Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginAlgemene Begraafplaats Strijen

Algemene Begraafplaats , Kerkstraat 78a, 3291 AM Strijen

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats
Adres:
Kerkstraat 78a
 
3291 AM Strijen
Gemeente:
Hoeksche Waard
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,7453 4,54934
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
1.640 (Inmiddels zijn 115 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Verschoor (37x), Herweijer (31x), de Man (29x), Reedijk (28x), van der Linden (27x), Buitendijk (27x), in 't Veld (27x), Fortuin (23x), Sinterniklaas (23x), Engels (23x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
088 647 36 47

Algemene Informatie




De Algemene Begraafplaats Strijen werd rond 1829 aangelegd.

De begraafplaats bestaat uit een oud "historisch" deel en nieuwere delen. In het "oudere deel" zijn de grafvelden 1,2 en 3.
Er staan op deze grafvelden rij-letters aangegeven, echter geen nummers bij de graven.
Op grafveld U staan wel de grafnummers aangegeven. Het grafveld U ligt achter het Afscheidshuis.
Op de nieuwste grafvelden t.w. 4 en 5 staan ook grafnummers aangegeven. Grafveld 4 ligt direct rechts naast de ingang, terwijl grafveld 5 direkt links naast de ingang ligt.

Op het "oudere deel" zijn oorlogsgraven (grafveld 2) en graven voor de slachtoffers van de watersnoodramp van 1 februari 1953 (grafveld 3).
Er zijn mogelijkheden om urnen te begraven of bij te zetten in een urnenmuur.

De eerste inventarisatie is van juli 2015, en wordt periodiek (per kwartaal) bijgewerkt.

Voor de entree van de begraafplaats staat het Joods monument, bij de ingang treffen we een monument voor de slachtoffers van de watersnoodramp van 1 februari 1953 en een monument voor de gevallenen in Nederlands-Indië.
Tussen de graven van de slachtoffers van de watersnoodramp van 1 februari 1953 staat nog een eenvoudig maar stijlvol monument, dat herinnert aan deze stormramp.

Bij de ingang van de begraafplaats vinden we het "afscheidshuis", waar u afscheid in intieme sfeer kunt nemen van de overledene.
Deze ruimte is ook te gebruiken voor een afscheidsplechtigheid en/of condoleance.

Op het "oudere deel", geheel achteraan, staat een historisch baarhuisje.
(Een baarhuisje is een klein gebouwtje op een begraafplaats waar doden werden opgebaard. Veel Nederlandse baarhuisjes werden gebouwd nadat in 1872 de Wet tot Voorzieningen tegen Besmettelijke Ziekten van kracht werd. Na enkele cholera-epidemieën werd op iedere begraafplaats de aanwezigheid verplicht gesteld van een huisje waar overledenen aan besmettelijke ziekten opgeslagen konden worden. De overledene mocht pas na 36 uur begraven worden, doordat pas na die tijd zeker geacht werd dat de dood was ingetreden. De functie van baarhuisje werd gecombineerd met die van lijkenhuis).







STRIJEN (STRIEN) is een dorp in de gemeente Hoeksche Waard.
De plaats en zijn omgeving kennen een lange geschiedenis. Van 1167 tot 1459 maakte Strijen deel uit van de Heerlijkheid Strijen en Putten. Uiteindelijk werd zij als Strijensche Waard in de Zuid-Hollandse Waard opgenomen. De naam Strien is afkomstig van de gelijknamige rivier, een belangrijke handelsroute tussen de grote rivieren Schelde, Maas en Rijn.


STRIJEN was tijdens de Middeleeuwen een welvarende gemeenschap. Dit blijkt vooral uit de diverse opgravingen. Verschillende van deze bodemschatten worden permanent tentoongesteld in het modern vormgegeven gemeentehuis van Strijen aan het Waleplein. Het grootste deel van de archeologische vondsten worden permanent tentoongesteld in het museum Het Land van Strijen aan de Kerkstraat te Strijen.

Met de bouw van de Grote of Sint Lambertuskerk werd al in de 13e eeuw gestart. Het huidige gebouw, aan de Kerkstraat, stamt uit de 16e eeuw en is door diverse andere gebouwen voorafgegaan. De St. Elisabethsvloed van 1421 verdeelt het gebied in twee delen. Het Hollandsch Diep ontstaat en Brabant en Holland worden gescheiden. Strijen lag nu opeens op een eiland. Ook na de vloed van 1421 bleef Strijen evenwel zijn vooraanstaande plaats behouden. Wel kwam Strijen in 1731 in particuliere handen van ambachtsheer Mattheus Lestevenon.

In 1410 werd Strijen voor het eerst verwoest door brand, aangestoken door inwoners uit Dordrecht. Een andere afschuwelijke brand in 1759 verwoestte opnieuw ruim honderd huizen in de kom van het dorp.
Op 14 mei 1940 worden de dorpen Strijen en Strijensas gebombardeerd door Duitse vliegtuigen. Dit bombardement eist 8 mensenlevens en vele gewonden. Gedurende de oorlog verliezen enige inwoners het leven als gevolg van de beschietingen. De Joodse bevolking wordt afgevoerd en bijna allen vinden de dood in vernietigingskampen. Tijdens een razzia met kerst 1944 worden enkele verzetsmensen gearresteerd. Twee vinden de dood door executie. De materiële schade ook als gevolg van inundatie is dan groot.
Door de stormvloed in 1953 verdronken veel inwoners, maar zorgde ook voor veel materiële schade.

Strijen is rijkelijk voorzien van de meest uiteenlopende monumenten. Op de monumentenlijst staan een kleine zeventig objecten. Zo zijn diverse woningen in de Kerkstraat tot monument uitgeroepen, maar zijn bijna even zoveel fraaie boerderijen en bijvoorbeeld enkele bunkers in de Mariapolder in de lijst opgenomen. Een elftal monumenten hebben inmiddels het predicaat ‘Rijksmonument’, zoals de Nederlands Hervormde Kerk in Cillaarshoek en het Knipscheerorgel van de Gereformeerde Kerk aan het Spui. Uiteraard ontbreekt het idyllische ophaalbruggetje met sluis in Strijensas niet op de lijst.

Bron: Wikipedia







begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies