Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Algemene Begraafplaats (oud), Antwerpsestraat 269, Putte

Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats (oud)
Adres:
Antwerpsestraat 269
 
Putte
Gemeente:
Woensdrecht
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,3656 4,389731
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Beeck (30x), Hendriks (24x), Hoendervangers (19x), Janssens (18x), Verelst (18x), de Noier (17x), Jansen (17x), Guns (17x), Hendrickx (17x), Cleiren (17x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
140164 (algemeen nummer, plaatsnaam 'woensdrecht' inspreken)
Contact:
r.slagter@woensdrecht.nl

Algemene Informatie

Op de oude begraafplaats in Putte zijn al geruime tijd diverse graven gemarkeerd. Het betreft graven die dringend aan onderhoud toe zijn. Rechthebbenden van deze graven, werden in staat gesteld om tot 1 oktober 2017 contact op te nemen met de gemeente Woensdrecht. Nu deze datum verstreken is, zullen de opschoonwerkzaamheden plaats gaan vinden.

Achtergrond
Op initiatief van Rita van Gaal, Ron van Hoof en Christian Zorge is door de gemeente Woensdrecht een opschoningsproject voor het kerkhof aan de Antwerpsestraat in Putte opgestart. Een eerst stap was het markeren van graven die in zeer slechte staat verkeren. Hiervan zijn de grafstenen veelal ernstig beschadigd en/of omgevallen. Deze graven ontsieren de algehele uitstraling van de begraafplaats en in sommige gevallen levert het zelfs gevaarlijke situaties op. Vanaf 1 april 2017 is er een bord geplaatst bij de ingang van de begraafplaats en er zijn diverse oproepen gedaan, zowel in de geschreven als in online media. Rechthebbenden van een gemarkeerd graf, werd gevraagd om voor 1-10-2017 contact op te nemen met de gemeente, zodat er afspraken gemaakt konden worden rondom het onderhoud van het desbetreffende graf.

De ingang van de begraafplaats


Op de buiten de bescherming vallende Openbare Begraafplaats, gesitueerd aan de westelijke zijde van de Putseweg te Putte, staat een grafmonument voor een anoniem kind bestaande uit een gietijzeren tombe, waarop een beeld van hetzelfde materiaal. Het monument dateert uit ca. 1910 en is gesigneerd "Cl. Jonckheere, Kiel. Antwerpen".
Het geheel in gietijzer uitgevoerde monument bestaat uit een in plattegrond langwerpige tombe in de vorm van een kist, aan de bovenzijde voorzien van een ingegoten langwerpig kruis. Aan de zijde van het hoofdeinde staat op een sokkelachtige geprofileerde onderbouw een beeld van een engelenfiguur met een rouwkrans in de handen. De krans is deels beschadigd.

Waardering:
Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het gietijzeren grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier Jonckheere en is tevens van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch uiterst zeldzaam.


Foto's: © Walther C.M. Jansen

Overzicht oude begraafplaats Putte in 2013

In 2013 verkeerden veel oude grafmonumenten in vervallen staat. Op deze foto is goed te zien dat het monument van de vroegere wethouder Christiaan Jansen sterk achterover helt en een gevaar vormt voor bezoekers. De hardstenen bloembak die deel uitmaakt van het monument is deels afgebroken. De ovaalvormige portretfoto was los en bij bezoek in 2015 niet meer aangetroffen. De stèle was aan de achterzijde met een ijzeren staaf provisorisch gestut.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies