Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginHistorische Begraafplaats Wijchen

Historische Begraafplaats, Kasteellaan 120, 6603 BJ Wijchen

Begraafplaats:
Historische Begraafplaats
Adres:
Kasteellaan 120
 
6603 BJ Wijchen
Gemeente:
Wijchen
Provincie:
Gelderland
Coördinaten:
51,8101 5,74068
Oppervlakte (plm.):
2.000 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Beszelzen (5x), Waszink (3x), Louws (3x), Ruysch van Dugteren (2x), Almagor (2x), van Broekhoven (2x), van der Zwalum (2x), van Heek (2x), van Olthoff (2x), van Tets (1x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:

Algemene Informatie

Een beetje verscholen aan de Kasteellaan ligt omgeven door meer dan 1000 jaar oude rijzige eikenbomen de Protestantse Begraafplaats. Een verstilde oase van rust, op een unieke plek in Wijchen. Heel pittoresk bevindt zich op de begraafplaats ook een klein knekelhuisje met zadeldak en klokkenspits, lijkend op een klein kerkje in zakformaat. Het dateert vermoedelijk van einde 19e eeuw.
Hoewel deze begraafplaats nog steeds “Protestantse begraafplaats” genoemd wordt, zijn ook anderen dan protestanten daar begraven. De begraafplaats biedt de mogelijkheid tot:
- Begraven
- Urnengraven
- Urnen nis (columbarium)
- Verstrooien van as van overledenen
Van deze mogelijkheden kan gebruik gemaakt worden door leden van de Protestantse Gemeente Wijchen/Leur/Batenburg en degenen die zich betrokken voelen bij de begraafplaats.

Historische Begraafplaats Kasteellaan Wijchen

Deze begraafplaats is gesticht in 1850 door de Hervormde Gemeente van Wijchen en eigendom van de plaatselijke protestante gemeente.
De begraafplaats bestaat uit het voorstuk met lijkenhuisje en "rotonde" waarop de lijkwagen met gespan kon draaien. Waarneer het lijkenhuisje werd gebouwd is niet met zekerheid te zeggen, maar vermoedelijk dateert het van eind 19e eeuw.
Achter de beukenhaag vinden we het grafveld, dat uit 4 gedeelten bestaat. Het oudste gedeelte is omgeven met een laag hekwerk. Dit deel accentueert het historische karakter van de begraafplaats en er is 'grafrust'. Een deel wordt gebruikt als strooiveld vor het uitstrooien van de as van overledenen.

In 2001 is de tuin volgens een nieuw ontwerp aangelegd en beplant. Tevens is het monumentale lijkenhuisje gerestaureerd, is een smeedijzeren hekwerk geplaatst en zijn de paden bestraat.


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies