Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Gemeentelijke Begraafplaats Tilburgseweg, Tilburgseweg 19, 5161 ME Sprang-Capelle

Begraafplaats:
Gemeentelijke Begraafplaats Tilburgseweg
Adres:
Tilburgseweg 19
 
5161 ME Sprang-Capelle
Gemeente:
Waalwijk
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,668149 5,053624
Oppervlakte (plm.):
7.200 m²
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
309 (Inmiddels zijn 90 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Zelst (14x), de Rooij (11x), de Bie (8x), Timmermans (7x), Versteeg (7x), Vos (7x), van Beek (7x), Haverhals (6x), Brouwers (5x), van Thielen (5x)

Algemene Informatie

Deze met veel bomen en groen omgeven begraafplaats is ontworpen door de toenmalige gemeente architect in een symmetrische opzet op een langwerpig grondvlak en in 1899 in gebruik genomen. Ze is daarna aanzienlijk vergroot waardoor het padenplan van de eerste aanleg enigszins verstoord is geraakt. De aula heeft een karakteristiek klokkentorentje dat een brand en een herbouw overleefde. De overgang in grafmonumentencultuur van hardsteen naar graniet is op deze begraafplaats, in tijd gezien, goed te volgen. De monumenten zijn over het algemeen vrij sober uitgevoerd. De begraafplaats kent meerdere monumenten die voor de historie van de regio uit sociaal cultureel of funerair oogpunt van belang zijn. Voorbeelden daarvan zijn het oude toegangshek en het oorlogsgraf van de lokale verzetsstrijder Jan de Rooij die zichzelf aangaf om anderen het leven te sparen. De meest recente aanpassing van de begraafplaats stamt uit 2014 waarbij er aan de achterzijde flink is uitgebreid met o.a. een urnentuin.

Bron: https://gedenk-cultuur.nl/directory/item/algemene-begraafplaats-tilburgseweg-sprang-capelle

Nieuwe en oude ingang

De nieuwe ingang bevindt zich links op de foto bij de aula.

Nieuws over deze begraafplaats

Ruiming graven Algemene begraafplaats Sprang-Capelle
1-7-2020 - SPRANG-CAPELLE – De gemeente Waalwijk heeft het voornemen om op de algemene begraafplaats aan de Tilburgseweg in Sprang-Capelle een aantal graven te ruimen. Het gaat om 213 graven in grafvak D, waarin de laatste bijzetting tenminste twintig jaar geleden plaats vond.

Twintig jaar is de termijn van grafrust die van toepassing is op de algemene graven in dit grafvak. Op de graven rust geen bewaartermijn voor de grafmonumenten. De graven waar het om gaat zijn gemarkeerd met een geel bordje. De ruiming van de grafmonumenten is in juli 2021.

Een ruiming is een ingrijpend proces voor nabestaanden. Om met nabestaanden van de graven in contact te komen en met hen de opties voor verplaatsen/herbegraven te bespreken, houden we een informatieavond op woensdag 18 november 2020 om 20.00 uur in Buurtcentrum Sprang – Driessen, Jeroen Boschstraat 1, 5161 VA Sprang-Capelle. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden, iedereen is welkom.

Stoffelijke resten
Er zijn verschillende mogelijkheden voor herbegraven of crematie van de stoffelijke resten. Hierover willen wij nabestaanden tijdens de informatieavond verder informeren, zodat zij weloverwogen een keuze kunnen maken. Indien er geen persoonlijke keuzes worden gemaakt, zullen de stoffelijke resten op een later tijdstip worden geruimd en herbegraven in een verzamelgraf op de begraafplaats. Dit is kosteloos maar kan nog jaren worden uitgesteld vanwege de aanwezige bomen op dit grafvak. Pas als deze bomen worden verwijderd zullen de stoffelijke resten worden geruimd. Een naamsvermelding op het toekomstig verzamelgraf is tegen betaling mogelijk. Op aanvraag is een overzicht van de diverse mogelijkheden en kosten beschikbaar.

Nabestaanden die wensen dat de stoffelijke resten niet worden herbegraven in een verzamelgraf, maar op een andere wijze, kunnen dat tot uiterlijk 1 juli 2021 aangeven bij de gemeente. Een formulier hiervoor is bij de beheerder van de begraafplaats en in het stadhuis te krijgen. De gemeente wijst erop dat handhaven van het huidige graf geen optie is.

Grafbedekkingen
Bij de ruiming worden alle grafmonumenten (grafbedekkingen) in vak D verwijderd. De grafbedekking kan (gedeeltelijk) worden afgehaald. Nabestaanden kunnen dit tot uiterlijk 1 juli 2021 schriftelijk kenbaar maken. Bij de beheerder is hiervoor een formulier af te halen. De afhaaldagen voor (delen van) grafmonumenten zijn op vrijdag 16 en zaterdag 17 juli 2021.

Nieuwsbrief
De gemeente Waalwijk vindt het belangrijk nabestaanden zo goed mogelijk te informeren over het verloop van de ruimingswerkzaamheden op deze begraafplaats. Daarom wordt er regelmatig een nieuwsbrief opgesteld. Heeft u interesse voor deze nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail naar gerrit@verhagenkaatsheuvel.nl

De nieuwsbrieven worden ook op het informatiebord op de begraafplaats geplaatst.

Voor nadere informatie, een kostenoverzicht of een formulier kan op werkdagen contact worden opgenomen met:

Mevr. A. van Delft (Tel) 06-22925165 (E) avandelft@waalwijk.nl
(aanwezig maandag, dinsdag en donderdag tot 15.00 uur)

Beheerder begraafplaatsen (Tel) 06-20011831 (E) begraafplaats@waalwijk.nl
(aanwezig maandag tot en met donderdag tot 16.00 uur )

Verhagen Kaatsheuvel (Tel) 06-57567549 (E) gerrit@verhagenkaatsheuvel.nl
(aanwezig maandag tot en met vrijdag tot 17.00 uur)

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact