Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Rooms Katholieke Paschaliskerk Woezik

Begraafplaats Rooms Katholieke Paschaliskerk, Woeziksestraat 324, 6604 CC Woezik

Begraafplaats:
Begraafplaats Rooms Katholieke Paschaliskerk
Adres:
Woeziksestraat 324
 
6604 CC Woezik
Gemeente:
Wijchen
Provincie:
Gelderland
Co÷rdinaten:
51,8212 5,73616
Oppervlakte (plm.):
2.200 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Peters (23x), Jansen (21x), Janssen (17x), Hendriks (12x), Arts (11x), Verploegen (10x), Willems (10x), Rossen (9x), Kersten (8x), Rutten (8x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Algemene Informatie

Woezik is een voormalig dorp en thans een woonwijk in de gemeente Wijchen, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt tegen het noordelijke deel van de kern Wijchen; tegen de autosnelweg A326 aan. In Woezik staat nog de oude dorpskerk, vernoemd naar Sint-Paschalis Baylon.
Kerkbouw
In 1934 kwam toch de bischoppelijke toestemming een bij-kerk te bouwen in Woezik. De kerk in Wijchen werd niet vergroot. De hulpkerk gaf plaats aan driehonderd kerkgangers. In 1939 werd de eerste steen gelegd. Het was een uiterst somber gebouw. Eenbeukig met een verhoogd priesterkoor. Alles zowel binnen als buiten in schoon metselwerk. Het kerkje werd in navolging van de school gewijd aan Sint Paschalis, een Spaanse schaapherder (gestorven 1592), die ingetreden als franciscaan om zijn toewijding en nederigheid heilig werd verklaard. Dit kerkje overleefde de Tweede Wereldoorlog.

Nieuwe kerk
Omdat het aantal gelovigen toenam, moest er een nieuwe kerk komen. In 1954 werd die dan ook aanbesteed. Door allerlei problemen, onder andere harde winters, duurde de grootschalige herbouw erg lang. De eerste eucharistieviering vond pas plaats op 8 september 1956. Het artikel in de Gelderlander had een veelzeggende kop: 'Woeziks kerkje dat kerk werd'. De parochiegemeenschap was volwassen geworden.
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies