Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginJoodse begraafplaats Heusden

Joodse begraafplaats, Grotestraat, Heusden

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Joodse begraafplaats
Adres:
Grotestraat
 
Heusden
Gemeente:
Heusden
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,735656 5,12999
Oppervlakte (plm.):
500 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Jongh (4x), de Wolff (3x), Frank (1x), Oppenheimer (1x), Soesman (1x), Menko (1x), Levie (1x), Nathan (1x), Mulder (1x), de Winter (1x)

Algemene InformatieVanaf 1838 tot 1927 had het Brabantse Heusden een kleine, maar wel zelfstandige Joodse gemeenschap. Een kleine Joodse begraafplaats aan de Grotestraat van het naburige gehucht Heesbeen is de stille getuige van dit vergane Joodse leven.

Er hebben in de middeleeuwen ook Joden in Heusden gewoond, maar de vorming van een echte Joodse gemeenschap begon pas in 1777. In eerste instantie werden de doden begraven in Zaltbommel en vanaf 1839 werd de Joodse begraafplaats van Vught gebruikt. De Joodse begraafplaats aan de Grotestraat in Heesbeen werd gebruikt vanaf 1865. Er zijn negentien hele grafstenen bewaard gebleven, alsmede een aantal brokken. Het is hierbij niet duidelijk of het gaat om één of om meerdere graven. Het aantal begravenen is dus ten minste twintig.

De begraafplaats, dat de status van rijksmonument heeft, is vrij toegankelijk. Het beheer berust bij de plaatselijke overheid.In 1870 werd aan de Breestraat te Heusden een synagoge ingewijd.
In de tweede helft van de negentiende eeuw was er een Joodse School.

De Joodse Gemeenschap van Heusden had een begraafplaats aan de Grotestraat (Heesbeen).Tot 1927 bleef de Joodse Gemeenschap zelfstandig.

Door oorlogshandelingen in 1944 is de synagoge verwoest.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies