Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Begraafplaats Het Keern, Keern 27, 1624 NC Hoorn

Begraafplaats:
Begraafplaats Het Keern
Adres:
Keern 27
 
1624 NC Hoorn
Gemeente:
Hoorn
Provincie:
Noord-Holland
Coördinaten:
52,6459 5,048
Oppervlakte (plm.):
3.700 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
1.789 (Inmiddels zijn 11 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Vries (51x), Bakker (50x), Visser (34x), Groot (28x), Woestenburg (26x), de Boer (24x), Kroon (22x), Dekker (21x), de Jong (21x), van Dijk (19x)

Algemene Informatie


Op de algemene begraafplaats Keern worden geen nieuwe graven meer uitgegeven sinds 1969, toen de begraafplaats Berkhouterweg werd geopend. Op deze oude begraafplaats zijn alleen nog bijzettingen mogelijk in graven waarop nog rechten rusten.

Klik op deze regel voor de site van Werkgroep Begraafplaats Keern (Vereniging Oud Hoorn)
Nieuws over deze begraafplaats

begraafplaats de Keern doet mee met Open Monumentendag
12-7-2021 - Op 11 september 2021 zal de begraafplaats Keern te Hoorn deelnemen aan Open Monumentendag.
Op de begraafplaats is recent de oude toeging gereconstrueerd.
De burgemeester zal het nieuwe hek definitief sluiten en het digitale bestand via QR starten.
Bezoekers zijn welkom van 11-17 uur. Vrijwilligers zullen rondleidingen verzorgen.
De reconstructie heeft plaatsgevonden door inzet van de
Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern te Hoorn. Voorzitter is mevrouw Rita Lodde

Vervallen begraafplaats Keern dankzij vrijwilligers weer nieuw leven
30-4-2021 - De overwoekerde graven en vervallen grafstenen op de begraafplaats aan het Keern in Hoorn zijn steeds meer verleden tijd. Sinds ongeveer anderhalf jaar is de stichting Vrienden van de begraafplaats Keern met vrijwilligers bezig de begraafplaats in volle glorie te herstellen. "Als de begraafplaats er goed uitziet, leidt dat tot minder vandalisme", zegt Rita Lodde van het bestuur van de stichting. Sander Huisman nam een kijkje bij de opgeknapte begraafplaats.

De overwoekerde graven en vervallen grafstenen op de begraafplaats aan het Keern in Hoorn zijn steeds meer verleden tijd. Sinds ongeveer anderhalf jaar is de stichting Vrienden van de begraafplaats Keern met vrijwilligers bezig de begraafplaats in volle glorie te herstellen. "Als de begraafplaats er goed uitziet, leidt dat tot minder vandalisme", zegt Rita Lodde van het bestuur van de stichting. Sander Huisman nam een kijkje bij de opgeknapte begraafplaats.


Rond 1830 was het niet meer toegestaan om mensen in de kerken te begraven, en dus werd er aan het Keern in Hoorn de eerste begraafplaats buiten de stad gemaakt. Eind jaren ’60 van de vorige eeuw was de begraafplaats vol, dus nu worden er alleen nog mensen bijgezet in bestaande graven.

De begraafplaats was een beetje in verval geraakt. Overwoekerde graven en vernielde stenen waren geen uitzondering. Omdat er vanaf het Keern geen zicht was op de begraafplaats door de dichte muur, werd ongeveer tien jaar geleden al een doorkijk in de muur gemaakt. Het vandalisme nam af, maar het onkruid nog steeds zijn gang kon gaan. En dus werd in 2019 de stichting Vrienden van de begraafplaats Keern te Hoorn opgericht, om zo de begraafplaats weer in ere te herstellen.
Elke woensdagochtend zijn een tiental vrijwilligers bezig om systematisch de begraafplaats op te knappen. Kapotte grafstenen worden opgeknapt en onkruid wordt tussen het grind weggebrand. En als nieuwe blikvanger is op de plek waar ooit de originele ingang was een hek geplaatst. Dit zal niet gebruikt gaan worden als ingang, maar geeft wel een doorkijk over de steeds mooier wordende begraafplaats.
(bron: www.nhnieuws.nl)

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact