Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Begraafplaats De Akker, Akkerweg 1, Bunschoten

Begraafplaats:
Begraafplaats De Akker
Adres:
Akkerweg 1
 
Bunschoten
Gemeente:
Bunschoten
Provincie:
Utrecht
Coördinaten:
52,24414 5,383577
Oppervlakte (plm.):
28.700 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Graaf (109x), Koelewijn (85x), van de Groep (39x), Bos (26x), Heinen (24x), Ruizendaal (22x), van Twillert (22x), Duijst (18x), de Jong (17x), Hop (15x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Telefoon:
06 - 5377 1983
Contact:
J. Goedvolk

Algemene Informatie

Plattegrond


Toegangshek


Aula


Monument "Dan zal ik ten volle kennen"


De Akker


Nieuws over deze begraafplaats

Gestapeld begraven op knekelveld Bunschoten
15-9-2021 - bron: AD-Amersfoort

Gestapeld begraven op knekelveld Bunschoten
Gemeenteraad praat morgen over groeiend ruimtegebrek

door Piet van Dijk
Wat doe je als de begraafplaats vol raakt en je niet kan uitbreiden? In Bunschoten hebben ze wel een idee: stapelen! En dan niet onder de grond, maar erboven. In een wand of een helling. Uniek in de regio, maar kan dat eigenlijk wel zomaar?

Als de behoefte aan graven érgens groot is, is het wel in het behoudende Bunschoten. Rond de 90 procent van de overledenen wil daar niet gecremeerd, maar begraven worden, blijkt uit onderzoek van Kybys Ingenieurs. Landelijk is dat zo'n 35 procent. En mede door de coronapandemie is de vraag naar grafruimte sinds vorig jaar flink gestegen: waren er eerst gemiddeld 130 overlijdens te betreuren, vorig jaar waren het er maar liefst 199.

En dus is er meer ruimte nodig, en snel: volgens berekeningen van landschapsarchitectenbureau Copijn, dat in opdracht van de gemeente onderzoek heeft uitgevoerd naar de mogelijkheden voor De Akker, is de begraafplaats die in 2005 werd geopend in 2032 vol. Er liggen nu 880 doden op het stuk grond aan De Akkerweg en er is nog ruimte voor zo'n 600 extra. Uitbreiden kan niet: de begraafplaats ligt midden in de weilanden waar een nieuwe wijk moet komen. En uitwijken ook niet: de oude begraafplaats heeft tot hooguit 2026 nog plek.

En dus zit er maar één ding op: inbreiden. Meer graven op dezelfde oppervlakte. Inschikken, dus. Copijn heeft berekend dat door een reeks ingrepen in theorie maximaal zo'n 510 graven bij kunnen komen. Er zijn diverse oplossingen voorgesteld: een extra ring van graven aanleggen, andere indelingen van de grafvelden, begraven aan weerszijden van de paden en meer grafruimte door de pleintjes in De Akker te verkleinen. Plús dat bijzondere plan, dat officieel verticaal begraven heet.

Bestaat dat, verticaal begraven? Dus gewoon rechtop, voeten naar beneden, hoofd net onder de grafsteen? ,,Dat is wettelijk wel toegestaan'', zegt mr. Willem van der Putten uit Velp, één van de grootste kenners op het gebied van begraven in Nederland. ,,Maar het komt in Nederland niet voor. Het is niet goed uitvoerbaar."

Galerijen
Onder verticaal begraven wordt momenteel dan ook iets anders verstaan: bovengronds grafkisten in galerijen zetten. Er worden dan kisten in een wand of talud gestapeld. In Nederland bestaat dat al langer in een klein aantal plaatsen: Valkenburg (al sinds mensenheugenis in grotten), Enschede, Zwolle en Lisse. Maar nog niet in de regio.

Waarom wordt dan toch het woord verticaal gebruikt? De kisten worden niet horizontaal in maximaal drie lagen in een wand of talud gehesen, maar er vanaf de zijkant verticaal ingeschoven, zo luidt de uitleg. Op De Akker zou dat kunnen. Gedacht wordt aan twee locaties: in het talud bij de hoofdentree en aan de buitenzijde langs een pad.

Of Bunschoten werkelijk overgaat tot dat verticaal begraven? Daarover gaat de politiek zich morgen buigen. Wat het wordt? Dat weten de raadsleden zelf ook nog niet. ,,Voor ons is het helemaal nieuw, we hebben hier nog nooit over gesproken'', zegt Henk Bos van de Christelijke Arbeiders Partij (CAP). Burgemeester Melis van de Groep en zijn wethouders willen er vooralsnog niet aan, omdat verticaal begraven de 'parksfeer' aantast.

De druk op de beschikbare ruimte wordt alleen maar groter, omdat er morgen ook een voorstel ligt om het maximale grafrecht te verruimen van zestig tot negentig jaar. Dit op verzoek van de CAP en de SGP, die vanwege de christelijke traditie het liefst voor begraven voor onbepaalde tijd opteren.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact