Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Begraafplaats Binnenweg, Binnenweg, Zoetermeer

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats Binnenweg
Adres:
Binnenweg
 
Zoetermeer
Gemeente:
Zoetermeer
Provincie:
Zuid-Holland
Co÷rdinaten:
52,0494 4,5077
Oppervlakte (plm.):
8.600 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
670 (Inmiddels zijn 54 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Bos (18x), van der Spek (13x), Huurman (10x), van Dorp (9x), Karens (9x), Havenaar (9x), van der Velden (9x), den Hertog (9x), Kalisvaart (8x), van den Berg (8x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Telefoon:
079-322 9311

Documenten

Algemene Informatie

Begraafplaats Binnenweg is de oudste van de 2 begraafplaatsen van de gemeente Zoetermeer. Vanaf 1956 is deze in gebruik. Hier liggen veel Oud-Zoetermeerders en mensen die gelovig zijn. Het is er sober en rustig en er zijn alleen particuliere graven. Hier vindt u ook enkele graven die voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven.

Plattegrond van de begraafplaats.

Ingang van de begraafplaats, gezien van af de Binnenweg.
Ingang van de begraafplaats gezien van af de begraafplaats.Een kijkje op de begraafplaats.Een kijkje op de begraafplaats.

Nieuws over deze begraafplaats

Gemeente ruimt dan toch honderden kindergraven
15-1-2024 - (bron: AD-Zoetermeer)
Gemeente ruimt dan toch honderden kindergraven
Knoop doorgehakt na ruim tien jaar uitstel: 'Het blijft pijnlijk'
Na meer dan tien jaar uitstel worden deze maand toch bijna driehonderd kindergraven geruimd. Het gaat om algemene graven met meerdere kindjes die er soms al zestig jaar liggen.

door: SILVESTER VAN DER HANSZ
Het werd telkens vooruit geschoven, omdat het uiteraard een gevoelige kwestie is. Deze maand gebeurt het toch. Zoetermeer ruimt in totaal 295 algemene graven voor kinderen van 0 tot en met 11 jaar. Het gaat om 184 graven op de Hoflaan en 111 op de Binnenweg.
Deze maand verdwijnen de zandgraven bovengronds. ,,Dit houdt in dat de grafbedekking (steen, beplanting en andere spullen) wordt weggehaald. In een later stadium worden ze ondergronds geruimd", vertelt een woordvoerder van de gemeente.

In tegenstelling tot bij een particulier grafje, liggen in een algemeen grafje meerdere kindjes bij elkaar. Sommige ouders kiezen daar bewust voor vanwege de lagere kosten of om een andere reden. Ook Ron en Irma van Loon lieten hun half jaar oude Bente in 1982 bij andere kinderen begraven op de Hoflaan. ,,Wij vonden het een fijne gedachte dat ze niet alleen is. Daar ligt ze met twee andere kinderen naast elkaar in een graf", liet het Zoetermeerse koppel eerder weten.

Ron en Irma van Loon kozen er eerder al voor om het graf van Bente met tien jaar te verlengen. In het verleden was dat niet mogelijk. Dergelijke graven werden alleen voor een termijn van tien jaar uitgegeven. Daarna zouden ze geruimd worden.
Veel van de driehonderd graven liggen er echter al veel langer. Na het aanpassen van de beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen in 2020 kan, net als een particulier kindergraf, ook een algemeen graf verlengd worden.

Sommige algemene kindergraven zijn al meer dan zestig jaar oud. Ondanks dat niemand er meer voor betaalt, bleven ze bewaard. ,,Tientallen jaren geleden werd er weinig aandacht besteed aan de uitvaart van kinderen", vertelt uitvaartverzorger Monique Kupras. ,,Een stilgeboren of heel jong overleden kind werd een beetje weggemoffeld. Soms wisten de ouders niet eens waar de grootouders het kindje hadden laten begraven. Nu wordt er gelukkig heel anders mee omgegaan. Toen kreeg een stilgeboren baby vaak niet eens een naam en een uitvaart. Ze moesten het maar snel vergeten."

Gevoelige kwestie
De gemeente is de eigenaar van de graven, maar liet ze niet verwijderen omdat het zo'n gevoelige kwestie blijft. In 2013 waren er al plannen voor, maar toen kwamen nabestaanden in opstand. Het toenmalige college besloot toen de tien jaar daarop geen algemene kindergraven te ruimen. Het huidige college doet dat wel, nadat nabestaanden de kans kregen te verlengen.

De gemeente deed de afgelopen jaren meerdere oproepen aan nabestaanden om het grafrecht van een algemeen kindergraf te verlengen met vijf (225 euro) of tien jaar (450 euro). ,,De gemeente heeft op zeer zorgvuldige wijze getracht de adressen van de nabestaanden te achterhalen. Zij zijn (voor zover hun adressen ons bekend zijn) hiervan per brief op de hoogte gebracht", meldt de woordvoerder. Inmiddels zijn in totaal 87 aanvragen binnengekomen voor een verlenging. Het gaat om bijna 30 procent van de algemene kindergraven.

,,Het blijft pijnlijk om graven te ruimen. Daar heeft de gemeente niet voor niets heel lang over gedaan. Eigenlijk had ze het al na tien jaar kunnen doen. Nabestaanden hebben ruim de tijd gekregen", aldus Kupras.

Het is nog niet bekend wat er met de vrijgekomen plekken gebeurt.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies