Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Stichting Oude Begraafplaats, Prins Hendrikstraat 1, 2802 JA Gouda

Begraafplaats:
Stichting Oude Begraafplaats
Adres:
Prins Hendrikstraat 1
 
2802 JA Gouda
Gemeente:
Gouda
Provincie:
Zuid-Holland
CoŲrdinaten:
52,0063 4,70696
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
2.699 (Inmiddels zijn 350 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Jong (146x), van Leeuwen (52x), van Vliet (46x), van Eijk (42x), Schouten (39x), van den Berg (39x), van Dam (38x), Verkerk (30x), Blok (25x), de Groot (23x)

Algemene Informatie

Middenpad en toegang

Overzicht oude begraafplaats Gouda

Oude begraafplaats Gouda midden

Overzicht

Nieuws over deze begraafplaats

'Dit is de beste plek, tot we een betere hebben'
27-10-2022 - (bron: AD-Groene Hart Gouda)
Veertien mysterieuze grafstenen, leunend tegen een betonnen muur van de Croda-fabriek in Gouda. Oneerbiedig, 'ze staan er wel goed' ůf te gebruiken voor een nieuw kunstwerk?


door: FLORINE NESSELAAR

Merel Walraven (36) voelt wel wat voor dat laatste. De kunstenaar vindt de manier waarop de groen uitgeslagen grafstenen op de Oude Begraafplaats momenteel staan uitgestald maar oneerbiedig. En dus ziet ze er wel een kunstwerk in, vertelt Walraven, die hier in het kader van een kunstproject geregeld formaties van edelstenen op de graven maakte. ,,Ik werk met stenen, dus waarom niet met enorme grafstenen? Er liggen geen mensen meer onder begraven; ik zie een enorme kans."


Een lang, recht pad langs de 2300 schots en scheef geplaatste grafstenen op de begraafplaats leidt naar een grijze, betonnen muur met daarachter de Croda-fabriek. Veertien grafstenen hebben dezelfde kleur als die muur, waardoor ze er bijna in lijken te verdwijnen.


,,Kijk, hier staat een steen van iemand van wie de man nog op de begraafplaats ligt", vertelt Koos Massar van de Stichting Oude Begraafplaats Gouda, terwijl hij de steen schoonveegt met herfstbladeren die uit de boom zijn gevallen. 'Hier rust mijn geliefde echtgenoote Fenna, 1903 overleden', luidt de tekst.


Geruimde graven
Alle veertien stenen komen van graven die al aan het begin van de vorige eeuw zijn geruimd, begint Massar zijn verhaal. ,,Enkele jaren geleden kwam de aula bij de begraafplaats leeg te staan, de voormalige woning van het inmiddels overleden echtpaar Heijkoop. Bij graafwerkzaamheden buiten kwamen plots de grafstenen van geruimde graven tevoorschijn."


Massar vervolgt: ,,Er wordt weleens gezegd dat de graven op deze begraafplaats eigenlijk nooit ťcht geruimd zijn, maar dat alle overledenen hier nog liggen. Het zou kunnen; we weten niets van een knekelput. Als het waar is, liggen er nog veel meer mensen dan we nu weten. Tot 1900 zijn hier al meer dan 33.000 mensen begraven, tot 1971 vonden er begrafenissen plaats."


En de veertien opgegraven grafstenen? Die zijn simpelweg gebruikt als fundering, omdat de grond op de begraafplaats zakte. ,,Ze hebben die grafstenen vorige eeuw gebruikt om de kant tegen te houden, zodat de grond niet zou wegzakken. Voor nu is de muur van Croda de beste plek om ze uit te stallen, tot we een betere plek hebben. We hopen ze in het tuintje te mogen zetten, het liefst in een rek. Maar als ze hier blijven staan, is dat eigenlijk ook wel goed."


Edelstenen
Walraven heeft zo haar eigen ideeŽn over de plannen voor de veertien stenen. ,,Ik zou de stenen in een bepaalde ordening zetten, zoals ik dat ook doe met edelstenen op de graven. Maar dit kunstwerk zou niet op de begraafplaats zelf komen te staan hoor, daar moet je niet willen rommelen. Bij de aula ernaast is wel voldoende ruimte."


Nog elke week bezoekt Walraven de begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat. ,,Ik kom hier al zo lang, ik heb een band met de graven en de mensen die er liggen. Ik snap dan ook niet dat de grafstenen zo tegen de muur van een fabriek staan. Het zijn toch stenen van overledenen die hier ooit hebben gelegen. Ze raken begroeid. Op zich mooi, maar doet dat de stenen wel recht?", vraagt Walraven zich af.


,,Edelstenen hebben een opzichzelfstaande werking. Als je ze op een bepaalde manier bij elkaar zet, versterk je die werking en creŽer je een energieveld. Met grafstenen is dat anders, het wordt symbolisch als ik die op zo'n zelfde manier zou ordenen. Grafstenen zijn dan geen edelstenen, ze hebben wel een heel groot verhaal waardoor ze op hun eigen manier zeker hun waarde hebben."

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies