Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Begraafplaats Fraters, Huize Steenwijk, Boxtelseweg 58-60, Vught

Begraafplaats:
Begraafplaats Fraters, Huize Steenwijk
Adres:
Boxtelseweg 58-60
 
Vught
Gemeente:
Vught
Provincie:
Noord-Brabant
Co÷rdinaten:
51,638636 5,305155
Oppervlakte (plm.):
2.500 m²
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van de Ven (3x), Horsten (2x), van der Linden (2x), Smeulders (2x), Klijsen (2x), de Beer (2x), Jansen (1x), Schraven (1x), Antent (1x), Tuytelaars (1x)

Algemene Informatie

De Mariakapel behorend bij het fraterklooster "Huize Steenwijk" is gelegen ten noordoosten van de achter het klooster aangelegde begraafplaats. De kapel, die naar alle waarschijnlijkheid dateert uit de bouwtijd van het klooster, is opgetrokken in een Neo-Barokke stijl. Omschrijving: De natuurstenen kapel heeft een octogonale (achthoekige) plattegrond. De kapel heeft een driedelige opbouw en wordt bekroond door een klokdak met dakruiter. De kapel heeft een basis met een iets bredere, donkergepleisterde plint. Hierboven hebben de acht zijden ondiepe casementen, waarboven een uitkragende lijst, eveneens donkergrijs gepleisterd. Het middengedeelte van de kapel heeft afwisselend ondiepe nissen, afgesloten door een rondboog en diepere beeldnissen, waarin beelden van Maria, Jozef, Anthonius en Franciscus. Hierboven een uitkragende, donkergrijze lijst, waarboven opnieuw een lijst met casementen. Waardering: De Mariakapel behorend bij het fraterklooster "Huize Steenwijk" is van algemeen belang. De kapel bezit als onderdeel van het kloostercomplex cultuurhistorische waarde, als bijzondere uitdrukking van het belang van de katholieke congregaties in Noord-Brabant aan het begin van de 20ste eeuw. De kapel bezit architectuurhistorische en kunsthistorische waarde door de bijzondere Neo-Barokke detaillering en vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het beeldhouwwerk. De kapel is van belang vanwege typologische en stilistische zeldzaamheid. Tot slot is de Mariakapel van belang vanwege de gaafheid.
(bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Er is slechts een gedeelte gefotografeerd van deze grote begraafplaats. Met name de honderden staande - kruisvormige - grafstenen zijn niet gefotografeerd op enkele willekeurige na.

Situering kloosterbegraafplaats


Ingang Huize Steenwijk

De begraafplaats bevindt zich achter het gebouwencomplex. De toegang is niet vrij. Bezoekers dienen zich te melden.
Overzicht Fraterbegraafplaats


De Mariakapel achter de begraafplaats


Kruisbeeld met naambordenbegin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies