Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginPools Ereveld Breda

Pools Ereveld , Ettensebaan, 4813 Breda

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Pools Ereveld
Adres:
Ettensebaan
 
4813 Breda
Gemeente:
Breda
Provincie:
Noord-Brabant
CoŲrdinaten:
51,58258 4,747706
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
SzczepaŃski (2x), Jankowski (2x), Kuczma (1x), Bursac (1x), Gawlicki (1x), Lesicz (1x), Dec (1x), Osika (1x), Kantor (1x), Paluch (1x)
 

 
We zoeken nog iemand die foto's wil maken op deze begraafplaats.

Algemene Informatie

Pools Ereveld , Ettensebaan Breda

Nederlandse tekst toelichtingsbord OGS:
"POOLS MILITAIR EREVELD

Op dit Ereveld liggen in Nederland gesneuvelde Poolse militairen uit de Tweede Wereldoorlog begraven.
Zij behoorden oorspronkelijk tot de eenheden van de Poolse land- en luchtmacht, die in september 1939 na de overweldiging van Polen door het Duitse leger uitweken naar Frankrijk, waar ook de Poolse regering haar toevlucht had gezocht.
Na de capitulatie van het Franse leger in juni 1940, slaagden de Poolse militairen er opnieuw in om aan Duitse krijgsgevangenschap te ontkomen. Zij wisten via Spanje en Gibraltar Engeland te bereiken. Daar formeerden zij o.m. de Eerste Poolse Pantserdivisie onder commando van generaal-majoor Stanislaw Maczek en de Eerste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade.
Na de landingen in NormandiŽ in juni 1944 bevochten deze Polen met de geallieerden de bevrijding van West-Europa. In Nederland streden zij in Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant, in de slag om Arnhem en in Groningen en Drenthe. Meer dan 500 gesneuvelde Poolse soldaten en vliegers vonden in ons land hun laatste rustplaats, 156 van hen hier in Breda, dat op 29 oktober 1944 door de Eerste Poolse Pantserdivisie werd bevrijd."

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies