Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Zerken in de kerk van Giessen-Oudekerk, Oudkerkseweg 22, Giessenburg

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Zerken in de kerk van Giessen-Oudekerk
Adres:
Oudkerkseweg 22
 
Giessenburg
Gemeente:
Molenlanden
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,844421 4,865954
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Boonstoppel (3x), de Jong (3x), Komst (2x), Schouten (2x), Romijn (2x), Alblas (2x), Brancker (2x), Vinck (2x), Stolk (2x), van Es (2x)
 

 
Heeft u een zelfgemaakte algemene foto voor ons van deze begraafplaats, bijv. van de ingang? Stuur deze gerust op o.v.v. de begraafplaats.

Documenten

Algemene Informatie

De kerk op zichzelf, is naar men vrij zeker mag aannemen, gebouwd tussen 1350 en 1400. Van oudsher is het gebouw een parochiekerk. Pas later in de 15e eeuw is de toren, die eveneens de Gotische bouwstijl vertoond, aangebouwd. Grafzerken met half uitgesleten inscripties geven als vroegste jaartal 1523. Ook is bekend een Regeling van het polderbestuur van 1382 en een stuk betreffende de deling der heerlijkheden Giessen-Oudekerk en Giessendam tussen Otto van Arkel en Willem van Brederode, hieruit blijkt dat ze ook nadien samen de kerk van Giessen-Oudekerk zullen onderhouden. Zij zeggen: "Daartoe zullen wij elk van ons een kerkmeester zetten."
In het jaar 1838 is de kerk veranderd. toen is het oostwaartse gedeelte of koor de 24e juli voor afbraak verkocht, terwijl in hetzelfde jaar een kerkeraadskamer aan de kerk is gebouwd. de bekende dorpsschool, die nu wel iets het mooie dorp ontsiert, is ook in 1839 opnieuw opgebouwd. De Ned. Herv. Kerk van Giessen-Oudekerk met zijn zware bakstenen toren, werd in 1942 gerestaureerd. het gebouw met merkwaardig overhoekse steunberen, is een vrij zeldzaam voorbeeld van gothiek met Brabantse trekken.
Van de eenmaal grote kerk staat nog het 15e eeuwse éénbeukige schip.

Bronnen:
D.S. van den Dool, Wetenswaardigheden over de kerk te Giessen-Oudekerk, 1983, blz. 28-32.
Giessen-Oudekerk 600 jaar

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies