Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Gemeentelijke Begraafplaats, Roemer 39, 2771 WS Boskoop

Begraafplaats:
Gemeentelijke Begraafplaats
Adres:
Roemer 39
 
2771 WS Boskoop
Gemeente:
Alphen aan den Rijn
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
52,0769 4,63357
Oppervlakte (plm.):
17.100 m²
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Jong (21x), de Wit (15x), Streng (9x), van Veen (9x), Vermeulen (8x), Vergeer (7x), Bontekoe (7x), Groenestein (7x), Straver (7x), Stolwijk (7x)

Algemene Informatie

1. De ingang van de begraafplaats.

2. De aula.

3. Het monument met de tekst:
"Alle schoon dat de aard kan geven.
Blijkt een pad dat tot U voert.
En alleeen is leven leven.
Als het tot den dood ontroert.
P.C. Boutens."

Nieuws over deze begraafplaats

Nabestaanden zijn ten einde raad door konijnen
21-7-2023 - bron: AD-Alphen
'Je moet hier eens rond zonsondergang komen!'
Voor velen zijn konijnen pluizige knuffeldieren. Voor de familie Raaphorst niet. Op de Boskoopse begraafplaats Roemer, waar hun zoon ligt begraven, graven grote groepen konijnen holen en eten rouwboeketten op.

DENNIS L'AMI
Vijf minuten op de paden van begraafplaats Roemer betekent tientallen konijnen voorbij zien komen. Grote, kleine. De één schiet onder een hegje door, de ander zit een vriendje achterna. Het hoort er een beetje bij, op een plek als deze. Op en rond veel graven staan beeldjes van konijnen.

Hun aanwezigheid kent echter ook een keerzijde: de lange gangen die ze graven en het aanvreten van boeketten en plantjes die nabestaanden achterlaten. ,,Het is nu eenmaal de aard van het beestje", weet Herman Raaphorst. Hij komt hier nu al 42 jaar, om het graf van zijn zoon te bezoeken. ,,En ze doen absoluut hun best hoor, de medewerkers hier. Om alles netjes te houden. Maar er valt niet tegenop te werken."

Gisteren zat er nog een diep hol naast het graf van zijn zoon. ,,De bezem kon er bijna met de hele steel in." Inmiddels is het gat weer gedicht, maar volgens Raaphorst is het dweilen met de kraan open. ,,Morgen zitten ze er weer in. En het worden er ook steeds meer, dat is wel duidelijk."

Achteraf
De pech is dat zijn vrouw en hij destijds kozen voor een wat achteraf gelegen plek. ,,We moesten snel beslissen. Dit is een wat rustigere hoek van de begraafplaats. Misschien zijn ze daarom met zoveel hier en valt het me daarom op." Maar wie zijn blik over de begraafplaats laat gaan kan Raaphorst gerust stellen: de konijnen zitten werkelijk overal. Meerdere holen op graven en waaiers zand op een naburig graf verraden hun posities.

Ook een andere regelmatige bezoeker, Ad Bongers, valt de groeiende aanwezigheid van de knaagdieren op. ,,Overdag is het nog 'rustig'. Je moet hier eens rond zonsondergang komen! Dan is het hier helemaal een gezellige boel, zal ik maar zeggen." Hij onderhoudt hier de laatste rustplaats van zijn ouders. Bongers bevestigt de lezing van Raaphorst. ,,Ik zie de laatste tijd een enorme toename van die beestjes. Dat zie je ook aan de blaadjes die ze aanvreten op en rond de graven en de paden."

De overlasten door konijnen is bekend bij de gemeente Alphen, die verantwoordelijk is voor de begraafplaats. Een woordvoerder laat weten dat de kans op schade aanwezig is en dat de gemeente zich ,,beraadt op de manier hoe we dit kunnen bestrijden".

Nu is de bestrijding van konijnen niet vanzelfsprekend - het gaat hier om een inheemse, beschermde diersoort. In de Tweede Kamer werd eerder dit jaar een motie aangenomen om konijnen en hazen zelfs te schrappen van de lijst van 'bejaagbare' soorten. Dit omdat beide soorten voorkomen op de zogenaamde Rode Lijst Zoogdieren: ze worden (nog) niet bedreigd, maar ze bevinden zich wel in een 'gevoelige' positie. Onderzoek moet uitwijzen of ze van die lijst afgehaald kunnen worden.

Windbuksen
Konijnenbeheer kan alleen worden uitgevoerd als dat nodig is, stelt de provincie Zuid-Holland alvast. ,,Ter voorkoming van schade of overlast, met inbegrip van schade aan sportvelden, industrieterreinen of begraafplaatsen", schrijft ze in haar zogenaamde faunabeheerplan, waar konijnen ook onder vallen.

Dit opent wellicht de deur voor een oplossing. Een medewerker van de begraafplaats laat weten dat er gesprekken gaande zijn met een jagersvereniging, om de beestjes met windbuksen af te schieten. Dit om 'schade aan de graven te voorkomen', wat bij zwaarder geschut mogelijk het geval zou kunnen zijn.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies