Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Kerkhof, Noordse Dorpsweg, Noorden

Begraafplaats:
Kerkhof
Adres:
Noordse Dorpsweg
 
Noorden
Gemeente:
Nieuwkoop
Provincie:
Zuid-Holland
Co÷rdinaten:
52,1685 4,83756
Oppervlakte (plm.):
300 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
106 (Inmiddels zijn 29 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Jong (13x), Hoogendoorn (8x), Immerzeel (8x), Blok (7x), van der Vaart (5x), de Geus (5x), van den Bosch (4x), van 't Riet (3x), van Oosterom (3x), Plomp (3x)

Algemene Informatie

Het kerkgebouw van de Hervormde gemeente te Noorden dateert uit de jaren 1842-1843. Nadat in 1208 de oude middeleeuwse kerk te Achttienhoven was verwoest tijdens een veldtocht van de bisschop van Utrecht tegen de graaf van Holland, werd besloten in de omtrek een aantal kerken te bouwen waarvan een dochterkapel van de kerk te Nieuwkoop, te Noorden gebouwd werd. De opbrengsten van de landen te Achttienhoven werd gebruikt om de priester te onderhouden. De kapel had een vierkant torentje dat uit het dak aan de voorgevel verrees. Het torentje had een spits en een klok met uurwerk. In de tweede helft van de zestiende eeuw vond de Hervorming plaats. De rooms-katholieke godsdienst werd verboden en deze kerk werd toegewezen aan de hervormden. In 1588 stond er de eerste predikant. Na 1600 had het kerkgebouw erg te lijden van de vervening, waarbij er steeds meer land onder water ging. De ontstane plassen vormden een bedreiging voor de resterende grond. In 1721 werd er een nieuwe toren op de kerk geplaatst. Ook in 1776 volgde een restauratie. Ook in 1800 was de toren aan een restauratie toe.
In 1842 waren het kerkgebouw en de pastorie in zo'n slechte staat dat besloten werd tot afbraak, waarna er een nieuwe kerk gebouwd werd. Deze werd wel op de oude fundamenten gebouwd. Ook werd de oude kerktoren met klok en uurwerk weer op het dak gezet. [Bron: Op pad langs Rijnlandse dorpskerken]
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies