Online Begraafplaatsen 3.0
Begin

Algemene Begraafplaats, Kerkstraat 92-94, 3176 PS Poortugaal

Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats
Adres:
Kerkstraat 92-94
 
3176 PS Poortugaal
Gemeente:
Albrandswaard
Provincie:
Zuid-Holland
Co÷rdinaten:
51,8617 4,392
Oppervlakte (plm.):
23.700 m²
Status:
Volledig
Aantal graven:
1.303 (Inmiddels zijn 213 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Visser (29x), Verheij (27x), Gielen (23x), van Dijk (21x), van der Schee (21x), den Ouden (17x), Zevenbergen (16x), Groeneveld (15x), Beukelman (14x), Groenenboom (14x)


Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
(010) 506 17 27
Contact:
Dhr. P. van Veldhoven

Algemene Informatie

De Algemene Begraafplaats van POORTUGAAL (Gemeente ALBRANDSWAARD) heeft zich gevormd rond de Dorpskerk.
De kerk in zijn huidige vorm is gebouwd in de vijftiende eeuw. Het is een oudgothische kruiskerk
In eerste instantie was er alleen rond de kerk een kerkhof, maar in de loop der jaren is deze uitgebreid naar een ruime Gemeentelijke Begraafplaats, welke zich ook achter de kerk bevindt.
Naast de algemene en eigen graven vindt je er ook urnengraven. Maar ook urnenmuren, urnenpilaren en een strooiveld.
Deze begraafplaats oogt heel ruimtelijk en is een oase van rust.

De inventarisatie van deze begraafplaats is van januari 2013 en wordt periodiek bijgewerkt.

Het gebied van het huidige Poortugaal werd al bewoond in de vijfde en vierde eeuw vˇˇr Christus. De bewoners werden verjaagd door de sterke getijdenwerking in de kreek waaraan ze woonden. Romeinen probeerden zich in de tweede eeuw na Christus op dezelfde plek te vestigen, maar hielden het in het midden van de derde eeuw voor gezien. Het duurde tot omstreeks de negende eeuw alvorens de mens zich wederom in Poortugaal vestigde.
Rond 1170 begonnen de bewoners van Poortugaal zichzelf te beschermen tegen de rivier door dijken aan te leggen. Er ontstond een ringpolder van ongeveer 95 ha. Het centrum van deze polder werd in eerste instantie gevormd door een houten huis, een houten toren en een houten kerkje. Tegen de zuidelijke dijk woonden de mensen zonder eigen land. Zij vormden daarmee het dorp Poortugaal. De houten kerk is in het begin van de dertiende eeuw vervangen door een bakstenen kerk. Omdat de kerk de hofkerk was van de adelijke heer die niet in het dorp woonde, kreeg de kerk zijn uitzonderlijke ligging buiten het dorp.

Net als Rhoon groeide Poortugaal gestaag in de loop van de eeuwen. Bestond het dorp eerst uit boerderijen die rond een cirkelvormig stuk grasland lagen, later werd die centrale ruimte volgebouwd. Door de inpoldering van IJsselmonde was er voldoende grasland buiten het dorp beschikbaar. Na de Tweede Wereldoorlog kende Poortugaal een enorme groei. Hoogvliet werd deels op Poortugaals grondgebied verder uitgebreid. Bij de gemeentelijke herindeling in 1985 waarbij Rhoon en Poortugaal werden samengevoegd tot Albrandswaard, zijn de grenzen opnieuw getrokken en zijn verschillende wijken toegevoegd aan het grondgebied van Rotterdam.

Bron: deels Wikipedia


 © Kineo 2005-2018
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ