Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Watersnood 1953 Oude Tonge

Begraafplaats Watersnood 1953, Heerendijk, 3255 Oude-Tonge

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats Watersnood 1953
Adres:
Heerendijk
 
3255 Oude-Tonge
Gemeente:
Goeree-Overflakkee
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,6888414 4,214888
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Boet (27x), de Vos (11x), Tuns (8x), van Wijk (7x), van Noord (7x), Koert (6x), van Peperstraten (6x), Nijsse (6x), Osseweijer (4x), Kievit (4x)

Algemene Informatie

Omdat zowel de nieuw aangelegde algemene begraafplaats als de RK-begraafplaats na de Watersnoodramp van 1953 onder water
stonden en Oude-Tonge ruim 300 slachtoffers had te betreuren, is er in een slaperdijk een begraafplaats gemaakt.
De slachtoffers zijn bijgezet in een massagraf. Nadien zijn er 160 stenen geplaatst met daarop 319 namen van slachtoffers.
Vooraan ligt een steen voor een militair die verongelukt is.
Ook staat hier het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van Oude-Tonge.



Een overzicht van de begraafplaats.


Het monument "Moeder met kind"

Het water, door God's wil geschapen
heeft velen voor Zijn troon geleid.
Zo werd Zijn gave ons een teken.
Een zij Zijn liefde in eeuwigheid.
1 febr. 1953





Met windkracht 11, een noordwesterstorm en springtij hadden de kusten van Zeeland, Zuid-Holland en Brabant het hard te verduren. In de nacht van 1 februari 1953 brak de eerste dijk om 02:00 uur aan de zuidkant van Goeree-Overflakkee, ter hoogte van Stellendam. De zeedijken verder naar het oosten hielden hel niet veel langer. Het dorp Oude-Tonge is van alle dorpen op Goeree-Overllakkee in de nacht van 1 februari 1063 het zwaarst getroffen. Van de J 490 slachtoffers op het eiland, waren er 304 In dit dorp te betreuren. Verschillende zeedijken braken door en daarmee kwam veel water tegen de binnendijk van de polder, waarbinnen Oude-Tonge ligt te staan. De binnendijken waren niet bestand tegen de kracht van het water en braken door. Hat gehele -nog slapende- dorp kwam In één keer in het water te staan. Vele slecht gebouwde arbeidershuisjes werden in een klap weggeslagen. De gehele nacht en de daaropvolgende zondag waren de mensen op zichzelf aangewezen. De eerste reddings werkers konden Oude-Tonge pas op maandag bereiken. Het dijkherstel vormde een grote uitdaging: 18 kilometer nieuwe zeedijk aan de zuidrand van Goeree-Overllakkee werd in minder dan 9 maanden aangelegd. De nooddijken rondom Oude-Tonge werden op 15 april gesloten. Omdat er te weinig klei -welke dient als toplaag van deze dijken- voor handen was, werden de nieuwe zeedijken net als bij Middelharnis met asfalt bekleed. De dijken rond Oude-Tonge behoorden tot de laatste die in het rampgebied gedicht werden. In november 1953; nog voor het nieuwe stormseizoen, was men gereed.

n de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 raasde er een storm met windkracht 11 over Nederland. De combinatie van springtij en hoge waterstanden door de opstuwende wind maakte deze storm tot een rampstorm. Op verschillende plekken op Goeree-Overflakkee begaven dijken het en stroomde het water verwoestend over het land. In totaal verloren 1835 mensen het leven tijdens deze ramp, waarvan 490 mensen op Goeree-Overflakkee.

Ter nagedachtenis van deze ramp -welke nu meer dan 50 jaar geleden is heeft de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee in samenwerking met het waterschap Goeree-Overflakkee vijf informatiepanelen geplaatst op plekken welke door de ramp getekend zijn.

Februari 2004

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies