Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Algemene Begraafplaats, Maasdamseweg 1a, 3295 LC 's-Gravendeel

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats
Adres:
Maasdamseweg 1a
 
3295 LC 's-Gravendeel
Gemeente:
Hoeksche Waard
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,782584 4,61061
Oppervlakte (plm.):
18.200 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
1.622 (Inmiddels zijn 334 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Zeeuw (82x), Naaktgeboren (67x), de Man (51x), Mol (49x), Visser (46x), de Geus (41x), van der Linden (38x), den Boer (38x), van Twist (35x), den Hartog (32x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
088 647 36 47

Algemene Informatie

De Algemene begraafplaats 's-Gravendeel is aangelegd in het midden van de vorige eeuw en is op 1 juli 1950 in gebruik genomen.
Toen nog gelegen buiten het dorp, maar nu zijn rondom de begraafplaats woningen gebouwd.
De begraafplaats is ruimtelijk aangelegd en wordt goed onderhouden.
Bij de graven staan grafnummers vermeld, behoudens bij het grafveld direct achter het rouwcentrum.
Daar liggen de graven die beginnen met de letters A t/m U.

Naast algemene graven zijn er particuliere (eigen) graven, maar ook urnengraven, een urnenmuur en natuurlijk een strooiveld.

De eerste inventarisatie is in 2012 geweest m.b.t. de toen geplande te verwijderen stenen, de verdere inventarisatie is van 2020, en wordt per kwartaal geactualiseerd.

Op de begraafplaats is een rouwcentrum aanwezig waardoor de mogelijkheid aanwezig is om er plechtigheden en/of een condoleancemoment te organiseren.
Het centrum is rolstoelvriendelijk en van alle moderne gemakken voorzien.





rouwcentrum en ingang


grafvelden achter rouwcentrum

oude grafvelden die geruimd zijn


nieuwe grafvelden



Geruimde graven 's-Gravendeel

De Gemeente heeft in 2013 een aantal graven op de algemene begraafplaats aan de Maasdamseweg in ’s-Gravendeel geruimd. Het betreft algemene graven waarvan de termijn was verlopen en particuliere (eigen) graven waarvan afstand is gedaan door de nabestaanden. Op de begraafplaats staat een monument ter herinnering aan hen.

monument "Een ieder geliefd tezamen herdacht"





plattegrond van de begraafplaats in 2012
hieronder de tekening van de graven die in 2013 geruimd zijn (deze zijn ingekleurd)















's-Gravendeel is een landelijke dorp, en behoort tot gemeente Hoeksche Waard. Het is gelegen in het oostelijk gedeelte van Hoeksche Waard, aan de westoever van de Dordtsche Kil. 's-Gravendeel heeft twee buurtschappen: Schenkeldijk en De Wacht.

Per 1 januari 2007 was 's-Gravendeel geen zelfstandige gemeente meer vanwege samenvoeging met gemeente Binnenmaas. Gemeente Binnenmaas bestond vanaf die datum uit de zes dorpen 's-Gravendeel, Heinenoord, Maasdam, Mijnsheerenland, Puttershoek en Westmaas, plus de buurtschappen Blaaksedijk, Goidschalxoord, Greup, Kuipersveer, Schenkeldijk, Sint-Anthoniepolder en De Wacht. Op 1 januari 2019 is Binnenmaas heringedeeld met de gemeenten Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen tot de gemeente Hoeksche Waard.


Geschiedenis
In 1593 is 's-Gravendeel gesticht. Tot 1592 had de zee nog vrije toegang over de gorzingen van Bonaventura, de polder waarin 's-Gravendeel nu is gelegen. Een kaartfragment uit 1590 laat de plannen zien om Bonaventura met dijken te omgeven. Toen besloten de Staten van Holland, in het kader van de bedijking van de Hoeksche Waard, het gebied rondom het huidige 's-Gravendeel in te polderen. Toen de inpoldering in 1594 voltooid was werd het gebied door de Staten aan pachters uitgeleend.

De gronden in Bonaventura waren nogal verdeeld. Tot 1731 was 's-Gravendeel eigendom van de Graven van Holland. De naamgeving van het dorp is om die reden ook goed te verklaren: het deel van de Graaf (Grafelijkheid) of des Graven Deel. De drie Oranjebomen in het wapen van 's-Gravendeel herinneren nog aan de band met de Graven van Holland.

In 1731 werd het dorp verkocht aan de stad Dordrecht. 's-Gravendeel groeide uit tot een belangrijke overslaghaven. Veel schepen die over de Dordtse Kil richting Rotterdam voeren (toen de gebruikelijke vaarroute) konden wegens te grote diepgang niet verder komen dan 's-Gravendeel. Daar werden de vaak uit Suriname en Nederlands-Indië afkomstige ladingen overgeslagen op lichtere schepen.

Bij het buurtschap De Wacht hief de Rotterdamse Admiraliteit tol op de passerende schepen. Toen het Kanaal door Voorne-Putten in 1831 werd geopend en er een kortere route naar Rotterdam ontstond, verloor het dorp al snel zijn overslagfunctie.

's-Gravendeel heeft door de eeuwen heen bekend gestaan als een vlassersdorp. Er werd veel vlas verbouwd, maar er werd ook uit andere delen van het land vlas aangevoerd om bewerkt te worden. In 1950 was ongeveer 30% van de vlasroterijen en de helft van de zwingelturbines in ons land hier gevestigd. In het begin van de jaren 70 van die eeuw is de vlasindustrie echter geheel uit het dorp verdwenen. Slechts de straatnamen in de wijk Nieuw Bonaventura en enkele betonnen rootbakken herinneren nog aan deze voor 's-Gravendeel vroeger zo belangrijke industrie.

Tegenwoordig kent het dorp een agrarische en forenzenfunctie.

bron: wikipedia


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies