Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Begraafplaats, Oldenzijlsterweg 4, Oldenzijl

Begraafplaats:
Begraafplaats
Adres:
Oldenzijlsterweg 4
 
Oldenzijl
Gemeente:
Het Hogeland
Provincie:
Groningen
Coördinaten:
53,393044 6,712939
Oppervlakte (plm.):
4.400 m²
Status:
Nog niets ingevoerd, vrijwilliger gezocht

Algemene Informatie

Toegangspoort begraafplaats


Nieuws over deze begraafplaats

Presentatie boek en grafrek kerkhof Oldenzijl
6-7-2022 - (bron: Dagblad van het Noorden)
Het kerkhof van Oldenzijl is opgeknapt. Dat wordt, samen met een boek én een grafrek (dodenhuisje), op zaterdag 9 juli gepresenteerd.

Het kerkhof vertelt, zoals zoveel oude kerkhoven, verhalen. Verhalen over de mensen die in het dorp hebben geleefd en zijn gestorven. Op grafstenen is vaak te lezen hoe zij in het leven stonden, wat hun overkwam en hoe ze aankeken tegen het leven na de dood.
Het stenen archief
Het kerkhof van groot landschappelijk belang en het vertelt over personen en gebeurtenissen uit vroegere tijden. De grafmonumenten en hun teksten vormen een bron van kennis over een maatschappij die tot het verleden behoort. ‘Het stenen archief’, noemde Reint Wobbes, kenner van grafcultuur bij uitstek, het ooit tijdens een lezing in de Nicolaaskerk.
Met subsidies van het Klugkistfonds, de toenmalige gemeente Eemsmond en de provincie Groningen kon het kerkhof, dat samen met de kerk in beheer is bij de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl, worden opgeknapt. De boomsingel werd fors aangepakt en aan de graven werden losgeraakte banden weer gelijmd, rol- en streklagen ingevoegd en opnieuw betonfunderingen aangebracht.
Leesbaar maken grafopschriften
Vrijwilligers uit het dorp zijn begonnen met het, daar waar nodig, weer leesbaar maken van de grafopschriften, daarbij ruimschoots gebruik makend van de publicatie Dood en begraven in Oldenzijl van de hand van Teun Juk. In dit boek geeft Juk niet alleen een inkijkje in oude gebruiken en opvattingen over leven en dood, maar zijn ook alle graven gedocumenteerd, inclusief de grafopschriften.
Enkele voorbeelden: Ook zijn sterfuur heeft geslagen; Een stap was hem zijn vrouw vooraan; Wat toch is een reeks van dagen; Op het einde van ’s levens baan; Na een deugdzaam nuttig leven, voor haar gade en gezin, heeft zij zacht den geest gegeven en n werd ’t sterven haar gewin.
Het boek wordt 9 juli gepresenteerd. Dan kunnen ook de eerste resultaten van het opnieuw beletteren worden bekeken. Eveneens zal er een (replica van een) zogeheten grafrek worden onthuld, gemaakt door mensen van Werkplein Ability in samenwerking met Vakland Het Hogeland. De bijeenkomst begint om 14.30 uur bij de Nicolaaskerk, Oldenzijlsterweg 4 in Oldenzijl. Reserveren is noodzakelijk, via: secretaris@nicolaaskerkoldenzijl.nl.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies