Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginOude Begraafplaats Bavel

Oude Begraafplaats, Kerkstraat, Bavel

Begraafplaats:
Oude Begraafplaats
Adres:
Kerkstraat
 
Bavel
Gemeente:
Breda
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,565917 4,829388
Oppervlakte (plm.):
2.800 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Bastiaansen (18x), Marijnissen (14x), Oomen (13x), Kouwenberg (12x), van Hooijdonk (11x), Jansen (10x), Janssen (10x), de Bruijn (9x), Stevens (9x), van Gils (9x)

Algemene Informatie

overzicht begraafplaats

Een oude begraafplaats in het centrum van Bavel. een deel is vooroorlogs tot 70er jaren. Een 2e deel is na 1970. Er worden geen nieuwe personen meer begraven hooguit bijgezet.
Kapel op de begraafplaats

Het baarhuisje vormt met de open kerkhofkapel aan de westzijde een rechthoekig gebouwtje. Het heeft een zadeldak gedekt met leien. Het opgaande werk bestaat uit schoonmetselwerk in kruisverband met natuurstenen aanzetstenen in het basement. De voorgevel bestaat uit rode machinale baksteen, de zij- en achtergevel uit geel-rode handgevormde baksteen. De voorgevel van de kapel heeft een muuropening met spitsboog en ezelsrug als muurafdekking.

Inwendig is de ondiepe kapel voorzien van een schildering: onder Christus aan het kruis geflankeerd door de HH. Maria en Maria Magdalena en boven in de spitsboog de verrezen Christus met engelen en enkele apostelen. Tussen beide afbeeldingen de latijnse tekst: "Ego sum Resurrectio et vita". De schildering is door Jan de K. overgeschilderd en voorzien van de datum 24 juni 1990.
Het "nieuwe" gedeelte


Nieuws over deze begraafplaats

‘Levend monument mag niet verdwijnen’
24-5-2021 - (bron: BN De Stem)
Dorpsbewoners over oude kerkhof Bavel: ‘Levend monument mag niet verdwijnen’
BAVEL - Een paar oude, houten kruizen liggen op de grond. Afgebroken. En de verweerde, ijzeren toegangspoort is op slot. Het oude kerkhof in het hart van Bavel kan wel wat liefde gebruiken, vindt een aantal dorpsbewoners. ,,Dit is een prachtige plek, een levend monument dat bij Bavel hoort. Dat mag niet verdwijnen.”


Een zinnetje in de krant schudde Jac van Gils en Toine Jansen begin dit jaar wakker. De gemeente Breda wil van een deel van haar vastgoed af. In het verhaal wordt ook gerept over de kapel op het oude kerkhof in Bavel, een rijksmonument.
De begraafplaats in hartje Bavel is sinds 1979 van de gemeente. Toen werd tussen Bavel en Ulvenhout een nieuwe algemene begraafplaats in gebruik is genomen, de Lichtenberg. Jansen: ,,Nadien is hier bijna niemand meer begraven. Alleen nog sporadisch, de laatste in 2011.”
Samen met Hans van der Zanden, actief binnen de parochie en de heemkundekring, zijn Jansen en Van Gils informatie gaan inwinnen. De kapel, ook wel dodenhuisje genoemd, is in redelijke staat. Het schilderwerk aan de voorzijde is in 1990 voor het laatst vernieuwd. Van der Zanden: ,,De kapel is deels gebouwd met stenen van de voormalige middeleeuwse kerk die bij dit kerkhof stond. Die is in 1888 afgebroken.”

Koesteren
Op het oude kerkhof staan zo'n vijfhonderd grafstenen- en monumenten. Tegen de wanden van de kapel staan de oudsten, daterend uit 1614 en 1620. Jansen: ,,Dit kerkhof is een levend monument. Je ziet hier de familienamen van Bavel, ontdekt de verbanden als je je erin verdiept. Zo'n plek moeten we koesteren.”
Het drietal is inmiddels met de gemeente Breda in gesprek over wat nodig is om het kerkhof in stand te houden. Van Gils: ,,De gemeente is eigenaar, dus we zien het liefst dat zij haar verantwoordelijkheid neemt om het achterstallig onderhoud aan te pakken.”

Tot rust
Voor de toekomst wordt gedacht aan nieuwe stichting om te helpen het kerkhof netjes te houden. ,,Deze plek moet vooral weer toegankelijk worden. Zet de oude poort open, plaats wat bankjes. Tussen de prachtige oude bomen kom je hier echt tot rust.”
Het drietal vreest dat als er niets wordt ondernomen, de locatie over tien jaar - als de laatste grafrechten verlopen - wordt geruimd. Van Gils: ,,Straks ligt er ineens een plan voor een supermarkt op deze plek. Daar moet je toch niet aan denken!”

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact