Online Begraafplaatsen 3.0
BeginRK Begraafplaats Amersfoort

RK Begraafplaats, Utrechtseweg 28, Amersfoort

Begraafplaats:
RK Begraafplaats
Adres:
Utrechtseweg 28
 
Amersfoort
Gemeente:
Amersfoort
Provincie:
Utrecht
Coördinaten:
52,1512 5,3814
Oppervlakte (plm.):
8.200 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
1.480 (Inmiddels zijn 103 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Peters (22x), Houtveen (21x), Smink (21x), Beijer (17x), Jansen (17x), van Doorn (17x), Meijer (16x), de Vries (16x), Hamers (15x), Hazelaar (15x)

Algemene Informatie

Informeer eerst bij de beheerders van de begraafplaats voor u voor niets naar het graf gaat. Het kan zijn dat het graf geruimd is. De graven met een bordje word geruimd in 2013 staan op geruimd. Ons excuus als deze uiteindelijk niet geruimd zijn. Zeker bij oude graven. Het is soms lastig te controleren voor de vrijwilliger om te zien welk graf geruimd is. De graven worden b.v. aangegeven als H10106. Hier word mee bedoeld veld H1 rij 1 graf nummer 6.

Voor informatie over graven kunt u terecht op de website van: https://rk-begraafplaats-amersfoort.nl

Als de overledenen in de urnen muur of tuin geplaatst zijn, kunt u dat herleiden naar b.v. UmMi09 : Urnen muur midden nummer 9 of b.v. Ut0201: Urnen tuin veld 2, nummer 1.

Ingang

Nieuws over deze begraafplaats

Grafschenners jatten als raven
 - 5-8-2020
Al diverse diefstallen gemeld vanaf Onze Lieve Vrouwe Kerkhof

van: ISTVAN KÖVI
De rooms-katholieke begraafplaats Onze Lieve Vrouwe Kerkhof aan de Utrechtseweg is de laatste tijd voortdurend doelwit van grafschennis. Afgelopen weekeinde was het opnieuw raak: Van een rijk versierd grafmonument werden twee beelden ontvreemd.

De daders hebben het vooral voorzien op bronzen beelden en decoraties, vertellen gedupeerde nabestaanden. Sommigen zeggen aangifte van de diefstallen te hebben gedaan. Medewerkster Pauline de Blok van de R. K. Begraafplaatsen Amersfoort bevestigt dat er de afgelopen weken veel diefstallen zijn gepleegd.

,,Het is heftig, zeker voor de nabestaanden. Voor hen hebben de beelden en decoraties grote emotionele waarde als herinnering aan gestorven familieleden. Het is schandalig dat mensen zelfs op een begraafplaats niet van andermans spullen af kunnen blijven.''

Emmo Drenth is nabestaande van verschillende familieleden die begraven liggen op het Onze Lieve Vrouwe Kerkhof, en is geraakt door de grafschendingen. Hij bezoekt maandagmorgen graven van zijn familie, en is woedend dat onverlaten het in hun hoofd halen daar beelden van te stelen. Hij staat bij een familiegraf. ,,Hier hebben ze pas het beeldje van een bronzen paard afgerukt. Als het te verkopen is, stelen ze het gewoon.''

Beelden
Zijn broer deed aangifte van de diefstal, zegt Drenth. ,,Maar er is van veel meer graven gestolen.'' Hij loopt naar een groot en rijk versierd grafmonument bij de ingang. ,,Van dit graf hebben ze afgelopen weekend twee beelden afgetrokken. Er kwamen gisteren nog verschillende mensen kijken, ik denk familieleden.''

Zijn familie komt van het woonwagenkamp en is van rooms-katholieke huize, zegt Drenth. ,,Voor ons is het al heel lang belangrijk en normaal om als aandenken beelden op de graven te zetten.'' De begraafplaats aan de Utrechtseweg kent vele rijk versierde grafmonumenten van woonwagenbewoners. Het kerkhof aan de Utrechtseweg is al sinds 1822 in gebruik en wordt omsloten door een muur.

Bij de ingang van de begraafplaats hangt een beveiligingscamera, maar die is gericht op het hek bij de ingang en het naastgelegen parkeerterrein. Daarmee kunnen geen camerabeelden worden gemaakt van dieven die heimelijk de begraafplaats betreden.

De privacywetgeving staat niet toe dat opnamen worden gemaakt op de begraafplaats, zegt De Blok. ,,Daar zouden we problemen mee krijgen. De camera bij de ingang registreert of het hek automatisch sluit, en iedereen de begraafplaats heeft verlaten.''

Het Onze Lieve Vrouwe Kerkhof is in de zomermaanden, van mei tot en met september, tot 20.00 uur geopend. Op dat tijdstip sluit het hekwerk automatisch.

Sluiten hek
Sluiten van het hek biedt onvoldoende soelaas, weet de beheersorganisatie. Als het is gesloten, klimmen grafschenners 's avonds zonder grote moeite over de muur. En bij hun activiteiten worden ze in de duisternis aan het oog onttrokken door de muur om de begraafplaats. ,,Zo'n diefstal is een kwestie van enkele minuten'', denkt De Blok.

De beheersorganisatie die ook graven in Hoogland, Hooglanderveen en Leusden onder haar hoede heeft, doet volgens De Blok alles wat binnen haar mogelijkheden ligt, om diefstal te verhinderen. ,,We vragen de wijkagenten om extra te controleren. Maar het is ook aan de nabestaanden om op de graven te letten, en aangifte te doen bij diefstal.'' De Rooms Katholieke Begraafplaatsen werden eerder geconfronteerd met een reeks diefstallen op kerkhof De Langenoord achter de kerk in Hoogland. Ook daar waren bronzen beelden het doelwit.

Grafschennis is een misdrijf en kan tot een celstraf van een jaar leiden.
bron: Amersfoortse Courant

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact