Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Joodse Begraafplaats, Twijnerstraat, 7621 Borne

Begraafplaats:
Joodse Begraafplaats
Adres:
Twijnerstraat
 
7621 Borne
Gemeente:
Borne
Provincie:
Overijssel
Coördinaten:
52,299283 6,746646
Oppervlakte (plm.):
1.400 m²
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Lievenboom (4x), Spanjaard (1x),

Algemene Informatie

Borne Joodse Begraafplaats Ingang

Aantal grafzerken: 110
Toegang: Afgesloten

(foto: Jaap van der Zee).

Borne Joodse Begraafplaats Overzicht

(foto: Jaap van der Zee).

Nieuws over deze begraafplaats

Conflict over begraafplaats sleept zich maar voort
5-11-2022 - (bron: tubantia.nl)
Conflict over begraafplaats sleept zich maar voort: Borne komt ereschuld aan joodse gemeenschap niet na, zegt joodse organisatieBORNE - Er is nog geen oplossing in zicht in het slepend conflict over het onderhoud van de joodse begraafplaats. „Dit is een ereschuld die de gemeente Borne heeft aan de joodse gemeenschap”, stelt het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. Dat overweegt nu de rechter in te schakelen.

Wim Goorhuis, Michel Hasselerharm


Het is een prachtige plek, de begraafplaats aan de Twijnerstraat. Maar het bijzondere rijksmonument vormt tevens de inzet van een slepend conflict tussen de gemeente Borne, omwonenden en het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) in Amsterdam.

Inzet van de ruzie is de vraag wie verantwoordelijk is voor het onderhoud ervan. Tot ergernis van het NIK staan er veel bomen op de begraafplaats. „Het had onderhouden en weggehaald moeten worden door de gemeente Borne”, zegt Eduard Huisman over de bomen. Hij is consul-beheerder van het NIK.

Dat de gemeente het onderhoud doet, is volgens hem bij de overdracht in 1969 afgesproken. De voorgangers van Huisman bij het NIK hebben de gemeente Borne er in het verleden meerdere keren op op gewezen. En Huisman heeft dat inmiddels ook talloze keren gedaan, zegt hij. „Al in 2006 heeft mijn voorganger met de toenmalige wethouder Donkers afspraken gemaakt over het onderhoud.”

Borne is enige ‘hoofdpijndossier’
Huisman stelt dat de gemeente Borne ‘in behoorlijke mate nalatig is’ als het gaat om het onderhoud van de begraafplaats. Wat in Borne gebeurt, is volgens hem opmerkelijk. Huisman wijst er op dat in Nederland zo’n 250 joodse begraafplaatsen zijn. Daarvan worden 180 beheerd door het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. „Ik heb maar één hoofdpijndossier en dat is Borne. Wat de gemeente Borne doet, omschrijf ik als pappen en nathouden.”

De consul-beheerder wijst er op dat joodse families een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van Borne. „Door het hele land wordt speciale aandacht gegeven aan het joods cultureel erfgoed. We zijn er allemaal mee bezig. Maar Borne is echt de enige plaats die het laat afweten en dat vind ik bijzonder verdrietig. Het is een ereschuld, want ook in Borne zijn veel joodse mensen vermoord. Dit voelt bijzonder naar.”

Wat Huisman zou willen, is dat het NIK en de gemeente elkaar de hand geven. En dat de gemeente het onderhoud volledig oppakt zoals is afgesproken. De begraafplaats moet, conform de joodse wet, vrij worden gemaakt van opschot en bomen. „Als er vanuit de gemeente geen concrete handreiking wordt gedaan, dan zullen we op zeker moment naar de rechter stappen”, kondigt Huisman aan.

Ook al jaren onenigheid met buurt
Een omwonende van de begraafplaats bevestigt dat er al jaren onenigheid is tussen de buurt, de gemeente en het NIK over het onderhoud. De gemeente wijst voor het onderhoud naar het NIK en andersom. Dat er niets gebeurt was reden voor een buurtbewoner om de klacht tegen de gemeente Borne in te dienen bij de Overijsselse Ombudsman.

„Wij zijn ontzettend blij dat de bomen er staan”, zegt de omwonende. Hij wijst op een enquête van anderhalf jaar geleden in de buurt. Conclusie van dat onderzoek: zo'n vier of vijf bomen geven overlast en zouden flink moeten worden gesnoeid. Kandelaberen heet dat formeel. Dat kandelaberen van enkele bomen, dat is wat de buurt volgens de omwonende graag zou zien.

Vanwege de slepende patstelling heeft een andere omwonende twee jaar geleden zelf het heft in handen genomen. „Die is over de rooie gegaan.” De man baalde ervan dat hij constant in de schaduw van een grote boom zat en heeft een groenbedrijf opdracht gegeven een boom op de begraafplaats flink te kortwieken. Dat is gebeurd zonder vergunning.

Toen de gemeente er lucht van kreeg nam die de zaak hoog op en werd er aangifte gedaan. De andere omwonende weet te melden dat de politie de zaak heeft geseponeerd. „Er is verder niks uit voortgekomen.”

Burgemeester: ‘Borne is geen partij’
Borne trekt haar handen af van de vraag of er wel of niet bomen moeten worden gekapt op de joodse begraafplaats. „Omwonenden moeten zich met vragen daarover richten tot het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap”, meldde burgemeester Jan Pierik na vragen van het CDA in een Politiek Beraad. „Soms moet je iets doorbreken om duidelijkheid te verschaffen. Maar ik denk niet de zaak hiermee is opgelost.”

Volgens Pierik ging het aanvankelijk om een verzoek van omwonenden van de begraafplaats aan de Twijnerstraat om zeven bomen te kappen. „Het waren allemaal bijzondere bomen, maar voor drie ervan hebben we het verzoek toen gehonoreerd. Daar is verder ook nooit bezwaar tegenaan getekend. Later hebben omwonenden illegaal een eik gekandelaberd. Sindsdien staat de situatie op scherp.”

Borne blijft wel het ‘normale’ onderhoud doen, zoals aan perken en klein groen. ‘Groot onderhoud’ aan bomen is voortaan geheel een zaak van het NIK. Zo wordt volgens Pierik recht gedaan aan de overeenkomst met het genootschap uit 1969. Daarin kreeg Borne een stuk grond in ruil voor jaarlijks klein onderhoud van de begraafplaats. „Het NIK erkent die afspraak nu niet meer. Wat vreemd is, want de grondtransactie is wel gerealiseerd.”

Eeuwige grafrust
Daar staat tegenover dat Borne zich niet langer gebonden voelt aan een overeenkomst uit 1814 waarin de Staat der Nederland eeuwige grafrust op joodse begraafplaatsen beloofde en er geen bomen op zouden komen te staan. „Dat mag zo zijn, maar we leven nu in een andere tijd”, aldus Pierik. „Bovendien is de begraafplaats nu een rijksmonument, dus ik zie ook helemaal geen mogelijkheid meer om de bomen te kappen.”

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies