Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Begraafplaats Het Keern, Keern 27, 1624 NC Hoorn

Begraafplaats:
Begraafplaats Het Keern
Adres:
Keern 27
 
1624 NC Hoorn
Gemeente:
Hoorn
Provincie:
Noord-Holland
Co÷rdinaten:
52,6459 5,048
Oppervlakte (plm.):
3.700 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
2.195 (Inmiddels zijn 421 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Bakker (75x), de Vries (69x), Visser (50x), Groot (44x), de Boer (37x), Dekker (36x), Smit (29x), Kroon (28x), Reek (28x), Wormsbecher (28x)

Algemene Informatie


Op de algemene begraafplaats Keern worden geen nieuwe graven meer uitgegeven sinds 1969, toen de begraafplaats Berkhouterweg werd geopend. Op deze oude begraafplaats zijn alleen nog bijzettingen mogelijk in graven waarop nog rechten rusten.

Klik op deze regel voor de site van Werkgroep Begraafplaats Keern (Vereniging Oud Hoorn)
Nieuws over deze begraafplaats

Opnieuw onrust op begraafplaats Hoorn door plannen tunnel: "Afblijven!
10-7-2023 - (bron: NHnieuws.nl)
De nieuwe plannen voor een toegangsweg naar Hoorn zorgen voor onrust bij betrokkenen van de begraafplaats aan het Keern. Vrijwilligers en nabestaanden vrezen dat de nieuw te bouwen Carbasiustunnel ten koste gaat van graven en de kapel. En dat zou niet voor het eerst zijn.

Het verdriet is ook na elf jaar nog altijd voelbaar bij Gonda de Vries. In 2011 werden op de begraafplaats in totaal 113 kindergraven geruimd of verplaatst. Dit vanwege de tunnel die er destijds al moest komen. Maar ruim een decennium later is er nog altijd geen tunnel. "Het verplaatsen of ruimen van die graven is een punt van groot verdriet", weet Rita Lodde van de Stichting vrienden van Begraafplaats Keern. "Niet alleen toen, maar ook nu nog."

Donkere wolk
De komst van de Carbasiustunnel - meerdere leden van deze Hoornse regentenfamilie ligt begraven op de Hoornse begraafplaats - is al tijden punt van discussie. Nu is er na de bijeenkomst van afgelopen maandag opnieuw sprake van onrust. Want welke variant de gemeente ook kiest voor een nieuwe toegangsweg, beide wegen - met tunnelbak - komen pal achter de begraafplaats te liggen. Er wordt gevreesd voor graven Ún de kapel. Lodde is op haar hoede: "De stedenbouwkundige zei tijdens een bijeenkomst al dat het krap ging worden. Er hangt een donkere wolk boven de begraafplaats."

Voor de Hoornse Gonda de Vries speelt dezelfde film zich opnieuw af. Ruim tien jaar geleden werd het graf van haar zus enkele meters verplaatst. "'Doe maar naast de kapel', zei mijn moeder toen nog. 'Die blijft toch altijd staan'. Maar het is niet gegarandeerd dat ze hier veilig ligt. Ik moet er niet aan denken dat ze nog een keer verplaatst moet worden. Dat geeft opnieuw heel veel verdriet."

Lodde komt met een oproep aan de Hoornse politiek: "Respecteer het monument en ga niet eerst dingen veranderen, zodat we niet in dezelfde situatie komen te zitten als toen met het ruimen van de graven." Gonda doet tot slot een emotionele oproep: "De graven en de kapel moeten gewoon hier blijven. Afblijven!"


Gemeente Hoorn: "Graven en kapel blijven staan"
Reactie gemeente Hoorn: "Er zullen nog ingrepen bij de begraafplaats plaatsvinden, maar die zullen geen (kinder)graven raken. Op de locatie waar de toegangsweg gepland is, zijn geen graven meer. Dat deel van de begraafplaats is in 2011 opgeheven. In de plannen komt achterlangs de begraafplaats een watergang tussen de kapel en de nieuwe toegangsweg. De kapel zal blijven bestaan. Hier zal een goede afscherming voor gemaakt moeten worden om eventuele geluidsoverlast te voorkomen. We begrijpen heel goed dat werk nabij een begraafplaats gevoelig ligt en we zorgen dan ook dat we bij de uitwerkingen goed contact onderhouden met betrokkenen."

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies