Online Begraafplaatsen 3.0
BeginOude algemene Begraafplaats Bossche Poort Zaltbommel

Oude algemene Begraafplaats Bossche Poort, Boschstraat, 5301 AA Zaltbommel

Begraafplaats:
Oude algemene Begraafplaats Bossche Poort
Adres:
Boschstraat
 
5301 AA Zaltbommel
Gemeente:
Zaltbommel
Provincie:
Gelderland
Coördinaten:
51,810553 5,25096
Oppervlakte (plm.):
5.000 m²
Status:
In planning
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Maren (15x), Breddels (11x), Bouwman (10x), Mooring (10x), Kaasjager (9x), Klop (9x), van Anrooij (9x), van Hattum (8x), van Gelder (8x), 't Hooft (8x)

Heeft u een zelfgemaakte algemene foto voor ons van deze begraafplaats, bijv. van de ingang? Stuur deze gerust op o.v.v. de begraafplaats.

Algemene Informatie

De begraafplaats heeft voor zowel de joodse als de katholieke gemeenschap dienst gedaan. Dit is onder andere nog afleesbaar aan de aanwezigheid van twee toegangshekken met een aparte 'gewijde' toegang aan de westzijde voor de katholieken. Noemenswaardig is de stilistische mengvorm van het hekwerk en de twee zinken pijlers met symbolische voorstelling die aan de oostzijde het ingangshek flankeren.
Zaltbommel is een vestingstad. De stad wordt omringd door vestingwerken, een brede, boomrijke gordel met wijde grachten, met als bescherming langs de noordzijde de rivier de Waal. Zowel de middeleeuwse muur als de bastions uit de zeventiende eeuw zijn nog aanwezig. Op het bastion Ravelijn is in 1810 de Algemene Begraafplaats Bossche Poort aangelegd.

De begraafplaats heeft ook een baarhuisje. Het baarhuisje is een voorbeeld van de 'Rondboogstijl' en is mede vanwege zijn iconografie herkenbaar en bijzonder. Opvallend detail is het enige bewaard gebleven houten kraagstuk in de halfronde waterlijst boven één van de vensters in de westgevel. Zowel het smeedijzeren hekwerk als het baarhuisje dateren uit de eerste helft van de 19e eeuw.

Zaltbommel heeft meerdere joodse begraafplaatsen. De eerste begraafplaats aan de Oliemolen werd aangekocht in 1785. In de loop van de tijd werden nog twee begraafplaatsen aangekocht: bij de Bossche Poort in 1823 en aan de Maarten van Rossumsingel in 1901. Op de oude algemene begraafplaats is het 'Joods monument' te vinden. Een betonnen zuil rijst op uit een Davidster en wordt bekroond door een bronzen kandelaar (een menora). In de sokkel is een loden koker gemetseld met daarin een rol met de namen van de 58 joodse inwoners die tijdens de oorlog zijn omgebracht.

Nieuws over deze begraafplaats

Zaltbommel zal graven Bossche Poort niet zomaar ruimen
 - 15-3-2020
ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel zal niet rücksichtslos op begraafplaats Bossche Poort graven gaan ruimen waarvoor geen grafrechten zijn betaald en waarvan rechthebbenden afstand doen. ,,We maken natuurlijk een afweging of graven van historische waarde zijn. Daarvoor is de status van monument voor individuele graven niet vereist.”

Dat meldt een woordvoerster van de gemeente in een reactie op mr. Willem van der Putten. Deze deskundige op het gebied van rechten rond begraven en begraafplaatsen stelde dat het opstellen van een lijst met bijzondere graven geen enkele rechtsbescherming biedt. Nabestaanden van mensen die in een bijzonder graf liggen, hebben met de lijst van de gemeente dus geen enkele zekerheid.

Verbolgen over brief
Tientallen nabestaanden reageerden verbolgen toen ze recent van de gemeente per brief de vraag kregen of ze de rechten van een graf op de Bossche Poort willen verlengen. De kosten variëren van 1300 euro voor 10 jaar tot ruim 10.000 euro voor onbepaalde tijd.

Een deel van het bedrag is voor onderhoud. Dat is voor de Bossche Poort in 2016 veranderd. Toen werd de begraafplaats onderdeel van het park op de Stadswallen. Volgens de gemeente heeft dat voor de rechthebbenden tot gevolg dat de kosten worden gematigd.
Hoeveel lager blijkt niet uit de verzonden brieven. Dat komt doordat de gemeente standaardbrieven verstuurt over grafrechten op algemene begraafplaatsen. ,,Het komt wel meer voor dat nabestaanden er na lange tijd weer aan worden herinnerd dat ze rechthebbende zijn van een graf. Dit is de enige manier om onze administratie weer op orde te krijgen.”
bron: www.bd.nl

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ