Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Joodse Begraafplaats Kleverlaan, Kleverlaan 7, Haarlem

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Joodse Begraafplaats Kleverlaan
Adres:
Kleverlaan 7
 
Haarlem
Gemeente:
Haarlem
Provincie:
Noord-Holland
Coördinaten:
52,395732 4,639783
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Vries (8x), de Jong (7x), Frank (6x), Simons (5x), Diamant (5x), Mok (4x), Walig (4x), Konijn (4x), Waterman (4x), Velleman (4x)

Algemene Informatie

Adres: Kleverlaan 7 (via de algemene begraafplaats)
Toegang: Vrij toegankelijk

We wijzen de bezoeker er op dat deze site niets te maken heeft met het beheer van deze begraafplaats.

U dient er rekening mee te houden dat de nummering die gehanteerd wordt bij de graven niet in overeenstemming is met de nummering van het administratieve beheer.

Indien u vragen, opmerkingen of wensen heeft, treft u bij de foto's een link aan die automatisch het bericht naar de juiste plaats stuurt.


Alle nog bestaande zerken zijn gefotografeerd en op de site geplaatst en, voor zover mogelijk, voorzien van namen en data.
Een aantal foto's moeten opnieuw gemaakt worden (steen is zover weggezakt dat namen niet meer te lezen zijn).
De Hebreeuwse teksten op de stenen moeten voor een groot deel nog vertaald worden (de vertaling van de teksten is terug te vinden op Het Stenen Archief).


Nummering van de graven is zelf gedaan. Het kerkhof bestaat uit een deel rechts (Zuid) en een deel links (Noord) van het pad. Zo zijn ook de graven aangegeven (Z=Zuid en N=Noord). Rijen zijn vanaf de eerste rij (N01 en Z01) naar achter genummerd. Daarna vanaf het middenpad naar links en naar rechts.

Informatie over de ingevoerde graven:

Oudste datum van geboorte: 19-08-1758
Jongste datum van geboorte: 28-10-1879

Oudste datum van overlijden: 03-08-1832
Jongste datum van overlijden: 24-05-1919

Hier wordt niet meer begraven.




In Dodenakkers staan artikelen van René ten Dam dd 27 oktober 2006 en 25 december 2020
https://www.dodenakkers.nl/artikelen-overzicht/begraafplaatsen/begraafplaatsen-in-noord-holland/kleverlaanjoods.html

Hieronder een samenvatting.
Tot 1770 werden Haarlemse Joden in Amsterdam begraven. In dat jaar werd door de Joodse gemeente een terrein aan het Bolwerk, ten oosten van de Nieuwpoort, aangekocht. Dit terrein werd nog in datzelfde jaar in gebruik genomen als begraafplaats.
Omdat de begrenzing van de begraafplaats slecht was afgebakend, gebeurde het wel eens dat iemand in de grond ernaast werd begraven. Daarom werd in 1785 het naastgelegen stuk grond aan en werd er een haag omheen geplaatst. Een deur in de stadswal gaf toegang tot de begraafplaats.
In 1796 werd het genootschap Gemieloet Chasadiem (het verrichten van weldaden) p[gericht. Soortgelijke genootschappen of broeder- en zusterschappen, chewre's genaamd, zijn gebruikelijk binnen de joodse gemeenschap. De leden bezoeken zieken, reinigen doden, vergezellen de rouwbedrijven bij de begrafenis en verschaffen de rouwenden de eerste maaltijd. In voorkomende gevallen dragen zij ook de dode naar de begraafplaats.
In 1832 kreeg de joodse gemeente de beschikking over een nieuwe begraafplaats, welke een onderdeel vormde van de nieuwe algemene begraafplaats aan de Schoterweg, (tegenwoordig algemene begraafplaats Kleverlaan). De joodse gemeenschap wilde eigenlijk de grond van de begraafplaats kopen, zodat ze zelf volledige zeggenschap zouden hebben. Het Haarlemse stadsbestuur ging niet akkoord, maar beloofde plechtig dat "de gedeponeerde Lijken nimmer zullen worden geroerd, verplaatst of op eene andere wijze over het Terrein beschikt zal worden strijdig bij de verordeningen bij de Nederlandsch Israëlieten dan aanwezig".
Bij de aanleg in 1832 lag de joodse gedeelte aan de rand van de begraafplaats, omgeven door water, als het ware op een eiland. Er was destijds een eigen toegang over een dam, maar na een tweede uitbreiding van de algemene begraafplaats werd het kleine joodse gedeelte geheel omsloten door de algemene begraafplaats. De waterpartij zorgt echter nog steeds voor een strikte scheiding van de rest van de begraafplaats en is hierdoor nog steeds slechts van één kant bereikbaar.
In 1833 werd de begraafplaats aan het Bolwerk gesloten. In 1960 werd op verzoek van het rabbinaat en onder haar toezicht, de oude begraafplaats aan het Bolwerk geruimd. Het bleek onmogelijk deze plek intact te laten. De resten van 121 doden en de grafstenen werden overgebracht naar de begraafplaats aan de Amsterdamsche Straatweg (tegenwoordig Amsterdamse Vaart).
Tussen 1836 en 1923 zijn er 654 mensen begraven op deze kleine joodse begraafplaats.





Metaheerhuisje

Centraal op de begraafplaats, recht achter de ingang, staat het metaheerhuisje.
Rondom het metaheerhuisje bevinden zich tientallen stèles. Sommige met enkel teksten in het Hebreeuws, maar de meeste met zowel het Hebreeuws als het Nederlands. Een enkele steen heeft een Franstalig opschrift. De meeste stenen zijn sober vormgegeven, zoals ook voorgeschreven, maar sommigen bevatten toch niet-joodse symboliek.




Ingang

Vanaf de Algemene Begraafplaats, Kleverlaan 7, Haarlem






Overzicht

Noordzijde




begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies