Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginRK Begraafplaats Eemnes

RK Begraafplaats, Wakkerendijk 58, 3755 DD Eemnes

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
RK Begraafplaats
Adres:
Wakkerendijk 58
 
3755 DD Eemnes
Gemeente:
Eemnes
Provincie:
Utrecht
Coördinaten:
52,2483 5,26413
Oppervlakte (plm.):
900 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Hilhorst (24x), Makker (23x), van 't Klooster (19x), van Klooster (15x), Stalenhoef (14x), van Wegen (14x), van Hamersveld (14x), Elders (13x), Post (12x), Keizer (10x)

Algemene Informatie

Van pastoor en deken naar diaken en pastoraal team

De "bouwpastoor" van deze kerk was de in Soest geboren Wilhelmus de Beer (ZIE GRAF 1-6). Hij werd in 1853 naast pastoor van Eemnes ook deken van Amersfoort tot zijn overlijden in 1877. Ook zijn opvolger, M.A. van Crimpen, was van 1892 tot 1912 met dit ambt bekleed.
Grote verdiensten van pastoor De Beer waren vooral zijn initiatief voor het katholiek onderwijs en het hier doen vestigen van de zusters Franciscanessen van Heythuysen. Deze zusters verrichtten hun werk in onderwijs en gezondheidszorg.
Na een kleine uitbreiding van de kerk in 1927 veranderde er aan het kerkgebouw uitwendig nog weinig. Het interieur werd wel aan de eisen van vernieuwingen binnen de liturgische vieringen aangepast. Communiebanken verdwenen, een nieuw altaar werd voor op het priesterkoor geplaatst, dat recent behoorlijk werd vergroot.
Sinds 1967 staat de kerk en de pastorie op de lijst van Beschermde Monumenten.
Binnen de parochie werd de rol van de parochianen steeds groter. Veel werkgroepen verrichten op allerlei gebied hun taak. Door gebrek aan priesters waren hier twee perioden alleen diakens werkzaam, waarvan Jan Bouman het langst (1988-1990). De laatste "eigen" pastoor was Cees Jongeneelen, die zijn werk combineerde met zijn werk voor de Oblaten van Franciscus van Sales, waarvan hij Provinciaal Overste was. Al voor en tijdens zijn pastoraat werd begonnen met het voorgaan van leken tijdens de diensten, onder andere in Woord- en Communiediensten en in Avondwaken.
Per 1 januari 2006 sloot de parochie zich aan bij het Parochieverband Eemland waarbij waren aangesloten parochies van Soest, Soesterberg en Baarn. Eén pastoraal team, waarin priesters en pastoraal werkers, bedient sinds februari 2011 één grote parochie, de H H Matha en Mariaparochie waarin ook De Bilt. Bilthoven en Maartensdijk behoren met diverse kerkgebouwen.

Ingang Begraafplaats.begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies