ze je kunnen wensen." Van Geelen hoopt maar dat er snel wordt ingegrepen. ,,Het is echt aan het verloederen daar."

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact