Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin

Algemene Begraafplaats, Oud-Heinenoordseweg 2a, 3274 KD Heinenoord

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats
Adres:
Oud-Heinenoordseweg 2a
 
3274 KD Heinenoord
Gemeente:
Hoeksche Waard
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,823839 4,482288
Oppervlakte (plm.):
7.900 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
756 (Inmiddels zijn 253 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Leeuwenburgh (34x), Reedijk (23x), Groenendijk (22x), van Prooijen (20x), den Boer (20x), Groeneweg (17x), Groeneveld (17x), den Otter (13x), Bijl (13x), van der Sluis (13x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
088 647 36 47

Algemene Informatie





De inventarisatie van de Algemene Begraafplaats Heinenoord is in december 2012 gerealiseerd, en wordt periodiek (per kwartaal) bijgewerkt.

Bij de ingang van de begraafplaats is een plattegrond aanwezig, waarop duidelijk de grafvelden zijn aangegeven.

Op de begraafplaats zijn 2 oorlogsgraven
Er is een monument waarop namen staan vermeld van hen die in het verleden op deze begraafplaats zijn begraven. Naast de namen staat er een opschrift op het monument t.w."Een ieder geliefd tezamen herdacht"


Heinenoord is een dijkdorp, dat voor een groot deel bestaat uit lintbebouwing langs de Dorpsstraat en de landschappelijke zone langs de Oude Maas. De aangrenzende buurtschap Goidschalxoord, die ook bestaat uit oude lintbouwing langs de dijk, versterkt dit beeld. Kuipersveer en Blaaksedijk zijn ook buurtschappen van Heinenoord. Bepalend voor het gezicht van Heinenoord zijn verder de strakke, op Deltahoogte gebrachte Buitendijk langs de Oude Maas en de palletfabriek in Goidschalxoord.
Tussen de Buitendijk en de Oude Maas ligt een natuurgebied dat bestaat uit griend (beplanting). In deze grienden is het Kees Leenheer-pad aangelegd, vernoemd naar de voormalige beheerder van dit gebied.

Aan de zuidkant van de doorgaande dijk liggen de drie monumentale boerderijen Oost-Leeuwenstein (1650), Midden-Leeuwenstein (1851), en West-Leeuwenstein (1762). Aan de noordkant van deze dijk, tussen Goidschalxoord en Heinenoord, staat een watertoren uit 1910.
Sinds 14 november 1968 wordt de Hoeksche Waard met de gemeente Barendrecht, op IJsselmonde (eiland), verbonden door de Heinenoordtunnel. Op 16 september 1999 werd de tweede Heinenoordtunnel, die bestaat uit twee buizen, opengesteld voor het langzaam verkeer. Dit is tevens de eerste geboorde tunnel in Nederland.
Het gebied rond Heinenoord stond in de middeleeuwen bekend als het Land van Wale. Na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 kwam het onder water te liggen; pas in 1437 kwam het weer droog te liggen. Rond die tijd werd het dorp (Heynekens orde, Heynkensoirt) gesticht.

Tijdens de watersnoodramp van 1953 stroomden de Oost- en West Zomerlandse polders, het gebied tussen de Buitendijk en de Dorpsstraat, vol water. Na de watersnoodramp werd de Buitendijk op Deltahoogte gebracht en werd de Oude haven afgedamd. In het dorp bevinden zich een 15e-eeuwse kerk met zeer scheefstaande toren (volgens de dorpelingen staat hun toren schever dan de Toren van Pisa) en het Streekmuseum Hoeksche Waard, dat gevestigd is in de oude herenboerderij Het Hof van Assendelft. Hier is een permanente tentoonstelling over het leven op de Hoeksche Waard in de 19e en vroege 20e eeuw te vinden.

Bron: deels Wikipedia


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies