Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

De Nieuwe Begraafplaats, Hooge Zeedijk 100, 3143 LT Maassluis

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
De Nieuwe Begraafplaats
Adres:
Hooge Zeedijk 100
 
3143 LT Maassluis
Gemeente:
Maassluis
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,908861 4,268987
Oppervlakte (plm.):
11.500 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
315 (Inmiddels zijn 1 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van den Berg (6x), Vermeer (4x), de Bruin (3x), van der Kraan (3x), van Dijk (3x), Vroombout (3x), Paalvast (3x), Schouten (3x), Wijnhorst (3x), de Heer (3x)

Algemene Informatie

De nieuwe begraafplaats aan de Hooge Zeedijk in Maassluis is gerealiseerd.
Inmiddels is de begraafplaats opengesteld voor publiek en heeft de eerste begrafenis reeds plaatsgevonden.
Ook het crematorium en de aula zijn opgeleverd en is sinds 15 juli 2016 officieel in gebruik genomen.

Begraafplaats aan het waterDe urnenmuur

Nieuws over deze begraafplaats

Een brievenbus voor post aan overleden dierbaren
12-12-2023 - (bron: AD-Waterweg)
In de donkere dagen voor kerst missen veel mensen hun overleden dierbaren. Daarom staat sinds kort op de oude én nieuwe begraafplaats in Maassluis een brievenbus voor hemelpost. Kun je die kerstkaart of brief tóch nog sturen...
SUSANNE DE BRUIN
'Ik heb hier een brief voor m'n moeder. Die hoog in de hemel is. Deze brief bind ik vast aan m'n vlieger. Tot zij hem ontvangt, zij die ik mis.' De Vlieger van André Hazes is niet alleen klassieker die op menig uitvaart is gedraaid, maar geeft ook de essentie van 'hemelpost' weer: een manier om dat wat je iemand die er niet meer is nog had willen zeggen, toch nog kwijt te kunnen.

Sinds september staat de natuurstenen brievenbus op zowel de nieuwe als de oude begraafplaats in Maassluis. ,,We hebben een beetje zitten knagen op de term 'hemelpost', omdat natuurlijk niet iedereen vanuit religieus oogpunt in een hemel gelooft. Om duidelijk te maken dat het voor de symbolische betekenis staat, hebben we ook wolken en sterren op de brievenbus gezet", aldus Astrid van Selm, bedrijfsvoerder van de Maassluise begraafplaatsen.

Door heel Nederland zijn de laatste jaren brievenbussen voor post aan overledenen geplaatst, onder andere in Zevenaar, Heusden, Ouderkerk en Havelte. Maassluis is de eerste in deze regio. ,,We speelden al een tijdje met het idee, doordat we het op andere plekken gezien hadden. Toen een gezin uit Maassluis de gemeente afgelopen zomer aanschreef dat zij ook graag zo'n brievenbus op de begraafplaats zouden zien, hebben we er vaart achter gezet", vertelt Van Selm.

Tijdscapsule
Hoewel de brievenbussen er al een paar maanden staan en zelfs al door enkele bezoekers gebruikt zijn, worden ze donderdagavond officieel geopend. ,,We houden hier op 14 december lichtjesavond, om alle overledenen van wie het afscheid het afgelopen jaar hier plaatsvond te herdenken. Dat zijn er dit jaar zo'n 800. Tijdens die avond zal burgemeester Rensen de brievenbussen openen, door zelf ook een brief te posten aan een overleden dierbare. We hopen dat veel aanwezigen hem zullen volgen."

Wat gebeurt er eigenlijk met de brieven die gepost zijn? ,,Ze verbranden in de vuurkorven tijdens de lichtjesavond leek ons in eerste instantie een mooie optie. Tot we bedachten dat kindjes dan misschien hun tekening in vlammen op zouden zien gaan", legt Van Selm uit. ,,We kiezen daarom voor een 'tijdscapsule'. Wanneer een brievenbus vol is, hevelen we de brieven over naar een droge bak diep in de grond. Uiteindelijk zullen de brieven vergaan en opgaan in de grond. Maar je weet natuurlijk nooitwat er nog van over zou zijn als iemand de 'capsule' over honderden jaren zou opgraven", stelt ze.

Wel benadrukt Van Selm dat er vertrouwelijk met de brieven vertrouwelijk wordt omgegaan. ,,Het is persoonlijke post dus niemand zal ze lezen. De brieven blijven gesloten."

Tijdens de lichtjesavond donderdag worden beide begraafplaatsen met lampjes verlicht. Ook vindt in het hoofdgebouw van de Nieuwe Begraafplaats aan de Hooge Zeedijk een herdenkingsdienst plaats. Aan de hand van het thema 'Seizoenen van gemis' kunnen bezoekers steun en troost vinden in verhalen, liedjes en gedichten. Wie de avond wil bijwonen, kan zich aanmelden door te mailen naar lichtjesavond@maassluis.nl.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies