Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

RK Begraafplaats, Dijkweg, Naaldwijk

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
RK Begraafplaats
Adres:
Dijkweg
 
Naaldwijk
Gemeente:
Westland
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,994932 4,208928
Oppervlakte (plm.):
1.200 m²
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)

Algemene Informatie

Ingang Begraafplaats

Foto: Korrie Korevaart, Terebinth
Overzicht Begraafplaats

Foto: Korrie Korevaart, Terebinth

Nieuws over deze begraafplaats

Einde katholieke begraafplaats in Naaldwijk komt steeds dichterbij
2-2-2024 - (bron: AD editie Westland)
Einde katholieke begraafplaats in Naaldwijk komt steeds dichterbij: voorstanders vangen weer bot

Het einde van de rooms-katholieke begraafplaats aan de Dijkweg in Naaldwijk in de huidige vorm komt steeds dichterbij. De gemeente Westland wil de dodenakker in het centrum niet aanwijzen tot gemeentelijk monument. Het bezwaar dat een aantal organisaties daar tegen heeft gemaakt, is nu ongegrond verklaard door het college van B en W. De enige die de begraafplaats nu nog in leven kan houden is de rechter.

door: Fred Vermeer

Het Cuypersgenootschap, Stichting Terebinth, Genootschap Oud-Westland en Erfgoedvereniging Heemschut hebben op 8 september 2020 een verzoek tot aanwijzing tot gemeentelijk monument van de begraafplaats gedaan, maar dat is op 16 september 2021 door het Westlandse gemeentebestuur afgewezen. De organisaties konden zich niet verenigen met het besluit en hebben toen bezwaar gemaakt.

De bezwarencommissie heeft daarna op 9 maart 2022 een advies uitgebracht en geopperd dat er een nieuw onderzoek verricht zou moeten worden naar de monumentwaardigheid van de rooms-katholieke begraafplaats, omdat het oude onderzoek inmiddels 27 jaar oud was en de situatie rondom de begraafplaats erg is veranderd.

Het Westlandse college van B en W heeft toen het adviesbureau Dorp, Stad en Land (DSL) benaderd om de zogenoemde ‘waardestelling met scorematrix uit 2006/2007’ te actualiseren naar de huidige situatie. Hieruit is naar voren gekomen dat de begraafplaats met twee punten omlaag is gegaan ten opzichte van 2006/2007 en een eindscore heeft behaald van dertien punten. Dat is net onder de grenswaarde van veertien punten. Bij het volgen van de methodiek uit 2006/2007 komt de begraafplaats niet meer in de selectie van gemeentelijke monumenten.

Het college van B en W blijft er daarom bij dat de begraafplaats geen monument moet worden. ,,Alles is ongegrond verklaard”, zegt wethouder Carlieke van Staalduinen (Westland Verstandig). ,,Het parochiebestuur is ook niet van plan om de begraafplaats op de huidige manier in stand te houden. De parochie heeft het geld er niet voor. Als gemeente kunnen we ook weinig als het kerkbestuur niet wil.”

Het is overigens niet de bedoeling dat de hele begraafplaats verdwijnt. ,,Het wordt op een nette manier opgelost door de voorhof in stand te houden, met een aantal kenmerkende graven”, weet de wethouder. ,,En met een mooie plaquette erbij. De grafrust is al lang en breed voorbij, dus de kerk mag bepalen wat ze ermee doet. Emoties zullen een grote rol gaan spelen, maar daarnaast is het ook gevaarlijk met de muren er omheen.”

Het parochiebestuur van de St. Adrianus zegt in een reactie ‘zich gesterkt te voelen door het besluit van de gemeente om de begraafplaats niet aan te wijzen als gemeentelijk monument’. De begraafplaats aan de Dijkweg is op initiatief van en in goede samenspraak met de toenmalige gemeente Naaldwijk gesloten in 1982. Het parochiebestuur beschouwt de oude, gesloten en vervallen begraafplaats als niet monumentwaardig.

Het bestuur is voornemens om het voorgedeelte in te richten als een ‘historische en gedenkwaardige plek waar momenten van herinnering, stilte en bezinning samenkomen’. ,,Op initiatief van gemeente Naaldwijk is al in 1977 gesproken over het sluiten van de begraafplaats”, blikt portefeuillehouder André Vijverberg namens het parochiebestuur van de St. Adrianus terug. ,,De grafrust is op dit moment ruim verstreken en we hebben de nabestaanden zorgvuldig geïnformeerd over de volgende fase na het verstrijken van de grafrust. Het besluit van de gemeente sterkt ons om deze weg zorgvuldig verder te vervolgen.”

Naast de begraafplaats wordt binnenkort het nieuwe appartementengebouw de Harmonie gebouwd, op de plek van de oude Harmonie. Als de graven geruimd worden, komt daar volgens wethouder Van Staalduinen voorlopig een grasveld voor terug.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies