Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuw EykenDuynen s Gravenhage

Nieuw EykenDuynen, Kamperfoeliestraat 1a, 2563 KJ 's-Gravenhage

Begraafplaats:
Nieuw EykenDuynen
Adres:
Kamperfoeliestraat 1a
 
2563 KJ 's-Gravenhage
Gemeente:
's-Gravenhage
Provincie:
Zuid-Holland
Co÷rdinaten:
52,0675 4,26953
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Eck (10x), van Vliet (6x), Valk (6x), de Jong (6x), Jansen (5x), Hansen (5x), Mulder (5x), de Graaf (5x), van den Berg (5x), Broomans (4x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Telefoon:
070 - 3258396

Algemene Informatie


Bekende graven:
- Simon Vestdijk (1898-1971) Schrijver
Zie: www.bekendedodenederlanders.nl

Nieuws over deze begraafplaats

Gekoesterd familiegraf op fraaie plek moet weg
27-3-2021 - Het familiegraf van Romilda Hendriks, in een hoekje van Nieuw Eykenduynen, moet weg vanwege een herinrichting. ,,Dit kwetst. Het is heel zorgvuldig uitgekozen en daar wordt nu overheen gewalst."

door: MAJA LANDEWEER (bron: www.ad.nl)
Helemaal aan het randje van de begraafplaats, bij het water, ligt het graf. Misschien wel het stilste plekje van de begraafplaats. Met een sobere, keurig gepoetste steen waarop vier namen staan. Die van de opa en oma Ún de ouders van Romilda Hendriks (63)..
Toen haar vader nog leefde, vond hij het een mooie gedachte om juist daar zijn laatste rustplaats te hebben. Vlak bij de kinderboerderij aan de Mient. ,,De plek waar hij altijd met de kleinkinderen kwam."
Het is er vredig, groen en vertrouwd. Het graf is al sinds 1943 in de familie. De opa van Hendriks is er als eerste bijgezet. ,,Mijn moeder kwam daar als jong meisje van een jaar of 10 al om haar vader te gedenken." De Haagse, die tot voor kort vlak bij de begraafplaats woonde, kan de wandeling uittekenen. Ze liep hier talloze keren: vanaf de ingang aan de Kamperfoeliestraat helemaal doorlopen tot aan het einde, bij de kruising met de Mient.
Mogelijk is dat binnenkort voorbij. Als het aan de begraafplaats ligt komt er een einde aan de lange familietraditie. Het perceel krijgt een nieuwe bestemming. Deze maand viel er een brief op de mat bij Hendriks, van Yarden, de eigenaar van Nieuw Eykenduynen. Er staat in dat de organisatie is begonnen met 'een groot herindelingsproject'.
De begraafplaats wil het islamitische gedeelte uitbreiden. Precies in het gedeelte 'waar het graf van uw dierbaren gesitueerd is'. Romilda Hendriks leest het en kan het niet geloven: ,,Ik dacht: dit kan niet waar zijn, dit gaat niet gebeuren."
Yarden biedt aan het graf te verplaatsen. Maar de locatie is zorgvuldig uitgekozen, zegt Hendriks. ,,Daar wordt nu overheen gewalst." Ze voelt zich gedwongen het toch te doen. ,,We kunnen wel zeggen: het graf blijft daar, maar dan is het straks omgeven door islamitische graven. Die moeten richting het oosten liggen, richting Mekka. Ons graf zou als enige anders liggen."
Na de herinrichting is het niet meer dezelfde plek. Daar blijven is eigenlijk geen optie, vult de partner van Hendriks, Bald Rooseboom, aan. ,,Er is weinig keus." Hendriks: ,,Mijn familie moet plaatsmaken. Dat is kwetsend. Wat 't extra wrang maakt is dat mijn ouders nog maar relatief kort in het graf liggen."

Oorlogsgraven
Eerder berichtte deze krant al dat er vanwege de herinrichting mogelijk oorlogsgraven weg moeten, op hetzelfde perceel. Het is nog niet duidelijk wat daarmee gebeurt. Ook als er geen rechthebbenden meer zijn, mogen graven van slachtoffers die in de strijd om het leven zijn gekomen - anders dan 'gewone' graven - niet worden geruimd. Het zou dan gaan om herbegraven.

Met de herinrichting wil Yarden voorzien in de grote behoefte aan islamitische graven. Steeds meer Nederlandse moslims willen niet meer begraven worden in het land van herkomst, maar in het land waar ze wonen. ,,Ze voelen zich Nederlander", zei Hamed Amrino, voorzichter van de stichting Bibin die zich inzet voor de komst van islamitische begraafplaatsen in Nederland, eerder in deze krant.

Kan dat zomaar, graven ruimen? Nee, zegt specialist Willem van der Putten. Niet als het graf netjes is onderhouden, zoals in dit geval. Als het graf vervallen is en er geen rechthebbenden zijn die voor de vaak hoge herstelkosten willen opdraaien, mag het meestal wel.


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact