Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Begraafplaats Binnenweg, Binnenweg, Zoetermeer

Begraafplaats:
Begraafplaats Binnenweg
Adres:
Binnenweg
 
Zoetermeer
Gemeente:
Zoetermeer
Provincie:
Zuid-Holland
Co÷rdinaten:
52,0494 4,5077
Oppervlakte (plm.):
8.600 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
661 (Inmiddels zijn 48 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Bos (18x), van der Spek (13x), van Dorp (9x), Karens (9x), Havenaar (9x), van der Velden (9x), den Hertog (9x), Huurman (9x), van den Berg (8x), Sonneveld (8x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Telefoon:
079-322 9311

Documenten

Algemene Informatie

Begraafplaats Binnenweg is de oudste van de 2 begraafplaatsen van de gemeente Zoetermeer. Vanaf 1956 is deze in gebruik. Hier liggen veel Oud-Zoetermeerders en mensen die gelovig zijn. Het is er sober en rustig en er zijn alleen particuliere graven. Hier vindt u ook enkele graven die voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven.

Plattegrond van de begraafplaats.

Ingang van de begraafplaats, gezien van af de Binnenweg.
Ingang van de begraafplaats gezien van af de begraafplaats.Een kijkje op de begraafplaats.Een kijkje op de begraafplaats.

Nieuws over deze begraafplaats

Laatste kans: graven van kinderen worden geruimd
28-9-2021 - Laatste kans: graven van kinderen worden geruimd
Gemeente biedt optie om met nog tien of vijf jaar te verlengen

door: SILVESTER VAN DER HANSZ ((bron: AD-Zoetermeer)
Kindergraven ruimen is een gevoelige kwestie. De gemeente Zoetermeer geeft nu nabestaanden van algemene kindergraven de laatste kans om de grafduur te verlengen.

Op 14 juli 1982 verloren Ron en Irma van Loon hun eerste kindje. Bente werd slechts een half jaar oud. ,,Ze zou door een ongeneeslijke spierziekte twee jaar kunnen worden. Wij zijn allebei drager van een bepaald gen, waardoor zij de spierziekte kreeg", vertelt vader Ron. ,,Je eigen kind moeten begraven in zo'n klein kistje zou geen enkele ouder moeten meemaken."

Het Zoetermeerse stel koos voor een algemeen kindergraf in het Buytenpark. ,,Wij vonden het een fijne gedachte dat ze niet alleen ligt. Daar ligt ze met twee andere kinderen naast elkaar in een graf. Het is ook een mooi gedeelte waar de kinderen liggen. Het geeft veel rust als we daar een rondje lopen."

Regelmatig bezoeken Ron en Irma de plek waar Bente begraven ligt. ,,We brengen een bloemetje of speeltje en branden een kaarsje. Het blijft moeilijk, maar het heeft inmiddels een plekje in ons hart gekregen." Later kreeg het echtpaar nog twee kinderen.

Onlangs kozen zij ervoor het algemene kindergraf van Bente aan de Hoflaan met tien jaar te verlengen. Dat kan sinds kort, na het aanpassen van de beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen.

In een algemeen kindergraf aan de Hoflaan of Binnenweg liggen drie of vier kinderen naast elkaar. Voorheen werden deze graven voor tien jaar uitgegeven, maar was het niet mogelijk om te verlengen. In 2024 wil de gemeente de graven van bijna 300 kinderen ruimen. Voor die tijd zoekt de gemeente contact met nabestaanden om hun de kans te geven een algemeen kindergraf te behouden.

,,Na tien jaar is het gebruiksrecht voorbij en bepaalt de gemeente wat er met het graf gebeurt. Tot nu toe zijn er geen kindergraven geruimd, omdat er geen directe noodzaak was Ún omdat het gevoelig ligt", legt Reinier Gillissen, beheermanager bij de gemeente Zoetermeer, uit. ,,Maar eigenlijk is het oneerlijk voor mensen die betalen voor een particulier graf. Het is niet omdat we ruimte nodig hebben. De komende jaren kunnen we nog vooruit met het huidige aantal graven."

Opstand
Sommige algemene kindergraven zijn meer dan zestig jaar oud. Hoewel de gemeente eigenaar van die graven is werden deze niet geruimd, omdat het zo'n gevoelige kwestie is. In 2013 waren er wel plannen om algemene kindergraven te ruimen. Toen kwamen nabestaanden in opstand. ,,Het toen zittende college besloot om tot 2024 geen algemene kindergraven te ruimen en aan het nu zittende college over te laten om hier een besluit over te nemen. Dit leidde ertoe dat het huidige college heeft besloten een verlenging van een algemeen kindergraf met 5 of 10 jaar mogelijk te maken." Vijf jaar verlengen kost 225 euro, bij tien jaar is het 450 euro.

Tegenwoordig kiezen de meeste Zoetermeerders voor een particulier kindergraf, zegt Gillissen. ,,Maar voor sommige mensen is dat simpelweg te duur. Ook ligt het soms aan verkeerde voorlichting van de begrafenisondernemer. Recent was iemand verteld dat er in Zoetermeer alleen algemene kindergraven zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Zij waren erg ontdaan."

,,Wij vinden het heel fijn dat we alsnog konden verlengen", geeft Ron van Loon aan. ,,We willen graag een tastbare plek hebben om naartoe te gaan. Mijn vrouw wil later gecremeerd worden, maar ik wil graag bij mijn dochter begraven worden."

Die wens hoort Gillissen wel vaker, maar dat is niet altijd een optie. ,,Bij kindergraven is het nog maar de vraag of er iets te vinden is als het kindje twintig of dertig jaar geleden is overleden. Het kan erg moeilijk zijn voor familieleden als we met een leeg kistje aankomen."

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact