Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Oude Begraafplaats De Oude Toren, Dokter Timmerslaan, 5741 Beek en Donk

Begraafplaats:
Oude Begraafplaats De Oude Toren
Adres:
Dokter Timmerslaan
 
5741 Beek en Donk
Gemeente:
Laarbeek
Provincie:
Noord-Brabant
CoŲrdinaten:
51,526248 5,628481
Oppervlakte (plm.):
8.000 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van den Heuvel (22x), Vereijken (20x), Rooijakkers (15x), van Lieshout (13x), De Jong van Beek en Donk (10x), Bouw (10x), van der Heijden (10x), Janssen (9x), Verbakel (8x), Swinkels (8x)

Algemene Informatie


De Sint-MichaŽlkerk is een voormalig kerkgebouw in Beek en Donk in de gemeente Laarbeek in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Van dit kerkgebouw resteert enkel een losstaande kerktoren met kerkhof, aan de Molenweg in Beek.
In de 15e eeuw werd er aan de tegenwoordige Molenweg een Sint-Michaelkerk gebouwd 'eenzaam op de akkers', tussen enkele gehuchten in, vrij van andere gebouwen. Na een instorting in de eerste helft van de 17e eeuw werd de kerk in 1672 herbouwd; daarbij bleef de 15e-eeuwse toren behouden.[1]

Vanaf rond 1685 kerkten de katholieken in een schuurkerk, waar nu het Heuvelplein en de Pater Becanusstraat zijn. In de 17e eeuw waren namelijk alle katholieke kerken in Beek en Donk overgegaan aan de hervormden. Doordat ze amper gebruikt werden, raakten ze in verval toen de katholieken in 1809 hun oude kerk aan de Molenweg terugkregen, was deze in zeer slechte staat. Omdat gebruik voor de eredienst te gevaarlijk was, werd het gebouw omstreeks 1813 afgebroken; ook nu bleef de kerktoren behouden.[1]

In 1835 werd een nieuwe Sint-MichaŽlkerk aan het Heuvelplein in gebruik genomen. Deze Waterstaatskerk werd een eeuw later, in 1935, vervangen door de huidige Sint-MichaŽlkerk aan de Kerkstraat.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies