Online Begraafplaatsen 3.0
BeginAlgemene Begraafplaats Goudswaard

Algemene Begraafplaats, Vaartweg 2, 3267 LT Goudswaard

Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats
Adres:
Vaartweg 2
 
3267 LT Goudswaard
Gemeente:
Hoeksche Waard
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,7919 4,27675
Oppervlakte (plm.):
9.100 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
598 (Inmiddels zijn 1 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Schelling (34x), van 't Hof (17x), Klein (15x), Sintmaartensdijk (15x), Visser (15x), Andeweg (13x), Groenenberg (13x), Riedijk (13x), de Vos (13x), Blaak (11x)


Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
088 647 36 47

Algemene InformatieOp de Algemene Begraafplaats in GOUDSWAARD staat een prachtig oud gerestaureerd huisje, wat momenteel dienst doet als ruimte in gebruik van de gemeente.
Daarnaast is er een mooie aula. Op de begraafplaats is een strooiveld.

Bijzonder is dat er twee graftrommels op deze begraafplaats aanwezig zijn.
(De eerste graftrommels van Nederland dateren van rond 1880. Een graftrommel is een van zink gemaakte ronde of ovale trommel met een glasplaat erop. In de trommels werden kunstbloemen, rouwlinten, kransen met porseleinen bloemen, palmtakken en soms een foto gelegd.
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er weinig graftrommels meer bij.
Ooit waren er tienduizenden trommels in Nederland, nu zijn er nog tussen de 600 en 700 exemplaren te vinden op Nederlandse begraafplaatsen, waarvan dus 2 in Goudswaard)

Door een besluit van het College van B. & W. van de voornmalige gemeente Korendijk d.d. 12 april 2016 is het oudere deel van deze begraafplaats "gesloten verklaard", m.i.v. van de laatste begraving d.d.10 maart 2001.

In 2013 is de begraafplaats geinventariseerd en wordt periodiek (per kwartaal) bijgewerkt.

Klik op deze regel voor meer foto's van deze begraafplaats bron:www.reclips.nl

De begraafplaats bestaat uit 2 oudere en 2 nieuwe delen.
In het vak aan de ingang, doorsneden met een pad,liggen de oudste graven. in dit vak staan geen nummers. Gezien de in verhouding geringe aantal stenen ten opzichte van de ruimte zijn deze stenen allen vermeld als Vak-1, resp. Vak-1b. Vak 1 is links van het pad en Vak !b is rechts van het pad.

Achter vak 1b loopt vak 1 nog door.
De stenen in dit deel worden genoemd in deze opgave allen Vak-1A.

Daarnaast ligt het het 2e oudere vak.
De graven in dit vak (Vak-2) staan op rijen, maar deze rijen en graven zijn eveneens ongeletterd resp. genummerd.
Vanwege de toegankelijkheid verwijs ik alleen naar het berekende rijnummer (01 t/m 19), gerekend vanaf de hoofdingang.Daarnaast, het meest rechtse deel van de begraafplaats zijn de nog redelijk nieuwe graven, bij de rijen staan letters A t/m P, terwijl bij de graven nummers staan.Volgens de gemeentelijke administratie is dit vak 3


Achteraan op de begraafplaats ligt het nieuwste deel, ook daar staan grafnummers vermeld, alsmede de rijletters.
Dit is vak 4.

GOUDSWAARD
De stichting van dit dorp valt samen met de indijking van de Oud-Korendijksche Polder in 1439. Goudswaard wordt ook wel "de Korendijk" genoemd. Onder de aanduiding "Corendic" wordt dit gebied, dat later weer ondergelopen is, reeds vermeld in 1246.
Vroeger behoorde Goudswaard tot de heerlijkheid Putten. Zij zat voor de St. Elizabethsvloed (grote watersnood in het jaar 1421) nog vast aan het Land van Putten, maar na de vloed raakte ze los. "Een nieuw Coornlandt aan die zuytzid van de Beeningen, miet eenen uyterdijck op die uytlanden, heeten Coorndijck, Coewaert, Gouwaert, Iemandtsgorssen, Huge Claesz. Gorssen ende Slollaersdijck." Dit was ongeveer de omschrijving van de nieuwe polder in 1439, waarin later Goudswaard kwam te liggen. De naam Goudswaard is mogelijk afkomstig van één van de daar liggende gorzen Gouwaert. Het dorp Goudswaard is al vrij snel na de bedijking ontstaan. In 1898 werd het gemeentehuis gebouwd met daaraan vast de woning voor de burgemeester en de dokterswoning.
Nabij Goudswaard bevinden zich de Korendijkse Slikken.
Dit is een vogelreservaat dat wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten.
Die bezit en beheert tevens het nabijgelegen eiland TIENGEMETEN.

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ