Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Gemeentelijke Begraafplaats Rust Zacht, Kappeweg, 8131 PT Wijhe

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Gemeentelijke Begraafplaats Rust Zacht
Adres:
Kappeweg
 
8131 PT Wijhe
Gemeente:
Olst-Wijhe
Provincie:
Overijssel
Coördinaten:
52,401145 6,152233
Oppervlakte (plm.):
10.900 m²
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Dijkslag (29x), Mulder (20x), Eisink (18x), van Essen (17x), Hekkert (17x), Schurink (15x), ten Broeke (14x), Meester (14x), Bouwmeester (13x), Jansen (13x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Algemene Informatie

Toegangspoort in het voorjaar

De begraafplaats werd op 1 januari 1907 in gebruik genomen. De eerste begrafenis was op 11 februari 1907 van Willem Hendrik Bosch.

De stoffelijke overschotten van mensen die voor 1 januari 1907 zijn overleden en hier liggen begraven, zijn herbegraven en veelal afkomstig van het oude kerkhof.


Toegangspoort begraafplaats Rust Zacht


Plattegrond begraafplaats

Bij de entree ligt het oude deel. Hoe verder naar achteren (westen), hoe jonger de graven. Het nieuwste deel ligt helemaal achteraan en is ongeveer in 2010 in gebruik genomen. Het oude deel van de begraafplaats is opgedeeld in 3 klassen. Klasse 2 en 3 zijn nog weer opgedeeld in "eigen" en "algemeen".

Dit wordt hier weergegeven als
"2E", "2A", "3E" en "3A" met het grafnummer. Het klassensysteem is later (2010) afgeschaft en de graven hebben vanaf dat moment een N-nummer.

Klasse 1 heeft 38 graven;
Klasse 2 algemeen heeft 24 graven; Er staan slechts 4 zerken. 1 zerk bevat alleen de term 'grootmoeder'.
Klasse 2 eigen heeft graven genummerd tot en met 861;
Klasse 3 algemeen heeft graven genummerd tot en met 222
Klasse 3 eigen heeft graven genummerd tot en met 382.
Het nieuwe deel heeft graven genummerd tot en met 375.

Het aantal nummers correspondeert niet altijd met het aantal graven. 38 nog niet uitgegeven graven lijken geen (eigen) nummer te hebben. Nieuwe graven krijgen pas een definitief nummer als ze in gebruik genomen worden.
De algemene graven hebben nagenoeg geen zerken.

Er is een kinderkerkhofje. Hier liggen ook urnengraven. Er is ruimte ingeruimd voor een nieuw kinderkerkhofje op het nieuwe gedeelte.
Urnenmuur op begraafplaats Rust Zacht


urnenmonument 2

Er is ruimte ingeruimd voor een tweede urnenmonument. De verschillende plaquettes zijn afzonderlijk geupload en hebben een UZ kenmerk (urnenzuil)
gedenkmonument geruimde begraafplaats Broekslag

In verband met de uitbreiding van het dorp werd in 1953 reeds gesproken over het ruimen van de oude begraafplaats. In 1957 werd aan Gedeputeerde Staten bericht dat men inmiddels met de uitvoering van het uitbreidingsplan was gestart en dat het op korte termijn noodzakelijk zou zijn dat ook op de begraafplaats tot woningbouw zou worden overgegaan. Met de eigenaren van eigen graven, die nog behoorlijk werden onderhouden, werd een akkoord getroffen in die zin dat deze graven op piëteitsvolle wijze zouden worden geruimd en dat de stoffelijke resten naar eigen graven op de nieuwe begraafplaats zouden worden overgebracht. De kosten die hieraan verbonden waren, zouden voor rekening van de gemeente komen. Ook het onderhoud aan de graven zou de gemeente overnemen. De stoffelijke resten van niet onderhouden graven zouden op de nieuwe begraafplaats in een verzamelgraf worden begraven.

bron: https://www.dodenakkers.nl/overijssel/wijhe.html


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies