Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginProtestantse Begraafplaats Silvolde Silvolde

Protestantse Begraafplaats Silvolde, Terborgseweg Silvolde, 7064 AD Silvolde

Begraafplaats:
Protestantse Begraafplaats Silvolde
Adres:
Terborgseweg Silvolde
 
7064 AD Silvolde
Gemeente:
Oude IJsselstreek
Provincie:
Gelderland
Co÷rdinaten:
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
400 (Inmiddels zijn 2 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Jansen (18x), Vriezen (14x), Breukelaar (13x), te Mebel (12x), Colenbrander (12x), Tuenter (12x), Lieftink (11x), Helmink (9x), Barink (9x), Rougoor (8x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
06 13220718
Contact:
Beheer: Gerrit Vossers

Algemene Informatie

Protestantse Begraafplaats Silvolde

Gemeentelijk monument.

Nederlands Hervormde begraafplaats, aangelegd in 1829. Binnen de
bescherming vallen de aanleg van de begraafplaats inclusief de bakstenen muur met het ijzeren hekwerk, het ijzeren toegangshek, de monumentale boom op de begraafplaats en de bomenrij langs het hek aan de Terborgseweg,het grafensemble van de familie Huender, het graf van A. Seinhorst en het graf van Wormmeester.

De Nederlands Hervormde Begraafplaats van Silvolde werd aangelegd in 1829 op grond van een Koninklijk Besluit dat bepaalde dat steden en dorpen met meer dan duizend inwoners hun doden moesten begraven buiten de bebouwde kom.Deze maatregel heeft geleid tot de aanleg van vele nieuwe begraafplaatsen in Nederland, waaronder de N.H. begraafplaats aan de Terborgseweg in Silvolde.

De N.H. begraafplaats bezit diverse voor een begraafplaats karakteristieke architectuurhistorisch waardvolle elementen, zoals de bakstenen muur, het ijzeren hekwerk en het smeedijzeren toegangshek. Deze goed bewaarde objecten zijn zorgvuldig vormgegeven en hebben een waardevolle detaillering. - Eveneens opmerkelijk zijn enkele bijzondere grafmonumenten, waaronder het grafensemble van de familie Huender en het graf van Wormmeester, beiden omgeven door een fraai vormgegeven ijzeren hekwerk, en de bijzonder gedetailleerde vormgegeven grafzerk van A. Seinhorst dat gekenmerkt wordt door de stilistische invloeden van de Art-Deco stijl.

Bron: GELDERS GENOOTSCHAP SECTOR CULTUURHISTORIE

Foto:Maarten koudijs
Protestantse Begraafplaats Silvolde

De N.H. begraafplaats aan de Terborgseweg is van belang voor de gemeente Oude IJsselstreek in het algemeen en voor Silvolde in het bijzonder als beeldbepalende bebouwing met een rij hoge, monumentale bomen aan de rand van de begraafplaats. Ook op de begraafplaats zelf staat een opvallend grote, oude boom. - De begraafplaats heeft een markante ligging aan de Terborgseweg in het centrum van Silvolde en is van belangvoor het zichtbaar houden van de historische functie van dit terrein.

Foto: Maarten koudijs
Protestantse Begraafplaats Silvolde

Uitstrooiveld

foto:Maarten koudijs
Protestantse Begraafplaats Silvolde

foto:Maarten Koudijs
In liefde verbonden

Foto: Maarten Koudijs

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies