Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Algemene Begraafplaats, Kortenhoevenseweg 28, Lexmond

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats
Adres:
Kortenhoevenseweg 28
 
Lexmond
Gemeente:
Vijfheerenlanden
Provincie:
Utrecht
Coördinaten:
51,9629 5,03892
Oppervlakte (plm.):
3.800 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
671 (Inmiddels zijn 29 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Jong (69x), Versluis (33x), Bikker (30x), van Dieren (30x), van Dijk (29x), Lakerveld (20x), Rietveld (18x), den Hartog (17x), Scherpenzeel (16x), den Hartogh (15x)

Algemene Informatie

Deze begraafplaats heeft een open karakter met alleen een paar bomen en een forse heg.
Er is een ingang aan de Kortenhoevenseweg maar ook aan de kant van de Nieuwe Rijksweg.
Er staat nog een baarhuisje en achterin is een urnenmuur gemaakt.
De urnenmuur wordt amper gebruikt.

De indeling is als volgt:

Helemaal achterin staat de urnenmuur. Hier zijn slechts 4 plaatsen bezet. Deze zijn genummerd U001 t/m U004.

Achterin (kant Nieuwe Rijksweg)een vak met eigen graven uitgegeven in periode 1981-2006. De graven zijn genummerd van 501 t/m 726.

Rechts komt dan een wat ouder stuk met familiegraven genummerd van 0001
t/m ....

Links het nieuwste gedeelte met eigen graven. Dit gedeelte is verhoogd. Sinds 2006 worden hier graven uitgegeven. De graven zijn genummerd vanaf 800.

Nieuws over deze begraafplaats

Staan na het ophogen de grafstenen nog op de goede plek?
8-4-2024 - (bron: AD-Vijfheerenlanden)
Staan na het ophogen de grafstenen nog op de goede plek? Daar moet gps voor zorgen

Bij het ophogen van de begraafplaats in Lexmond maakt de aannemer gebruik van gps om ervoor te zorgen dat de graven en grafstenen op dezelfde plek terugkeren.

Michel Broekhuizen 07-04-24, 06:01

De begraafplaats in Lexmond kampt met een te hoge grondwaterstand, waardoor de gemeente Vijfheerenlanden op een aantal plekken niet kan en mag begraven. Door het ophogen van de begraafplaats worden ook de graven opgehoogd. De aannemer doet dat rij voor rij. Iedere rij wordt ingemeten en de locatie van ieder graf wordt met gps vastgelegd, meldt de gemeente Vijfheerenlanden desgevraagd. De aanwezige grafmonumenten worden verwijderd en daarna op exact dezelfde plek teruggeplaatst. De monumenten blijven op de begraafplaats. De stoffelijke resten worden ongemoeid gelaten, verzekert de gemeente, die ook zegt dat de rechthebbenden van deze graven per brief zijn geďnformeerd.

Het grondwaterprobleem wordt vooral veroorzaakt door hoge waterstanden in de rivier en speelt al jaren. Ze kwamen aan het licht toen de gemeente een plan wilde maken om de begraafplaats - die bijna vol was - opnieuw in te richten. ,,Hierbij liepen we tegen de regels van het waterschap aan, waarin is vastgesteld dat de onderkant van een graf 30 centimeter boven het gemiddeld hoogste grondwaterpeil moet komen”, vertelt de woordvoerder van de gemeente.


Sinds er regels zijn opgenomen in de Wet op de lijkbezorging over de grondwaterstand, moeten begraafplaatsen opgehoogd worden op plekken waar de waterstand te hoog is. ,,In het verleden zijn er veel begraafplaatsen aangelegd die niet aan de huidige eisen voldoen. Vroeger werd hier anders mee omgegaan”, zegt een woordvoerster van de gemeente.

De regelgeving vraagt om maatregelen, maar in de praktijk levert het grondwater nog geen ernstig probleem op in Lexmond, aldus de gemeentewoordvoerder. Er is voor zover zij weet ook geen sprake van schade aan graven: ,,We zijn nu bezig om de begraafplaats toekomstbestendig in te richten, volgens het Besluit op de lijkbezorging.”

Regels
De regels schrijven onder meer voor dat de graven minimaal 30 centimeter boven het niveau van de gemiddeld hoogste grondwaterstand moeten liggen. De afstand tussen de graven onderling moet ook op zijn minst 30 centimeter zijn. Boven de kist moet een laag grond van tenminste 65 centimeter liggen. Er mogen drie lijken boven elkaar worden begraven, zolang er tussen elke kist maar 30 centimeter grond ligt.

Voor nu betekent het dat de gemeente niet mag graven in een nieuw graf waar water in staat, maar een bijzetting in een bestaande graf mag volgens de gemeente wel uitgevoerd worden. Alleen op het oudere, lager gelegen gedeelte worden nog bijzettingen gedaan en nu geen nieuwe graven uitgegeven. Om te kunnen blijven begraven in de toekomst, moet ook dit gedeelte opgehoogd worden. In het verleden is de begraafplaats al eens uitgebreid. Dit gedeelte is hoger aangelegd. De nieuw uit te geven graven liggen op dit gedeelte. Op het verhoogde gedeelte van de begraafplaats kan zonder problemen begraven worden, daarom is er nog geen begrafenis uitgesteld, aldus de gemeente.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies