Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Algemene Begraafplaats, Bachlaan 1, 4702 KD Roosendaal

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats
Adres:
Bachlaan 1
 
4702 KD Roosendaal
Gemeente:
Roosendaal
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,537599 4,480148
Oppervlakte (plm.):
3.600 m²
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Evertse (5x), Heerma van Voss (5x), van Driesum (5x), Bakker (4x), Bredewolt (4x), Rabbering (4x), Visser (4x), Backer (3x), Boekholt (3x), Fercken (3x)

Algemene Informatie


De Algemene Begraafplaats aan de Bachlaan te Roosendaal is één van de twee inmiddels gesloten begraafplaatsen.
Deze begraafplaats werd rond 1880 in gebruik genomen. Het oudste graf in de administratie is dat van de heer Casparus Roxinus Fercken, die overleden is op 14-09-1879 (graf B 070).


Foto rechts: de ingang van de begraafplaats

Na 100 jaar werd de begraafplaats gesloten: de laatste (normale) begraving vond plaats op 13 september 1980: Heijltje Boterman, overleden te Roosendaal op 13 september 1980 (Graf B221).
In september 2005 zijn restanten van 8 overledenen die in Wouw waren begraven (op de algemene begraafplaats aldaar) overgebracht naar deze begraafplaats. Zes van hen zijn in twee gezamenlijke graven herbegraven en twee zijn afzonderlijk herbegraven. Van hen zijn ook de monumenten overgebracht. Het zijn de graven B108 (Michaël Licumahuwa) en B 109 (Pieter Johannes Solisa).

In de ruim 40 jaar dat de begraafplaats niet meer in gebruik is is de situatie er niet beter op geworden. De Gemeente Roosendaal voert wel onderhoud uit, maar alleen aan de paden etc.
Redelijk veel monumenten zijn in (zeer) slechte staat: verzakt, omgevallen, vernield etc.
Dat opschriften niet of slecht leesbaar zijn ligt uiteraard niet aan de Gemeente Roosendaal, maar aan de vorm van uitvoering waarvoor destijds gekozen is.
Gelukkig is er in Roosendaal een stichting die zich gaat bezig houden met de restauratie van grafmonumenten. Aanvankelijk was de aandacht alleen gericht op de R.K. begraafplaats aan de Bredaseweg, maar nu ook op de Algemene Begraafplaats aan de Bachlaan. Omdat wij vrezen dat t.z.t. de begraafplaats toch geruimd zal gaan worden, is in overleg met het Gemeentearchief te Roosendaal besloten alle monumenten te fotograferen en die, zoveel mogelijk voorzien van de juiste gegevens van de begravenen, (behalve van de monumenten ook afkomstig van het grafregister van de Gemeente Roosendaal) in een database vast te leggen en te publiceren.

De begraafplaats is verdeeld in drie vakken:
VAK A (rechts vanaf de ingang) is verdeeld in twee helften:
vooraan de grafnummers 1 t/m 187
achteraan de grafnummers 188 t/m 325
achteraan langs het middenpad zijn nog vier ongenummerde graven die door ons zijn genummerd met A326 tot en met A329 (aansluitend op de wel genummerde graven in dat vak)


Vak B, grafnummers 1 t/m 249
De grafnummers 186 t/m 193, 208 t/m 215, 224 en 231 zijn oorlogsgraven van buitenlandse militairen gesneuveld in de 2e Wereldoorlog.


Foto: Vak B gezien vanuit de ingang
VAK C (links achteraan):
grafnummers 1 t/m 204 (rechterdeel van het vak). Op dit deel staan bijna geen monumenten. No. 160 is een oorlogsgraf van een Nederlandse militair die in 1940 gesneuveld is.
grafnummers 326 t/m 445 (linkerdeel van het vak)

De oudste graven bevinden zich links en rechts van het middenpad vooraan.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies