Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Algemene Begraafplaats Zuid, van Limburg Stirumweg 35, 6861 WL Oosterbeek

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats Zuid
Adres:
van Limburg Stirumweg 35
 
6861 WL Oosterbeek
Gemeente:
Renkum
Provincie:
Gelderland
Co÷rdinaten:
51,9942 5,8514
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
2.943 (Inmiddels zijn 545 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Jansen (97x), Gerritsen (87x), Aalbers (63x), van den Berg (59x), Hendriks (52x), Willemsen (42x), Janssen (35x), van Veelen (34x), Derksen (33x), Peters (29x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Website:
Telefoon:
026-3348111 (2024)
Contact:
Beheerder begraafplaatsen: 06-20162932 (2024)
 

 
We zoeken nog iemand die foto's wil maken op deze begraafplaats.

Algemene Informatie

De inventarisatie van foto's en persoonsgegevens is voor www.online-begraafplaatsen.nl verricht door de vrijwilliger Nijs Spelt (1942-2019).


Aan de noordkant van de spoorlijn zijn drie grote begraafplaatsen vlakbij elkaar te vinden en daarvan zijn er twee gemeentelijke: de Algemene Begraafplaatsen "Noord" en "Zuid".

Deze Algemene Begraafplaats "Zuid" te Oosterbeek werd in 1899 in gebruik genomen nadat die aan de Fangmanweg te klein bleek en daar onvoldoende uitbreidingsmogelijkheden waren.

Het eerste deel van de beschrijving van "Zuid" betreft het gedeelte aan de zuidkant (rechterzijde) van het toegangspad vanaf de entree. Dat zijn de afdelingen met de lagere grafnummers.
Het tweede deel betreft het noordelijke gedeelte van het terrein en vanaf de ingang gezien de linkerzijde van het toegangspad. Hier zijn doorlopend vanaf het zuidelijke deel de hogere nummers te vinden. Van dit deel zijn intussen de eerste rijen bewerkt, echter de afleesbaarheid van de (vooral oudere) zerken daar is aanzienlijk beperkter door de aanwezigheid van bomen.
De vakken (hier afdelingen genoemd) hebben een letter aanduiding en globaal geldt de volgende opzet die voor de beide delen van het terrein geldt:
A is in het midden gesitueerd
B links en rechts daarvan
C is rondom aan de buitenzijde en aan de achterkant

De grafnummers zijn deels met betonnen paaltjes duidelijk herkenbaar bij de graven aangebracht en indien mogelijk ook gefotografeerd. De nummering bij de graven is nagenoeg compleet voor zover het zuidelijke (=rechter)deel betreft.
Aan de noord (=linker)zijde is de nummering wat problematischer te reconstrueren omdat daar veel grafnummers ontbreken of nagenoeg onleesbaar zijn. De graven zijn daar meer in een bomenrijkere omgeving aangebracht.
Dankzij het beschikbaar gestelde begraafregister konden in principe ook de vele graven zonder een aanwezige zerk beschreven worden.

Ter plaatse is een duidelijke plattegrond aanwezig.

De opsomming van de grafnummers is van voor naar achter op het terrein, gezien vanaf de ingang en het toegangspad.

Alleen de buitenste rand bij afd. C heeft dus een doorlopende nummering, de rest is volgens de straatnummeringsmethodiek: even en oneven nummers per rij.

Voor de afd. C is een begin gemaakt ook alle geruimde graven eveneens te vermelden aangezien daar veel mutaties hebben plaatsgevonden. Daarbij zijn tegelijkertijd ook de graven zonder zerk beschreven.
De geruimde graven behouden dan dezelfde (oorspronkelijke) grafnummers maar hebben als extra toevoeging: oud.

In het algemeen geldt dat er ten gevolge van de zware oorlogshandelingen in en om Oosterbeek nogal wat (her)begravingen zijn geweest van mensen die eerder en veelal ook elders waren overleden en begraven.
De inventarisatie is van september/oktober 2008 en de update is van begin 2018.

De entree van "Zuid" gezien vanaf de van Limburg Stirumweg. Dit toegangspad ligt globaal in het midden van de begraafplaats

Het naambordje zelf ook maar eens in beeld en dat markeert een grote begraafplaats

De afdelingen zijn ruim met soms opvallende grafmonumenten. Gezien van noord naar zuid

De paden zijn breed en daardoor maakt het geheel aan de rechterzijde van het pad de indruk van een begraafpark. Gezien van zuid naar noord

Het urnengedeelte is als afdeling F jaren geleden aangebracht

PG Begraafplaats Zuid.
Klik hir voor een Vergroting

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies