Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginAlgemene Begraafplaats Harmelen

Algemene Begraafplaats, Leidsestraatweg 2, 3481 EX Harmelen

Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats
Adres:
Leidsestraatweg 2
 
3481 EX Harmelen
Gemeente:
Woerden
Provincie:
Utrecht
Co÷rdinaten:
52,0925 4,95181
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Lekkerkerker (3x), van Eck (3x), van Bemmel (3x), Wesseling (2x), Verweij (1x), Schouten (1x), van Amerongen (1x), v.d. Grift (1x), Visser (1x), Schmieman (1x)

Algemene Informatie

Entree Algemene Begraafplaats, Leidsestraatweg 2, Harmelen

De Algemene Begraafplaats Leidsestraatweg is een gesloten begraafplaats in Harmelen in de provincie Utrecht.
Het meest in het oog springende graf is dat van jonkheer Caan van Maurick uit 1876.

De begraafplaats heeft een monumentaal karakter, maar is geen erkend monument. De graven dateren van 1930 tot 1975. Bijna alle graven zijn uitgegeven, slechts enkele kunnen nog gebruikt worden voor een bijzetting. Nieuwe graven worden niet meer uitgegeven.

De graven zijn niet genummerd: de geplaatste nummers voor de graven bieden geen houvast. De rijen zijn genummerd te beginnen bij de meest linker rij (= rij 1), gevolgd door rij 2 enz.

Nieuws over deze begraafplaats

Zelfs paden onvindbaar op verwaarloosd kerkhof
28-7-2021 - Het oogt na vandaag iets minder luguber op de oude begraafplaats in Harmelen. De verwilderde en overwoekerde grafzerken zijn ontdaan van onkruid. Harmelenaren, nabestaanden en de politiek klaagden over de vervallen staat van het kerkhof. "Maar onkruid wieden alleen is niet genoeg."

Dat de monumentale begraafplaats in Harmelen oud is, neemt niet weg dat deze plek flink opgeknapt moet worden, zegt raadslid Hendrie van Assem van Inwonersbelangen. Het onderhoud is een taak van de gemeente.

"Het heeft alles met respect voor de nabestaanden te maken. Je moet zo'n begraafplaats planmatig en goed onderhouden en niet alleen het onkruid weghalen en de heg snoeien zoals nu gebeurt. Het betekent ook dat je de paden opnieuw aanlegt, het hek repareert en voor de beplanting zorgt", zegt Van Assem.

Het raadslid is er niet over te spreken dat de gemeente pas na klachten van nabestaanden en van Harmelenaren begint aan het opknappen van de verwaarloosde begraafplaats en de bosmaaier z'n werk laat doen.

Het kerkhof verdient, zo zegt Van Assem, serieuze aandacht waarbij bijvoorbeeld ook de paden worden meegenomen en het hek bij de entree. Van Assem gaat de grondige renovatie van de algemene begraafplaats aankaarten in de gemeenteraad.

"Er kan zoveel meer van gemaakt worden", zegt een naburige Harmelense over het kerkhof: ,,Het is nu wel heel erg vervallen. Het zou mooi zijn als er bijvoorbeeld een bankje geplaatst zou worden en er wat meer aandacht voor het onderhoud zou komen. Dan kunnen de mensen er waardig hun overleden dierbaren bezoeken."

De Harmelense zegt dat er niet veel mensen meer naartoe gaan. Misschien omdat het er nogal troeperig is, zegt zij. Waar de meeste mensen wel op af komen, zijn de twee grote walnotenbomen die bij de ingang staan. De noten zijn immers gewild.

Woestenij
Een van de nabestaanden heeft zich bij de gemeente beklaagd over de slechte staat van onderhoud na een bezoek aan een graf. ,,Ik was met mijn broer op de monumentale begraafplaats in Harmelen, daar trof ik een woestenij aan. Er is al in geen maanden onderhoud gepleegd. De paden zijn overwoekerd. Slechts een paar graven waren onderhouden, waaronder die van onze moeder. Bij de rest kun je zelfs de paden niet meer vinden.''
door Rik Sneijder
Een woordvoerder van de gemeente Woerden zegt dat het kerkhof wel degelijk met regelmaat onderhouden wordt. Het groeizame weer heeft er voor gezorgd dat het onkruid nu wel heel erg weelderig z'n gang heeft kunnen gaan.

(bron: Algemeen Dagblad editie Woerden)

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact