Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Kerkhof Protestantse Kerk te Castricum, Dorpsstraat, Castricum

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Kerkhof Protestantse Kerk te Castricum
Adres:
Dorpsstraat
 
Castricum
Gemeente:
Castricum
Provincie:
Noord-Holland
Coördinaten:
52,5462 4,6639
Oppervlakte (plm.):
3.500 m²
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Meijer (2x), Tjioe (1x), van Wijk (1x), Elsthout (1x), Wessels (1x), Vellema (1x), Meijer Tjioe (1x),


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
06- 47217410
 

 
We zoeken nog iemand die foto's wil maken op deze begraafplaats.

Algemene Informatie

NH kerk aan de Dorpsstraat te Castricum.
Het Kerkhof
Rondom de dorpskerk ligt als de spreekwoordelijke oase van rust het kerkhof, waarvan het beheer berust bij de Protestantse Gemeente Castricum. Algemeen gesproken is deze begraafplaats bestemd voor het begraven van overledenen en het bijzetten van urnen, voor zover het personen betreft die opgenomen zijn in het register van de PGC. Ook directe verwanten van leden van de PGC mogen op het kerkhof worden begraven.

Degene die wil laten begraven of een urn wil plaatsen vraagt dit aan, meestal via de begrafenisondernemer, bij de administrateur van het kerkhof. Graven worden voor twintig jaar gehuurd, met de mogelijkheid van verlenging van steeds tien jaren.
Het kerkhof is voor bezoekers geopend van tien uur 's morgens tot vier uur s'middags.
NH Kerk Castricum


Foto: Jacques Schermer

Nieuws over deze begraafplaats

Graftekens bij dorpskerk moesten opnieuw in restauratie
8-4-2024 - (bron: Castricummer)
Castricum – Aan de noordkant van de elfde-eeuwse dorpskerk ligt het oudste deel van de omringende begraafplaats. Daar zijn de oorlogsgraven en graven van verschillende bekende Castricummers te vinden. Op dat deel stonden ook drie bijzondere houten graftekens, die dreigden verloren te gaan. Oud-Castricum vond aannemersbedrijf Borst en schilder Jan Breetveld jaren geleden bereid om de restauratie van deze graftekens belangeloos ter hand te nemen. In 2007 zijn ze herplaatst en weer overgedragen aan het college van kerkrentmeesters. Nu, vijftien jaar later, was een tweede restauratie nodig en moest de tekst opnieuw aangebracht worden. Dat is onlangs gebeurd, dankzij de inzet van opnieuw aannemersbedrijf Borst en Espeq, het opleidingsinstituut voor de bouw in Heerhugowaard.

Met de modernste middelen en geavanceerde apparatuur is men er daar in geslaagd perfecte replica’s van de oorspronkelijke graftekens te maken. Op 26 maart zijn de graftekens herplaatst. Vertegenwoordigers van het kerkbestuur, het Erfgoedplatform en Oud-Castricum bewonderden het resultaat. Ton en Cornel Borst en de directeur van Espeq Robert Bloemraad hebben de plaatsing voltooid. Oud-Castricum is hen bijzonder dankbaar voor hun belangeloze inzet. De grafpalen, zoals kenners ze noemen, staan weer op de graven van Castricumse families zoals Mooij en Veenstra. Verwacht mag worden dat het een stimulans zal zijn voor verdere renovatie van het sfeervolle kerkhof. (Foto: Oud-Castricum / Niek Kaan)

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies